Ereğli OSB’de Sendika Huzursuzluğu

Ereğli OSB’de Sendika Huzursuzluğu

Güncel 14.10.2015, 16:45
Ereğli OSB’de Sendika Huzursuzluğu
Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) bir fabrikada başlayan sendikalaşma çalışmasının infiale yol açtığını söyledi.
Kdz. Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker, Başkanvekili Sertan Yalçın, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Çivici, Selçuk İnceoğlu ve Abdülkadir Çınar ile birlikte TSO Meclis Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Ülke ve yerel gündeme ilişkin konuları değerlendiren Tetiker, Ankara’da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Ereğli’de meydana gelen sel felaketinde ev ve iş yerleri hasar gören vatandaşlara da geçmiş olsun dileğinde bulunan Tetiker, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.
Göreve geldikleri günden bu yana dört ana proje üzerinde durduklarını, tersaneler haricindeki diğer konularda sonuca ulaştıklarını belirten Tetiker, ilçeye Turizm Fakültesi kurulacağı müjdesini veren Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür etti. Tetiker konuşmasında, “Kdz. Ereğli’de gözle görülür ne gelişmeler varsa sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Bunların içerisinde bize iletilen en önemli konu BEÜ Rektörümüz Sayın Mahmut Özer tarafından pazartesi günü senato tarafından kurulması kararı alınan Turizm Fakültesi’nin müjdesini vermesi. Bu birlikte verdiğimiz mücadelenin sonucudur. 2 yılı aşkın süredir birlikte mücadele verdik. Biz göreve geldiğimizde hedefler koyduk ve bu hedeflerimizde de muvaffak olduk. 4 ana hedefimiz vardı; OSB’deki rehabilitasyon. ERDEMİR özelleşmesi sonrası bizim alternatifimiz OSB’dir. Buradaki ana hedef işçi sayısının artırılması, tersaneler bölgesinin tekrar canlandırılması. Bin 700’de kalan öğrenci sayısının süratle artırılması ve ERDEMİR ile olan ilişkiler. Hep birlikte verdiğimiz mücadelede tersaneler hariç üçünde muvaffak olduk. Rektörümüz tarafından bize söylenen en fazla öğrenci sayısının olacağı bölüm Turizm Fakültesi. Minimum 4 bin civarında öğrenci istihdam edileceğini söyledi. Bu bizim için çok güzel bir rakam” dedi.
Turizm Fakültesi ile birlikte fakülte sayısının üç olduğunu söyleyen Tetiker, “Daha önce Eğitim Fakültesi ve Denizcilik Fakültesi vardı, Turizm Fakültemiz oldu. Birde Denizcilik Meslek Yüksek Okulu ile Ereğli Meslek Yüksek Okulu var. Turizmi saymazsak öğrenci sayımız şu anda 5 bin 150. Turizm Fakültesi ile 10 bin rakamlarını bulma hedefimiz var. Bunlar artık geri gelmez, ileri gider. 10 bin sayısı bize yeterli değildir. Önemli olan eski devlet hastanesi binalarının yeri ile işe başlamış oluyoruz. Burada bir fakülte daha kurulursa 13-14 bin gibi rakamlarla bizi ilk etapta tatmin eder. Bu işlerin başlama noktası tamamen Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanımız Sayın Ali Azar ile birlikte olmuştur. Bizi bu konularda hep bilgilendirdi ve aynı şekilde bilgi vermeye devam etmektedir. Sizlerin huzurunuzda başta Sayın Valimiz olmak üzere milletvekillerimize, rektörümüze, dekanımıza teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.
“SORGULADIĞIMIZ ZAMAN SİYASET BİZDEN HUZURSUZ OLUYOR”
Kdz. Ereğli ilçesine kurulacak kampüsü kendisine mal etmeye çalışan eski milletvekillerini isim vermeden eleştiren Tetiker, ilçeden ERDEMİR’in alındığını ancak yerine bir şey konmadığını söyledi. Tetiker, “Ne öğrenci sayısına ne de OSB’ye doğru dürüst önem verilmiş. Tersaneler gitmiş, perişan olmuş kimsenin ilgilendiği yok. Bunları biz sorguladığımız zaman siyaset bizden huzursuz oluyor. Sabaha kadar olsun, hiç problem değil. Bundan sonra da olsa biz yolumuza, sorgulamaya devam edeceğiz” dedi.
Kdz. Ereğli TSO olarak ihracatla ilgili olarak eğitim verilmesi için Şefik Ergül’ü davet ettiklerini ve kursa şu ana kadar 29 kişinin müracaat ettiğini belirten Tetiker, katılmak isteyen üyelere de çağrıda bulundu.
ERDEMİR EREĞLİ’YE BÖLGE SATIŞ BİRİMİ KURACAK
ERDEMİR yöneticileri ile 14 Eylül tarihinde yapılan görüşmede bölge satış müdürlüğünün Ereğli’de kurulması sözünü aldıklarını ifade eden Tetiker, sorunların çözüme kavuşmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi. Tetiker, “Bunun haricinde ERDEMİR ile olan görüşmelerimiz devam etti. Yaklaşık 3 saatlik bir toplantımız olsun. Sağ olsun Sayın Valimiz ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, Genel Müdürümüz Sedat Orhan, bunlarla birlikte Ataşehir’de bir toplantımız oldu. Toplantının sonunda bizi memnun eden en önemli şey bunun da müjdesini vermek isterim. Zaten o 3 saatlik toplantıda kesin mutabakat sağladığımız Ali Pandır’ın direkt vermiş olduğu en önemli sözlerden bir tanesi Karadeniz Ereğli’de yeniden bölge satışının kurulması. Bu bizim için çok önemli. Bu olmazsa olmazlarımızdan bir tanesiydi” diye konuştu.
“TERSANELER VE LİMAN SEÇİLMİŞ BAKANI BEKLİYOR”
Tersaneler bölgesindeki sorunların çözümü ve liman kurulması için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirten Tetiker, buradaki sorunun çözümlenmesi için seçimleri beklediklerini ifade etti. Tetiker, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Şu anda seçimleri bekliyoruz. Neden seçimleri bekliyoruz. Ulaştırma Bakanlığı’na atanmış bir bakan var. Seçilmiş bir bakan yok. Seçilmiş bakan geldiğinde onunla birlikte gider derdimizi anlatırız. Bizim mücadelemiz bitmiş değil. Bitmez. Bir kere bunun böyle bilinmesi lazım. Liman müsaadesi için de durmuş değiliz. Geçen ondan önce defalarca Ulaştırma Bakanı ile görüşmelerimiz var. Hem de defalarca.”
“TAT METAL YATIRIMLARDAN VAZGEÇTİ”
Türk Metal Sendikası Kdz. Ereğli Şubesi’nin geçtiğimiz haftalarda OSB’de faaliyet gösteren Tat Metal Fabrikası önünde yaptığı eylem sonrası fabrika yöneticilerinin tüm yatırımları durdurma kararı almasını da değerlendiren Tetiker, OSB’de infial olduğunu dile getirdi. Tetiker, gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, “İş veren tarafındayız. İşveren temsilcisiyiz. Ama iş verenin temsilcisi derken işçi kardeşlerimiz de bizim vatandaşlarımız. Orada denge kurmak bizim görevimizden bir tanesi. Ama yeni filizlenmeye başlayan organize sanayi bölgemizdeki hep söyledik daha yeni yeni rehabilitasyonu yaptık. Ayağa kaldırdık. Organize sanayi bölgesinin hangi aşamalardan, hangi sıkıntılardan bu noktalara geldiği belli. Şimdi sendika faaliyetlerinin çalışması, sendikal faaliyetlerin oluşması bana göre zamansız bir oluşum. İyi bir zamanlama değil açıkçası. Kendileri ile ilgili de bunları görüştük. Bundan sonra bu konu hukuka yansımış ve hukuka geçmiş bir konu. Bundan sonra ne olacaksa hep beraber göreceğiz. Ama biz söylediğimiz gibi işçi ve işveren, daha doğrusu orada fabrika sahibi arkadaşlarımızla sendika arasında her zaman ara buluculuk yapmaya da hazırız. Bunu da şu anda başlatmış bulunuyoruz. Buradaki esas mesele, bundan sonra yatırım yapacak arkadaşlarımızın yatırımdan vazgeçmesi. Bizi ürküten ve korkutan o. Geçen gün organize sanayi bölgesinde yapmış olduğumuz toplantıda sanayicilerimiz, ’Al bizden bu yeri istemiyoruz. Sendika gelecekse biz bu yatırımları niye yaptık. Bize bu yerleri neden verdin’ dediler. İkna etmeye çalıştım. İkna da ettim zannediyorum. Ancak Akın Tatoğlu’nun ikna olması çok zor. O belirli yerleri de organize sanayide iptal etti. Açıkça söyleyeyim ki yatırım yapmaktan vazgeçti. Yani bir takım sıkıntılı günler yaşıyoruz. Ancak burada karşılıklı olarak bu konuya çözüm bulmak zorundayız" dedi.
“OSB’DE İNFİAL VAR”
Tetiker, bir gazetecinin “ERDEMİR’de OYPA başta olmak üzere birçok firmada 2 bin 500-3 bin kadar taşeron işçi var. ERDEMİR’de yetkili olan sendikanın hemen yanı başındaki bu işçileri sendikalı yapmak varken, Tat Metal’de sendikalaşma çalışması başlatmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusuna, “Şimdi zaten OYPA bizi ilgilendirmez. Bizim için önemli olan Karadeniz Ereğli’deki yatırımcımın kahretmesi ve yatırımdan vazgeçmesi. Bizi en fazla ilgilendiren taraf o. Bize organize sanayide açtığı yara çok daha büyük. Orada işçiler iyi ya da kötü kendi kaderine razı olmuş, o vaziyette çalışıyor diyelim. Ama burada tamamen işvereni sürükleyen bir hadise yaşıyoruz. Şu ortamda bir infial var organize sanayi bölgesinde. Yer alan bir takım sanayicilerimiz, yeri geri vermek isteyen ve yatırımdan vazgeçmek isteyen sanayicilerimiz var. Bütün bunların bir araya gelerek ele alınması lazım. Biz bu konuda mücadelemizi veriyor, ara buluculuğu yapıyoruz" cevabını verdi.
“KAMPÜS PROJESİ İÇİN EREĞLİ BELEDİYESİ’Nİ BEKLİYORUZ”
Kdz. Ereğli ilçesine BEÜ’ye bağlı kurulacak kampüsün avam projesinin belediye tarafından hazırlandığını anlatan Tetiker, kendilerinin de projeyi sabırsızlıkla beklediklerini söyledi. Tetiker, konuşmasını şöyle noktaladı:
“Bizde sabırsızlıkla bekliyoruz. Ne zaman yapılacak, ne zaman çıkacak bekliyoruz. Önce avam projesi yapılsın, daha sonra gerçek proje yapılsın dedi. Avam projeyi yaptırıyorum, hazırlanıyor dedi. Tamamen onun bilgisi dahilinde. Esas proje bize intikal ettiği zaman ne gerekiyorsa zaten biliyorsunuz proje aşamasını da biz üstlenmiştik. Ama şu anda avam proje ile başlandı. Avam proje hangi noktada belediye başkanı bilgisi dahilinde.”

Yorumlar (0)
14
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14