Kadın Kooperatifleri Ege Bölgesi Buluşması gerçekleştirildi

Güncel 23.12.2020, 23:22
Kadın Kooperatifleri Ege Bölgesi Buluşması gerçekleştirildi

Vali Funda Kocabıyık; III. 180 Günlük Cumhurbaşkanlığı İcraat Programı kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sorumluluğunda İzmir'de gerçekleştirilen Kadın Kooperatifleri III. Bölgesel Buluşması olan Ege Bölgesi Kadın Kooperatifleri Buluşması toplantısına video konferans yöntemiyle katıldı.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Ege Bölgesi illerinin Valileri, Vali eşleri, kadın milletvekilleri ve Kadın Kooperatifleri temsilcileri online olarak katılım sağlayarak, kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesi, iş birliği ve diyaloğun arttırılması, iyi olan uygulamaların yaygınlaştırılması ve farkındalık yaratılması ile birlikte kadınların üretimde daha fazla yer alması için yapılacaklar üzerinde duruldu.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, programda yaptığı konuşmada kadın kooperatifçiliği alanında iş birliğini geliştirmek, farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarına dikkati çekti.


Kooperatifçiliğin, işsizliğin önlenmesinde, yoksullukla mücadelede, sürdürülebilir kalkınma ve istihdam politikalarında güçlü bir enstrüman olarak değerlendirildiğini anlatan Bakan Selçuk, bu anlamda kadınların desteğini ve emeğini önemsediklerini dile getirdi.


Son 18 yılda Sadece Ege Bölgesinde yaptıkları yatırım miktarının 230 milyarı lirayı aştığını hatırlatan Bakan Selçuk, şöyle devam etti:
"İş gücü ve istihdamımızı artırmaya yönelik projeleri önemsiyoruz. Kadınlarımızın iş gücüne katılmasında çok önem verdiğimiz bir konu. Bu alanda Ege Bölgesi'nde yaptığımız yardımların tutarı 20 milyar lirayı aştı. Salgında etkilenen tüm kesimlere yardımcı olmak için sosyal kalkınma desteği başlattık. Kadınlarımıza, çocuklarımıza ve ihtiyaç duyan tüm kesimlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Türkiye genelinde bu sayedeki destek 45 milyar liraya yaklaştı."


Toplumun ve dünya nüfusunun yarısının kadınlardan oluştuğunu dile getiren Bakan Selçuk, kadınları güçlendirmenin aileyi ve ülkeyi güçlendirme anlamına geldiğine inandıklarını söyledi.

Kadına yönelik şiddetle ilgili de önemli hamleler gerçekleştirildiğini anımsatan Selçuk, "Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünde geçen yıl 'Mercan Seferberliği' başlattık. Çünkü mercanlar okyanusların akciğeridir, kadınlarımız da toplumun akciğeri diye düşünüyoruz. Kadınlarımızın kendi hikayelerini oluşturabilmeleri için fırsat sunuyoruz. Kadınlarımızın kendi hikayelerini yazmaları çok önemli. Bu hikayeler gelecek nesillere rol model olacak." ifadesini kullandı.


"Kadınların İş Hayatına Katılımı İçin Teşviklerimiz Var"


Kadınları desteklerken iş ve aile dengesini kurmanın kendileri açısından önem taşıdığını ifade eden Selçuk, şunları kaydetti:
"Evde bakım, kreş desteği, teşviklerimiz ile kadınlarımız hem çalışma hem aile hayatında olsunlar istiyoruz. Kadınlarımızı istihdama teşvik edebilmek için sunduğumuz prim desteğini kadınlar için 18 ay uyguluyoruz. Hem İŞKUR hem de SGK'da kadınlarımızın çalışma hayatına katılımı için birçok teşvik ve uygulamamız var. 2002'den itibaren baktığımız zaman İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlarımızdan 2 milyonu aşkın kadınımız yararlanmış durumda. Girişimcilik, mesleki eğitim kurslarımız var, kadınlarımızın bu tür programlarda çok daha fazla faydalanmasını istiyoruz. Kadınlarımıza mesleki ve sosyal desteklerimiz sürüyor.  Daha müreffeh bir ülke için sürdürülebilir ekonominin çok iyi olması gerektiğini düşünüyoruz."


Kooperatifçiliğin işsizliğin önlenmesinde ve kadınların çalışma hayatında yer alması adına önemli olduğunu vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kooperatifler kişisel gelişimi ve beceriyi artırıyor, üretim ve pazarlamanın yaygınlaşmasına fırsat sunuyor. Kadınlar bu tip organizasyonların içinde oldukça girişimcilik potansiyelleri de artıyor. Türkiye'deki teknolojik girişimcilerin yüzde 16'sı kadın. Her ilde kadın kooperatifçiliği çalışma grupları oluşturduk. Şu ana kadar 27 bine yakın kişiye ulaştık. İnşallah yeni kooperatiflerimizle birlikte sayıları daha da artacaktır. Netice olarak 441 kooperatifte toplam 9 binden fazla kadın üyesiyle hizmet vermeye devam ediyor. "


"Egeli Kadınlar Yüz Akımız Olur"


Ege Bölgesi’nin kadın kooperatifleri bakımından da verimli olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, "Ege'de 3 bin 552 üyeye sahip 74 aktif kooperatif var. Bu sayıyı elbette artıracağız. Üretimlerini artırıp pazarlarını kolaylaştırmak önemli. Onlara yeni sayfalar açmak önem taşıyor. Egeli kadınların girişimciliğine ve başarısına inanıyorum. Egeli kadınların bizim yüz akımız olacağına inanıyorum. 2021 yılının kadın girişimciler açısından önemli olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Vali Funda Kocabıyık bir ülkenin ekonomik olarak gelişmesinde kadın istihdamının rolünün büyük olduğunu ifade ederek Kadınların ekonomide rol almasının,  kadın kooperatiflerinin güçlenmesi ve yaygınlaşmasını, kadınlarımızın toplumda daha aktif olmasını, özgüvenlerinin artmasını ve toplumun üretkenliğinin artarak kalkınmasını sağladığını kaydetti.


Son yıllarda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kadınlarımızın güçlendirilmesi konusunda çok önemli ve çok güçlü adımlar atıldığını belirten Vali Funda Kocabıyık, "Biz de ilimizde kadın girişimciliğinin özendirilmesi, desteklenmesi ve yatırım imkânlarının geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İlimizde; 2020 Eylül ayı itibarıyla işçi statüsündeki (4/A) çalışanların yaklaşık yüzde 32’sini; 2020 Ağustos ayı itibarıyla esnaf ve tarımsal alanda (4/B) çalışanların yine yaklaşık yüzde 32’sini kadınlarımız oluşturmaktadır. İşçi statüsünde, esnaf ve tarımsal alanda çalışan kadın sayısı; yaptığımız çalışmalar, verdiğimiz eğitimler ve desteklerle her geçen gün artmaktadır.  Dezavantajlı kadınlarımızı ekonomik hayatta var edebilmek amacıyla onların istihdamına yönelik her ilçemizde en az bir adet büyük ölçekli projenin hayata geçirilmesi için gayret gösteriyoruz" dedi. 


Özellikle Zafer Kalkınma Ajansı ile birlikte her yıl daha fazla proje üretmek için büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Vali Funda Kocabıyık "Bu çalışmalara yönelik; 2020 yılında Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında yürüttüğümüz “Karahallı Üretim Köyü” projesiyle dezavantajlı 150 kadına mesleki ve sosyal beceri eğitimleri verecek ve 32 kadının istihdamını sağlayacağız.  Yine, “Engel Tanımaz Aşarız, Sivaslı Kadınlarıyız” projemizle 15; “Tohumdan Sofraya Gurme Lezzetler” projemiz ile de 8 kadınımızın istihdamına katkı sağlayacağız. 2019 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında yürütülen projelerimiz de büyük bir hızla devam etmektedir. “Hayata Kaldığın Yerden Devam Et” projesiyle 15; “Lavanta Kanyon Tarih Bir Yerde, Uzakta Değil Ulubey’de” projesiyle 6; “Büyükoturak Doğal Yaşam Köyü” projesiyle de 6 kadınımızın istihdam edilmesine imkân sağlıyoruz" diye konuştu. 


Vali Funda Kocabıyık konuşmasına şöyle devam etti, "İlimizde kadın girişimciliğini desteklemek ve kurumsal bir yapı kazandırarak sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Karahallı ilçemizde Kadın Girişimci Derneği’ni kurduk. Derneğimiz, 20 üyesi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. İŞKUR İl Müdürlüğünce yapılan “İşbaşı Eğitim Programı”ndan bu yıl 2.991 kişi yararlanmış olup katılımcıların 1.390’ı kadındır. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla düzenlemiş olduğumuz toplum yararına programlar kapsamında da 574 kişi programlara katılmış olup bu kişilerin 468’ini kadınlarımız oluşturmuştur. Yine; İŞKUR İl Müdürlüğünce 2020 Ocak ayı itibarıyla özel sektörde işe yerleştirilen (toplam 6.361) kişilerin yaklaşık yüzde 32’sini (2.041) kadınlar oluşturmaktadır. Bu oran geçen seneye göre yüzde 4 artmıştır. Kadınlarımızın istihdamında yaşanan bu gelişmelerle birlikte ilimizin hem kültürel değerlerini yaşatmak hem de kadınlarımızın yeteneklerini ve yaratıcılıklarını kullanmalarına fırsat tanımak amacıyla çok kıymetli bir projeyi daha hayata geçirdik. Yurt dışından da yoğun talep gören halılarımızın ve kilimlerimizin dokunduğu Dokuyan Eller Halı-Kilim Evimiz, bir desinatör ve 8 halı ustası kadınımızla üretimlerini sürdürüyor. Üretimi artırarak kadın istihdamını da artırmak amacıyla tanıtım faaliyetlerimizi büyük bir hızla sürdürüyoruz. Kadınlarımızın yaratıcılıklarını ve çalışkanlıklarını dünyanın en önemli halı ve kilimlerinin üzerine nakşetmeleri beni gururlandırıyor. Türkiye’de kadınların katkısı ve desteği olmadan ülkemizi daha iyi yerlere taşımak mümkün değildir. Bu bilinçle kadınlarımızı her alanda desteklemeye devam ediyoruz. Hayatın her alanında kadınların hak ettiği yere gelmesi için hep birlikte mücadele veriyoruz" 

Yorumlar (0)
14
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 33 74
2. Liverpool 33 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 33 43
12. Fulham 34 42
13. Bournemouth 33 42
14. Crystal Palace 33 36
15. Brentford 34 35
16. Everton 33 30
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 33 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14