Uşak TV

RAMAZAN VE ŞEKER HASTALIĞI

Sağlık

Ramazan ayında diyabet hastalarının oruç tutması çok dikkat edilmesi gereken bir konu...

  Sıcaklarda uzun süre aç kalmak, ardından iftarda zaten bütün gün aç kaldım hissiyle aşırı yemek tüketmek, hatta tatlı yemek diyabet hastaları için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Taner BABUR; ''Ramazan ayında diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olanlar oruç tutmak istedikleri zaman doktorlarına danışmalı.Haftalık üre, şeker kontrolü, günlük tansiyon ölçümlerini muhakkak yaptırmalılar, İlaç kullanan hastaların ilaç saatleri doktor kontrolünde iftar ve sahur zamanlarına göre düzenlenmesi gerekir.Diyabet yaşam boyu süren bir hastalıktır. Bu nedenle hastaların düzenli olarak aksatmadan ilaçlarını alması; dengeli beslenme ve egzersiz programını uygulaması gerekir'' dedi.

Diyabet, vücutta insülin hormonunun az ya da hiç bulunmaması sonucu ortaya çıkan bir metabolizma hastalığıdır. İyi tedavi edilmediği zaman başta kalp damar hastalıkları, göz bozuklukları, böbrek yetmezliği ve inme gibi bir çok organ hasarı oluşturur.

Diyabetli hastanın oruç konusunda yapacağı ilk iş hekiminin görüşünü almak olmalıdır. Çünkü oruç tutmaya karar veren bir diyabetlinin hekim tarafından eğer uygun görülürse, tedavi ve beslenme programının yeniden düzenlenmesi gerekir. Hastanın bu konuda bilinçlenmesi ve ne yapacağını bilmesi son derece önemlidir.

Oruç tutmaya karar veren bir kişinin doktor tarafından diyabet tipinin ne olduğu, organ hasarının olup olmadığı, insülin kullanıp kullanmadığı, kullandıysa hangi protokolü uyguladığının araştırılması gerekir.

DİYABETTE ORUÇ AÇISINDAN RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Oruç açısından diyabetli hastaları, üç ayrı kategoride değerlendirmek mümkündür.

I.Grup : İnsülin direnci veya gizli şekeri olanlar ya da Tip 2 diyabet tanısı yeni konulmuş ama henüz şeker düşürücü ilaç kullanmayan diyabetliler bu grup içindedir.

Bu gruptaki diyabetliler diğer gruplara göre daha düşük risk taşır.

II.Grup: Tip 2 (erişkin yaşta ortaya çıkan) diyabeti olan ve diyabete bağlı herhangi bir organ hasarı henüz bulunmayan, şeker düşürücü haplarla ya da bazal insülinle diyabeti kontrol altında olan diyabetliler de bu gruba girer.

Bu gruba giren diyabetliler ileri risk grubundadır ve oruç tutması önerilmez.

III.Grup:Tip 1 diyabetliler, Tip 2 diyabetin ileri döneminde olan, çoklu doz insülin kullanan, kan şekeri kontrolü güç, gün içinde ani şeker düşmesi ve yükselmesi olan değişken seyirli diyabetliler ve diyabete bağlı organ hasarı olan hastalar bu grubu oluşturur.

Bu hastalar çok yüksek yaşamsal risk altındadır. İleri derecede hastalığı olduğu için oruç tutmaları tıbben uygun değildir ve kesinlikle önerilmez.

 Uzm.Dr.Taner BABUR,‘Yaz günlerinde terleme ve yerine su koyamama nedeni ile su kaybının da arttığı düşünüldüğünde belirli hastalıkların ağırlaşması da kaçınılmaz olacaktır.’ dedi.

Ramazan’da hangi hastalıklar daha sık görülebilir?

· Kan şekeri düşüklüğüne ya da gıda ile tetiklenen migrene bağlı şiddetli baş ağrıları,

· Şeker hastalarında su kaybı, kan şekeri düşmesine bağlı olarak bayılma ve halsizlik,

· Yaşlılarda sıvı kaybının sonucu oluşabilecek üre yükselmesinin yarattığı bulantı ve kusma,

· Mikrobik ishali ya da besin zehirlenmesi olan hastalarda elektrolit ve sıvı dengesinin bozulmasının yarattığı genel durum bozukluğu belirtileri,

· Tüm kronik hastalığı olan kişilerde hastalık belirtilerinin ağırlaşması,

· Hassas ülser ya da gastriti olan hastalarda mide yanmaları, karın ağrısı ve şişkinlik.

· Bunun yanında özellikle iftarda dengesiz ve hızlı yemeye bağlı olarak oluşan mide-barsak rahatsızlıkları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.