Başkan Çakın Gündemi Değerlendirdi Merak Edilen Soruları Yanıtladı

Tüm ekibiyle koronavirüse karşı etkili bir mücadele veren ve vatandaşların takdirini toplayan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, basın mensuplarının sorularını cevaplayarak gündemi değerlendirdi.

Güncel 01.04.2020, 13:53 01.04.2020, 16:37
Başkan Çakın Gündemi Değerlendirdi Merak Edilen Soruları Yanıtladı

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak’ta görev yapan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin merak edilen konuları aydınlatan Başkan Çakın, bir buçuk saatlik yayında alınan sağlık tedbirlerinden pazar yerlerindeki düzenlemelere kadar birçok konuda önemli bilgiler paylaştı.

Basın mensuplarının sorularının yanı sıra tedbir çağrılarını da yineleyen Başkan Çakın, sürecin birlik ve beraberlik içerisinde geride bırakılacağını söyledi.

İşte, Başkan Çakın’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Dezenfekte ve temizlik çalışmaları ne aşamada?


Koronavirüs pandemisine karşı Uşak’ta etkin bir mücadele yürütüyoruz. Kamu kurumlarının, cadde ve sokakların dezenfekte işlemleri yapıldı ve bu işlemler düzenli olarak tekrar ediliyor. Pazar yerleri ve otobüs durakları gibi halkımızın yoğun olarak bulunduğu bölgeler başta olmak üzere kentin her noktasında gerçekleştirilen bu temizlik ve dezenfekte çalışmalarımız kesintisiz olarak sürdürülüyor.

Evden çıkamayan vatandaşlara ve ihtiyaç sahiplerine için neler yapılıyor?

Valilik bünyesinde kurulan Vefa Destek Sosyal Yardım Birimi’nin, Sosyal Yardım Vakfı’nın ve Belediyemiz Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla 65 yaş üstü ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ihtiyaçları doğrultusunda ulaşılıyor. Bu çalışmalarımızla ihtiyaç sahibi veya evden çıkamayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Su borçlarında düzenleme var mı?

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüzce tespit edilmiş olan ihtiyaç sahibi vatandaşlardan su ücreti talep edilmeyecektir. Su borcu olan vatandaşlarımızın sularıysa bu süreçte kesilmeyecektir. Vatandaşlarımızı ekonomik anlamda rahatlatmak için, su faturası ödeme tahakkuk süresinin 10 günden 60 güne çıkarıldığını belirtmek isterim.

Geçici süre kapanan işletmelerin vergilerinde düzenleme var mı?

Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda faaliyetlerine ara veren işyerlerinden, çevre temizlik ve katı atık vergileri alınmayacak. Su faturalarına yansıması gereken yasal bedellerin yansıtılmayacağını, bu esnaflarımızın Belediyemize yatırmakla yükümlü oldukları ilan ve reklam vergisinin tahsil edilmeyeceğini, Belediyemizin kiracısı konumunda olan ve iş yerlerini geçici süre kapatan esnaflardan kira ücreti alınmayacağını paylaşmıştık ve bunu bir kez daha hatırlatma fayda var.

Sigorta Pazarı ücretli otopark konusuna son nokta koyuldu

2018 Nisan ayı Belediye Meclis toplantısında,  Sigorta pazarı olarak bilinen pazar alanının, pazar kurulmadığı gün dışında otopark olarak kullanılmasına dair alınan kararın, sanki yeni alınmış bir karar gibi lanse edilmesini doğru bulmuyoruz. Atapark çevresindeki trafik yoğunluğunun en aza indirilmesi ve vatandaşların otopark sıkıntısı yaşamaması açısından bu kararın yerinde bir karar olduğunu, söz konusu koronavirüs salgını tedbirlerinden önce buranın ücretli hale getirilmesi konusunda çalışma yapıldığını belirtmek istiyorum. Ancak sosyal medyada yapılan tamamen asılsız paylaşımlarda bu alanın özellikle şu dönemde otopark haline getirildiğine ve ücret alınmaya başlandığına dair paylaşımlar ve haberler yapılmaktadır. Şu an buradan ücret alınmaya başlanmamıştır ve süreç boyunca da ücret alınmaması daha önce kararlaştırılmış bir konudur. Bu tarz yalanlarla belediyemizin hedef alınmasının ne kamuoyuna ne de sürece faydası yoktur. Cansiperane şekilde çalışan belediye personellerimizin moral ve motivasyonunu bozmaya hiç kimsenin hakkının olmadığını vurgulamak istiyorum.

Ulaşımda Denetim Ne Durumda?

Toplu taşıma araçlarında ve işçi servislerinde sosyal mesafenin sağlanması için, koltuk sayısı adedinin yarı kadar yolcu kabul etmesi kararı alındı ve Zabıta ekiplerimiz ile Emniyet Müdürlüğü tarafından bu konu sıkı şekilde denetleniyor. Daha önce yine sağlık tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın ücretsiz ulaşım kartlarının iptali sağlanmıştı. Bu riskli sürecin sona ermesi ve sağlık tedbirlerimizin ortadan kalkmasıyla yine bu haklar iade edilecektir.

Kartlı ulaşım sistemine ne zaman geçiliyor?

Kartlı ulaşım sistemi hakkında çalışmalar başlatıldı. Ancak Bakanlığımız tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda, sağlık tedbirleri kapsamında Belediye Meclis Toplantılarımız 3 ay süreyle ertelenmişti. Meclis yeniden çalışmaya başlayınca bu konuyu tekrar gündeme alıp kartlı ulaşım sistemine geçilmesi için adımları hızlıca atacağız.

Pazar yerlerindeki düzenlemeler neler?

Pazar yerleriyle ilgili, vatandaşımızın gıda teminini etkilemeyecek şekilde çeşitli sağlık tedbirleri alındı. Belirli mahallelerde farklı günlerde açılan pazar yerlerinin bir kısmı artık aynı gün açılacak. Etkileşimin çok olduğu Salı pazarı, Çarşamba pazarı, Şekerevleri pazarı gibi pazar yerlerinin birden fazla günde açılmasını sağlayacağız. Pazar esnafının sosyal mesafeyi koruyacak şekilde sergi açabilmesi için düzenlemelerimizi gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın haftanın tek günü değil, hafta boyunca 3-4 farklı günde bu pazarlardan alış-veriş yapabilmesi için gerçekleştirilen düzenlemeye destek veren ve yoğunluğu engelleyerek virüs riskini azaltan, elini taşın altına koyan tüm pazarcı esnafımıza teşekkür ediyoruz. Bu esnaflarımızın haklarının korunması için, tek kullanımlık eldivenleri, poşetleri belediyemizce karşılanacaktır. Pazarcı esnafımızdan ödemekle yükümlü oldukları işgaliye ücretleri alınmayacaktır. Geçici olarak alınan düzenleme kapsamında hijyen koşullarına uymak şartıyla tezgah açan her esnafımıza destek olmak amacıyla, süreç boyunca Belediyemiz tarafından 1500 TL’lik gıda temin edilecek ve bu gıdalar ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştırılacaktır. Halkın sağlığını riske atan, hijyen koşullarını ihlal eden hiçbir esnafa müsamaha gösterilmeyecektir.

Dezenfektan ilaçlarının içeriği nedir?

Kurumların, sokakların, durakların, şehrimizin dezenfekte edildiği ürünler Sağlık Müdürlüğüyle istişare edilerek, iç ve dış mekanlar için ayrı içeriklerle kullanılıyor. Fakat bu ürünlerin insan sağlığına ve canlılara hiçbir zarar vermediğini, bu ürünlerin Sağlık Bakanlığımızca tescil edilmiş ürünler olduğunu belirtmek isterim. Yasal olmayan yollardan piyasaya sürülmek istenen dezenfektanlar, maskeler ve benzeri ürünler için denetimlerimiz yapılıyor. Fahiş fiyat uygulayan iş yerlerine yönelik de Zabıta ekiplerimiz sıkı şekilde denetlemeler gerçekleştiriyor. USMEK kurslarında yer alan kursiyerlerimiz yine sürece destek vermek adına maske üretimine başlamış durumda.

Dar gelirli vatandaşlar için yapılacak TOKİ’de süreç nasıl işleyecek?

Dar gelirli vatandaşlar için yapılması planlanan 700 konutluk proje TOKİ ile ortak yürütülüyor. Yer belirleme işlemleri ile imar konuları Belediye Meclisimize gelecek. 18 Haziran 2020’de gerçekleştirilmesi planlan kura çekiminde bir değişiklik olup olmadığa dair henüz resmi bir bilgi bizlere ulaşmadı. Kuraların belirlenen tarihte yapılması durumunda Belediye olarak çalışmaları hızlıca tamamlayacağız.

Uşak Belediyesi sokak hayvanları için ne yapıyor?

Bu süreçte yiyecek sıkıntısı yaşayan sokak hayvanlarıyla ilgili Veteriner İşleri Müdürlüğümüz tarafından çalışmaların titizlikle yürütüldüğü bilinmelidir. Bizler şehrimizde yaşayan her canlının yaşam hakkına saygı duyan ve bunu muhafaza eden bir anlayışa sahibiz. Beslenmelerinden sağlık hizmetlerine kadar hemen her konuda sokak hayvanlarımızın yanındayız.

Yayalaştırma tasarım yarışmasında son durum nedir?

‘Uşak Belediyesi Yayalaştırılan Sokaklar Mimarlık-Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması’ malum sebeplerden dolayı Mayıs ayına ertelendi. Buradan gelecek güzel çalışmalar, İsmetpaşa Caddesinde yapımı planlanan dış cephe düzenlemesiyle de birleştirilecek ve bu projelerle kent değer kazanacak. Projeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca maddi olarak destekleniyor. Projemiz, 5 Milyon TL hibe desteği ve 10 Milyon TL iller Bankasından uygun şartlarda sağlanacak kredi ile gerçekleştirilecektir.

Koronavirüsten kaynaklı vefatta nasıl bir süreç izlenecek?

Koronavirüs salgınından dolayı herhangi bir vatandaşımızın vefat etmesi durumunda, defin süreci Devletimizin belirlediği kurallar çerçevesinde yürütecektir. Böyle bir durum olması halinde İl Müftülüğü ve Mezarlık İşleri Müdürlüğü ortaklığında gerekli çalışmalar gerçekleştirilir. Ancak elbette hiçbir vatandaşımızı bu sebeple kaybetmek istemiyoruz. Bunun için de kurallara uyulması çağrımızı yineliyor, evde kalarak sağlığımızı ve sevdiklerimizi korumamız gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Kurum içinde tedbirler ne durumda?

Vefakarca görev yapan Belediye personellerimiz ve vatandaşlarımız için, kurumumuzun girişine termal kamera kurduk. Belediyemize giriş yapan herkesin vücut sıcaklıkları ölçülüyor. Veznelerde sosyal mesafe kuralını hayata geçirmekteyiz ve her kata dezenfektanlar yerleştirildik. 153 üzerinden gelen talepler hızlıca yetkili birimlerimize iletilmekte ve vatandaşlarımızın talepleri takip edilmektedir. Şunu bir kez daha dile getirmek istiyorum; Vatandaşlarımız çok acil değilse taleplerini ötelemeli ve kurumlara çok gerekli değilse gelmemelidir. Bu kamu ve kendi sağlıkları için oldukça önemlidir. Tüm birimlerimizin Uşak halkı için görevlerinin başında oldukları bilinmelidir.

Evlerde ve araçlarda dezenfekte işlemi yapılabiliyor mu?

Yalnızca kurumların ve sokakların değil, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan, risk grubundaki vatandaşlarımızın evleri de ücretsiz olarak dezenfekte ediliyor. Zaruri olarak dışarıya çıkmak zorunda kalan vatandaşlarımızın araçlarının dezenfekte edilmesi için yine ücretsiz olarak Millet Bahçesi içerinde özel istasyon oluşturmuş durumdayız.

Uşak için yardım kampanyası başlatıldı

Uşak AŞEVİ çatısı altında yardım kampanyası başlatılıyor. Vatandaşlarımızın da dahil olabileceğini ve bu kampanyaya Belediyemizin de güçlü şekilde destek vereceğini ifade etmek istiyorum. Valilik önderliğinde yapılan ve ekonomik olarak önde gelen Sivil Toplum Kuruluşlarımızın(STK) katıldığı (Uşak Ticaret ve Sanayi  Odası - Uşak Deri (Karma) Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı – Uşak Ticaret Borsası - Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği) toplantı neticesinde, bu STK’larımız da gerçekleştirilecek olan yardım kampanyasına destek olacaklarını belirtiler.

Panik yok, tedbir var

Yaşanan bu süreçte, kendilerinde herhangi bir rahatsızlık hisseden vatandaşların panikle hastaneye koşmalarını değil kendilerini izole etmeleri gerektiğini, semptomların devam etmesi durumunda gerekli tedbirleri alarak sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini hatırlatıyorum. Vatandaşlarımız mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmamalı. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanların süreç bitene kadar hiç evden çıkmamaları gerektiğinin altını çiziyorum. Gösterdikleri özveri için tüm sağlık çalışanlarına, görevini yerine getiren tüm kamu çalışanlarına, basın mensuplarına ve doğrudan veya dolaylı olarak şu süreçte kamu menfaati için çalışanlara teşekkür ediyorum. İnşallah bu günleri tedbiri elden bırakmadan ve hep birlikte mücadele ederek geride bırakacağız.

Yorumlar (0)
14
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13