Uşak TV

REFLÜ VE RAMAZAN

Sağlık

İftardan sonra mideye aşırı yüklenmek reflü ve diğer mide hastalıkları olanları tehdit ediyor

Her 5 kişiden birinde görülen reflü, mide asidi ve sindirimle ilgili diğer mide sıvılarının, gıdaların yemek borusuna ve boğaza doğru geri gelmesi olarak tanımlanabilir.

 

Reflünün Ramazanda en çok dikkat edilmesi gereken hastalıkların başında geldiğini belirten Medical Park Uşak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Abdullah AKDAĞ, reflü gibi mide rahatsızlığı bulunanların çok dikkat etmeleri gerektiğini bazı durumlarda telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini belirterek genel olarak şu uyarılarda bulundu.

 

Mide yanması, ekşime, göğüste yanma boğaza doğru acı su gelmesi, ağızda ekşi bir tat, ağız kokusu gibi belirtiler reflü hastalarının başlıca şikâyetleridir. Bazen de ses kısıklığı, nefes alma güçlüğü göğüste takılma ve sıkışma hissi hissedilebilir.

 

Reflü hastalığı uzun sürede beraberinde bazı rahatsızlıkları da getirebiliyor. Kalp dışı göğüs ağrısı, ses de kalınlaşma, ses kalitesinde bozulma, yutma güçlüğü, astım, boğaz seviyesinde yumru hissetme, sinüzit, farenjit, larenjit, diş çürükleri, müzmin öksürük reflünün yol açtığı hastalıklar arasında yer almaktadır. Bir kısım pnömoniler (zatürre), bazı gırtlak kanserleri de reflü hastalığı ile ilişkilendirilmektedir.

 

Neler Ramazanda Reflü Şikâyetlerini Artırır?
• Uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda fazla ve hızlı yemek yenmesi karın içi basıncını artırarak mide içeriğinin (safralı, asitli) yemek borusuna kaçmasına neden olabilir.
• Yemekte yağlı ve ağır yiyeceklerin tüketilmesi
• İftarda yemek yedikten sonra dinlenme amaçlı yatılması,
• Sahurda yemek yedikten çok kısa bir süre sonra tekrar yatılması
• Midede önceden var olan reflü hastalığı (daha önce kronik reflü şikâyeti olmayan bir insanın da ilk reflü şikâyeti Ramazan ayında ortaya çıkabilir.)

Ramazanda reflüye karşı alınabilecek önlemler nelerdir?

 Oruç tutmasına endoskopi sonuçlarına bakılarak izin verilen reflü ve ülser hastalarının sağlıklı oruç tutabilmeleri için şunları dikkat etmesi öneriliyor:

 

•Kilonuzu kontrol altına alın. Özellikle bel çevresindeki fazla yağlar reflünün en önemli nedenleri arasında yer alır.

•Reflü şikâyetini en çok yağlı yiyecekler artırır. Kızartmalar, yağlı peynirler, börekler, poğaçalar, açmalar, şarküteri ürünleri, kıymadan yapılan etler, şerbetli tatlılar yağ oranı yüksek yiyeceklerdir. Bunlardan uzak durmaya özen gösterin.

 

İftarda birdenbire yemeğe başlamayın, İftarı ikiye bölerek yemeye özen gösterin. Önce bir çorba, salata veya komposto ile başlamaya özen gösterin Sahursuz oruç tutmayın. Sahurda; yağsız peynir, kepek ekmeği, yumurta, yağsız yoğurt yiyin. Domates ve biberi çiğ yemek yerine közlenmiş olarak tercih edin. İftar ve ya sahurda yemek yedikten en az bir saat sonra yatın. Uyurken yatak başının en az 30 derece eğimli olmasına özen gösterin. Yemeklerinizi mümkün olduğu kadar baharatsız hazırlayın. Asitli ve kafeinli içecekler de reflü şikâyetlerini artırır. Ayran, taze sıkılmış meyve suları ve su içmeyi tercih edin. Doktorunuzun Ramazan ayına özel olarak hazırladığı ilaç dozları ve saatlerine çok dikkat edin

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.