Uşak TV

SICAK HAVALAR VE KALP SAĞLIĞI

Sağlık

SICAK HAVALAR VE KALP SAĞLIĞI

Sıcak ve nemli havalar pek çok rahatsızlığı beraberinde getirmekte. Aşırı sıcaklar kalp damar hastalarında ciddi sıkıntılara yol açabilmekte

Sıcak ve nemin arttığı şu günler de pek çok kişi, havanın kendisini bunalttığından, göğüs kafesine baskı yaptığından şikâyet eder. Sağlıklı kişiler için bile çoğu zaman hastalık nedeni olabilen yaz sıcakları, bazı hastalıklar açısından tehlikeli olabiliyor. Bunların başında ise kalp hastalıkları geliyor. Sıcak ve nemli havalar, kalp ve dolaşım sistemi üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu baskı da kalp krizine zemin hazırlıyor.

Medical Park Uşak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Durmaz, yaz aylarında kalp hastalarının sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak;’’Kalp hastaları, normal olmayan dış ortam sıcaklarına diğer insanlara göre çok daha duyarlıdır’’dedi ve kalbi koruyan önerilerde bulundu.

Hava sıcaklıklarının artması, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Kalp krizleri mevsimsel olarak yazın artış gösteriyor. Bunun en önemli nedeni tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranının artması. Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin bol sıvı alarak güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemli.

Vücudun yüksek ısının olumsuz etkilerinden korunmaya yönelik savunma mekanizmalarından olan; terleme, kan basıncının düşmesi ve nabız artışı kalp hastalarında ciddi problemlere yol açar

Vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizmalardan biri cildin kan dolaşımıdır. Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşerek, sıcakta ise genişleyerek vücuttaki ısı kaybını azaltmaya veya artırmaya çalışır. Bu durum kalbin daha fazla çalışmasını gerektirir. Kalp yetersizliği bulunan hastalarda kan akımının ağırlıklı olarak cilde yönlenmesi, hayati organlara olan kan akımının azalmasına yol açabilir.

Vücudun sıcağa karşı aldığı en etkili yöntem terlemedir. Nemli deriden su buharlaşırken cilt de soğumaya başlar. Doğal olarak bu durumda sıvı ve elektrolit denilen tuz ve mineraller kaybedilir. Damarlarda dolaşan sıvı hacminin azalması, kanın akışkanlığının ve böbreklerden geçen kan miktarının azalmasına neden olur. Bu durum, yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir. Bunu dengelemek üzere böbrek ve böbreküstü bezlerinden salgılanan maddeler damarların büzüşmesine ve ani tansiyon yükselmeleri ile kalp yetersizliği bulgularının artmasına neden olabilir

Bu belirtilere dikkat edin

Uzm. Dr.Okan Durmaz;’’Kalp krizinin belirtileri yeterince tanınmadığından, birçok insan hastaneye başvurmakta geç kalıyor. Kalp krizi geçiren bir kişinin damarının ilk 90 dakikada açılması idealdir. Ancak kalp krizi başladığı andan itibaren 6 saatten daha fazla süre geçerse müdahale gecikmiş demektir. Bu durumda kalp, aşırı hasar görebilir. Bu nedenle kalp krizinin geldiğini haber veren şu belirtilere dikkat etmek gerektiğini önemle vurguluyor:

 

Göğüs ağrınız olduğunda veya göğüs ağrısı olan bir insan gördüğünüzde ağrı şiddeti çok önemli değil, hemen doktora başvurmak gerekiyor. Özellikle göğüsteki rahatsızlık ile birlikte bulantı, terleme, cildin soğuk olması veya soluk renkli olması gibi belirtiler varsa, şikâyetlerin şiddetine bakmadan acilen tıbbi yardım alın. Doktora danışmadan veya en azından bir EKG çekilmeden ilk yardım olarak dilaltı nitrat (dilaltı ilacı) kullanmayın. Bunlar ağır tansiyon düşmelerine neden olarak tehlikeli olabilir.

Unutmamak gerekir ki; her göğüs ağrısı da kalp hastalığına bağlı olarak ortaya çıkmaz. Diğer göğüs ağrısı nedenleri arasında, psikolojik sorunlar, yemek borusu, mide ve safra kesesi hastalıkları, boyun ve göğüs kemiklerine ait sorunlar, kas hastalıkları, akciğer ve göğüs boşluğu hastalıkları ile sinir sistemini ilgilendiren hastalıklar yer almaktadır. Kalp dışı göğüs ağrılarının da bir sağlık sorunu belirtisi olduğunun unutulmaması, tanı ve tedavilerinin geciktirilmemesi gerekir.

Özellikle, kalp yetmezliği olan hastalar (vücudu soğutmak için yeterince kan pompalayamazlar) ve bazı ilaçları kullanan kalp hastaları (İdrar söktürücü, tansiyon düşürücü, sakinleştirici, Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar gibi) sıcaktan kaçınması gereken kalp hastalarıdır.

Yaz Mevsiminde Kalp Sağlığını Korumak İçin Öneriler:

Sıcak havanın metabolizmanın çalışmasını olumsuz etkilemesini engellemek ve yaz aylarını sağlıklı geçirmek için alınacak bazı temel tedbirleri ise şöyle sıralamak mümkün.

Yaz aylarında açık renkli, rahat ve bol, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysileri tercih edin. Ağır, yağlı yemeklerden kaçının, az ve sık aralıklarla, sebze ve meyveden zengin bir tarzda beslenmeye çalışın. Alkol alıyorsanız dikkatli olun. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde açık havada güneş altında kesinlikle alkol almayın. Yaz aylarında günlük sıvı ihtiyacı 2-3 litreye çıkmaktadır. Yazın günde 2-2.5 litre su tüketmeye özen gösterin. Soda ve maden suyu tüketiminde dikkatli olmalıdır. Kontrolsüz maden suyu ve soda tüketimi tansiyonu yükselteceği gibi, kalp yetmezliği bulgularının da ortaya çıkmasına ya da daha ağırlaşmasına neden olabilir. Özellikle güneşin dik olduğu saatlerde açık havada dolaşmayın. Park edilmiş arabada durmayın. Terle birlikte vücudumuzda elektrolit, özellikle de sodyum kaybı fazla olacağından, doktorunuzun fikri doğrultusunda tuz kullanın. Denize, sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girin, kumda güneş banyosu yapmayın, denizde kıyıya paralel olarak yüzün. Açıklarda yüzmeyin. Doktorunuza danışarak hipertansiyon ilaçlarınızın yaza göre düzenlenmesini sağlayın. Uzun seyahate çıkmadan mutlaka kalbiniz ile ilgili kontrollerinizi yaptırın.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.