Uşak TV
2012-05-30 00:00:00

ÖĞRENCİ, ÖĞRETMEN, İŞÇİ, MÜHENDİS FARKETMEZ TÜM ÇALIŞANLARA ÖNERİLER-1

BÜNYAMİN ÖRS Sınav Dergisi Dersaneleri Rehberlik ve Ölçme Değerlendirme Uzmanı

30 Mayıs 2012, 00:00

Gerek öğrenciler gerekse veliler olarak yıl boyunca beklediğimiz LYS veyâ SBS sınavlarının yaklaştığı bu zamanlar bahar ayları oluyor. Nedense bu aylarda, nedenini bilediğimiz bir yorgunluk, bitkinlik, tükenmişlik, isteksizlik, sinirlilik ve konsantrasyon eksikliği yaşıyoruz. Bu mevsimsel problemlerimizi nasıl aşabiliriz?

Tükenmişlik Sendromu

Nevrastani (Tükenmişlik Sendromu) bir çeşit sorumluluklarını yerine getirme konusunda tükenmişlik sendromu olarak, kısaca kişinin kendisine büyük hedefler koyup daha sonra istediklerini elde edemeyip hayâl kırıklığına uğrayarak, aşırı yüklenme sonucu yıpranması, psikolojik ve fizyolojik olarak yorulması, bitkin düşmesi; sonuç olarak ta yorulduğunu ve enerjisinin tükendiğini hissetmesi olarak açıklanabilir.

Belirtileri: Özellikle öğrenciler arasında da sık görülen bu tükenmişlik sendromunun belirtileri duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtiler olmak üzere 3 grupta toplanabilir.

Duygusal Tükenmişlik Belirtileri: Depresif (olumsuz, karamsar, kötümser) duygulanım, kendini desteksiz ve güvensiz hissetme, düşük benlik saygısı, ümitsizlik, evdeki ve okuldaki gerilimin veyâ tartışmaların artışı, kızgınlık, sabırsızlık, huzursuzluk gibi negatif duygularda artış; nezâket, saygı ve arkadaşlık gibi pozitif duygularda azalma olarak sıralanabilir.

Fiziksel Tükenmişlik Belirtileri: Kronik yorgunluk, bitkinlik, güçsüzlük, enerji kaybı, yıpranmışlık, hastalıklara daha hassas olma, bağışıklık siteminin bozulması, kolay hasta olma, sık sık tekrarlayan baş ağrıları, bulantı, kas krampları, bel ağrısı, uyku bozuklukları gibi değişik sorun ve yakınmaları içerir.

Zihinsel Tükenmişlik Bulguları : Doyumsuzluk, kendine, işine/ödevine ve genel olarak yaşama karşı negatif tutumlar içerebilir. Sonuçta da işi/ödevleri veyâ sınav hazırlıklarını tamamen bırakma, savsaklama gibi davranışlarla devam edebilir.

Tükenmişliğin Nedenleri

Soru çözümü / iş yükü yanında dinlenme zamanlarının az olması,

· Kaynakların yetersizliğinden kaynaklanan farkı kapatmak için sarf edilen bireysel kontrolsüz ve plansız uğraşıların ve harcamaların daha da yıpratıcı olması,

· Aşırı denetim, damgalanma ya da her ikisi,

· Mükemmeliyetçi olmak ya da mükemmeliyetçi bir psiko-sosyal ortamda yaşamak,

· Savruk, plânsız, programsız eğitim ve yönlendirme,

· Yapabildiklerine sahip çıkma duygusundan yoksun olma,

· Düşük benlik saygısı

· Dozunu aşan öz-eleştiri,

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.