Karabıyık Basınla Bir Araya Geldi

Karabıyık Basınla Bir Araya Geldi

Güncel 16.09.2015, 17:59
Karabıyık Basınla Bir Araya Geldi
AK Parti Van Milletvekili Aday Adayı Mehmet Rüştü Karabıyık, “Türkiye’nin önünü açacak şey başkanlık sistemidir ve maalesef AK Parti başkanlık sistemini anlatamadı” dedi.
Bir kahvaltı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Karabıyık, şöyle konuştu:“AK Parti hükümeti, özellikle bu Tayyip Erdoğan’ın şahsından kaynaklanan bir şey idi. Hiçbir kimsenin göze almadığı bir riski göze alarak bir açılıma girdi. En basit şey TRT 6, TRT Kurdi dediğimiz yapılanma bile anayasal bir suç hükmündedir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre farklı dilde yayın yapılamaz. Bu bile gözardı edilmeden işleme girildi. Ama altı doldurulamıyor, anlatılamıyor. Bunu yaparken içerik bulunamıyor. Bundan iki yıl önce Diyarbakır’daki nevruz da Öcalan’ın açıklamasını Sırrı Süreyya Bey okuduğunda dediği şey artık tarafların bir demokrasi yoluna girmesi, silahların gömülmesi, bununla alakalı Öcalan’ın bildirgesi olmuştu. Ama gördük ki bunlar olmadı. Yani ne olduğu belli olmayan bir yapılanma insanları bir şekilde karşı karşıya getirdi."
Bir topluluğun Suriye’de bir yapıya giriştiğini anlatan Karabıyık, "Maalesef bu konuda eleştirmek gerekiyor. Söylemleriyle maalesef bizim hükümetimiz bu kavganın içerisinde kaldı. Suriye siyasetinde maalesef biz bir şeyleri ayırmak isterken, bir şeylere barış sağlamak isterken, bir şeyler dillendirmek isterken, bilerek veya bilmeyerek bazı elleri, bazı kolları tuttuk. Tuttuğumuz el veya kollar diğerleri dayak yemeye devam etti. Ettiği zamanda sizi taraf bildi. Onun üzerine bir takım medyatik olaylar gündeme gelince siz sanki çevrenizde gelişen olayların tarafı haline geliyorsunuz” dedi.
Türkiye’de, özellikle Anadolu’da yıllarca Kürtlerin öldüğünü ifade eden Karabıyık, şunları söyledi: “Bizim meşhur bir lafımız var ya analar ağlıyor. Kayıplarından dolayı Anadolu diyorlar ve bu Anadolu hükmünü hiçbir zaman kaybetmedi. Bu coğrafya maalesef binlerce yıldır Anadolu kelimesini yitirmedi. Keşke Anadolu ismini yitirseydi, ama yitirmedi. Bu coğrafya da bu yakın dönemde bu açılım varken, Kürtler ölmeye devam etti. Kobani’de, Tel Abyad, Suriye ve birçok yerde Kürtler ölmeye devam etti. Geçen yıl Diyarbakır’a gelen cenaze sayısı 800 idi. Ama Diyarbakır’ın bir ilçesinde de bir bakıyorsunuz diğer kesimden aynı Kürt kardeşlerimiz vefat etmiştir. Düşünebiliyor musunuz iki tarafta da çatışan aynı dili kullanıyor. Biz ne oldu da, ne zaman oldu da bu hale geldik. Bunun bir sebebi var. Kürdistan coğrafyası dediğimiz nüfus İstanbul’daki Kürt kadar değildir. Kuzey Irak ve Suriye’deki güvenlik açığı Türkiye’den giden gençler sayesinde kapandı. Bugün bir realiteyi doğurdu. Hiç size ait olmayan bir savaşta, hiç size ait olmayan taraflara dönüştünüz. Bu da Türkiye siyasetinde etkili oldu. İşte 6-8 Ekim olaylarının Türkiye’deki yansıması. Bir takım insanlar karşı karşıya getiriliyor. Biz buna kontra hareketler diyoruz. Biz buna ‘gladyo’ diyoruz. Biz buna ajan, provokatör eylem diyoruz. Maalesef bu coğrafya her zaman buna gebeydi ve ortam vardı. Karşılıklı olarak da bir güvensizlik ortamı doğdu. İktidar burada yaptığı işleri maalesef halka anlatamadı."
“AK PARTİ BAŞKANLIĞI ANLATAMADI”
AK Parti’nin başkanlık sistemini iyi bir şekilde anlatamadığını söyleyen Karabıyık, başkanlık sisteminin HDP ve Kürtler ile başarılabilinecek olmasına rağmen anlatılamadığı için Kürtlerden destek almadığını belirtti. Karabıyık, Türkiye’nin önünü açacak şeyin başkanlık sistemi olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Maalesef AK Parti’nin en büyük hatası başkanlık sistemini anlatamaması. Hem de başkanlık sistemine en yakın millet olan Kürtlere anlatamadı. Teknik olarak başkanlık geleneğini muhalif Kürtlerin kabul ettiği ve mutlak başkanlığı kabul ettiği bir yerde siz en iyi anlaşacağınız, en iyi orta yol bulacağınız yerde başkanlık sistemini anlatamadınız. Rahmetli Erbakan Hocanın meşhur bir sözü vardır. ‘Türkiye büyük devlet olacak, ama mevzuatı müsait değil.’ Bizim mevzuat dediğimiz büyümenin en büyük engelidir. Değiştirilemezdi ve bazı şeylerin değiştirilmesi önerilemez idi."
Karabıyık, başkanlığın tek bir şahısla alakalı olmadığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Siyasi hatalardan bir tanesi de başkanlık sistemi derken Türkiye’nin en sevilen ve tarihte en fazla oy almış kişinin üzerinde durulması bunun bir etkisidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Recep Tayyip Erdoğan ismi, tarihin her sayfasında rekorla yazıldı. Değiştirilebilecek rakamlar değil, parti liderleri olarak da gelmiş geçmiş demokrasi yoluyla en büyük lider Erdoğan’dır. Bu kesin bir sonuçtur. Onun için bunun üzerinde başkanlık sistemi kuruldu. Başkanlık sistemi şahısla alakalı değildir. Bu Türkiye’nin olmazsa olmazıdır. Türkiye’nin gitmesi gereken yoludur. AK Parti’nin başkanlık sistemini iyi anlatması gerekiyor. Teknik olarak Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor.”
“BUGÜNLERİN TEMELİ PINARHİSAR’DA ATILDI”
Karabıyık, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile cezaevi arkadaşlığı konusuna da şöyle açıklık getirdi: “Sayın Erdoğan o dönem okuduğu bir şiirden dolayı cezaevine girince, bir öğle namazı sonrası götürülecekti. Ama öyle büyük bir kalabalık ve teveccüh vardı ki Pınarhisar’a, adeta çelik korumalar eşliğinde götürülüyordu. Tabi ki böyle zor zamanlarda her şey iyi gitmiyor. Sizi mevkiden dolayı yalnız bırakmayan insanların yerini dostlarınız ve dava arkadaşlarınız alıyor. Biz de o zaman üzerimize düşeni yaptık. O zaman bir çek kanunu vardı. Çekinizi ödemediğinizde ve bunu reddettiğinizde 4,5 ay ceza yatıyordunuz. Çıkıp borcu ödediğinizde sabıkanız oluşmuyordu haliyle. Biz de böyle bir nedenle girdik bir şekilde. Kendisi ile cezaevinde yollarımız kesişti ve ondan sonra uzun yıllar boyunca farklı ortamda süren bir birliktelik oldu. Medya da bizim Sayın Cumhurbaşkanının arkadaşı olduğumuz yazılıyor. Arkadaşım cümlesini tekzip etmek isterim. Çünkü o benim büyüğüm ve aile dostum. Kendi aramızda reisim dediğim birisidir. Kendisini 1992’den bu yana tanıyorum. Bizim yapılanmamız tamamen bir gönüldaşlık, bir muhabbet yapılanmasıdır."
“AK PARTİNİN KAYBETTİĞİ OYLAR ORTADADIR”
Ak Parti’nin oy kaybettiğini söyleyen Karabıyık, “Hiç kimse bir şeyi saklayarak veya inkâr ederek ne çözüm bulabilir ne de onun empatisini yapabilir. Kürdistan coğrafyasında AK Parti’nin kaybettiği oy ortadadır. Milletvekillerinin sayısı ortadadır. Kürt siyasetinde bu kadar iyi bir noktaya gelinmişken, sonra konunun başında bahsetmiş olduğum ister dış kaynaklı, ister Suriye’den dolayı ve ister kendini ifade problemlerinden dolayı bir problem yaşandı. O problemin akabinde AK Parti’nin 13 senedir sürdürmüş olduğu güzel bir teknik vardı. O teknik tekleştirme tekniğiydi. Kimisi ‘ötekileştirme’ dedi ama biz tekleştirme dedik. Başkanlık sisteminin olmazsa olmazı çeşitliliktir” ifadelerini kullandı.
Karabıyık, kendisinin ve diğer Kürtlerin bir anda AK Parti’den HDP’ye kayma nedenine şöyle değindi: “Ünlü Hollywood filmi ‘Rocky’i örnek verebiliriz. Orada dediler ki ‘halkın içinden birini seçelim ve onu ringe çıkaralım.’ Türkiye’de aynısını yaptı. Türkiye bir genç çıkardı ve iyi bir kampanya başlattı. O gençte tıpkı filmdeki gibi koşarak ‘êdi bese’ (yeter artık) dedi ve proje tuttu. Bununla birlikte Türkiye’de Kürtler ana muhalefet konumuna geldi. Peki bu ortamda Kürtler neden HDP’ye oy verdi. Ortada bir açılım vardı. O açılımın iki ayağı vardı. Biri AK Parti diğeri HDP. Açılımın bir ayağı kuvvetliydi. Ama neydi bu. Mutlak iktidar olmama durumu gündemdeydi. Biz de o hakkı tanıdık. Eskiden ne diyordu Mehmet Ağar, ‘Dağ değil ovada siyaset yapsınlar.’ Bu adam ovaya geldi, şimdi de ‘niye geldi’ diyorlar. Böyle bir şey olmaz."
Siyasette istikrarın esas olduğunu anlatan Karabıyık, şöyle konuştu: "Ama maalesef Türkiye’de değil. Ovada siyasete talip olan bir insan varsa ve Türkiye’nin her tarafında aday çıkarıyorsa, aday profili Türkiye’yi kapsayan bir profilse ve bununla alakalı insanlar beyanları kabul etmek zorundadır. Peki, bu insanların beyanı ne, ‘Ben ovada siyaset yapmak istiyorum, demokratik yolla ve parlamenter yollarla bu işi yapmak istiyorum.’ Ve önder kabul ettiği kişi ‘yöntem budur, silahlarınızın gömün’ dedi. Kürtlerde ‘bunu destekleyelim’ dedi. Kürtler AK Parti’ye şunu dedi, ‘Ey AK Parti çok güzel hizmetler yaptın, ama dikkat. Ben sana demiyorum bir yedek lastik. Senin başkanlık sistemin için seninle çalışacak en uyumlu parti HDP’dir.’ HDP buna rağmen, siyaset kariyerine rağmen bunu sürdürmüştür. Kürtler Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sözüne güvendiği için yine HDP’yi desteklemiştir.”
“ANILARIMIZLA ANILMAK İSTİYORUZ”
Herkes gibi adaylık başvurusu yapabileceğini ifade eden Karabıyık, şunları söyledi: “Yüzde 58 oy alan bir Cumhurbaşkanı, halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı halkın karşısına gitmek zorundadır. Bu anayasanın değişmesi gerekiyor. Anayasada sorun çok var. Anayasanın değişikliği için bir araya gelindi, ancak yine birbirine senin kravatına, bir diğeri başkasına senin ceketin dedi. Bu olayda böylece kaldı. Türkiye’nin teferruatında sıkıntı var. Ha şeytan teferruattadır o ayrı bir mesele. Anayasa komisyonları kurulduğu zaman şimdi HDP ile komisyona girmeyen MHP o zamanlar iki yıl boyunca masadaydı. Kimse de demedi sen o zaman neden masadaydın."
“HDP KRİZİ YÖNETEMEDİ”
HDP’nin yaşanan krizi yönetemediğini söyleyen Karabıyık, sözlerini şöyle tamamladı:
“Böyle bir durumda HDP kendi içerisindeki muhalefeti idare edemedi. 15 yaşında çocuğun eline verdiğiniz argümanlar ile bunu yapmaya çalışırsanız, siz davanızdan koparsınız. Sizin dağınız ayrı konuşur, sizin şehriniz ayrı konuşursa siz sıkıntı yaşarsınız. Şu anda sizin belediyelerde yapmanız gerekenleri yapamayıp, başka şeyler yapar ve konuşursanız sıkıntılar yaşarsınız. HDP’de bu krizi yönetemediği için kaybedecektir. Bir teveccüh oldu, bu teveccüh sonrasında bir kriz yaşanır. Sizin bu krize verdiğiniz karşılık önemlidir. HDP bunu yapamadı ve krizi yönetemedi. AK Parti bu krizi yönetirdi. Çünkü bu krizi yönetmek için elinde kaynakları ve gücü vardı. Ama siz elde silah ile özerklik için fotoğraf verdiniz. Buna ne gerek var. Zaten bir ili yönetmek için size yeterli destek verilmiştir. Bütün ili yönetmek için zaten size il verilmiş ve Yerel Yönetimler Yasası çıkarılmıştır.”

Yorumlar (0)
14
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14