Uşak TV

KOLON KANSERİ KORKUTUYOR

Sağlık

KOLON KANSERİ KORKUTUYOR

Karındaki bir ağrı kalın bağırsaktaki tümörlerden tanınan
kolon kanserini de içeren birçok hastalıktan kaynaklanıyor olabilir.
Ülkemizde de en sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanseri erken tanı ile t önlenebilmekte ve tedavi edilebilirlik oranı artmaktadır. Medical Park Uşak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr.Abdullah AKDAĞ, risk altındaki kişilerin mutlaka tarama yöntemlerinden yararlanması gerektiğini vurguluyor.
Kolon kanseri riskinin yaşla birlikte artacağını ve%90’nının kalın bağırsaklarda bulunan poliplerden gelişebileceğini Op. Dr. Abdullah AKDAĞ; “Polipler gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde oluşabilen, çoğunluğu 1 cm. altında ancak 4-5 cm. büyüklüklere kadar ulaşabilen ve genelde iyi huylu tümöral oluşumlardır. Kolon kanserlerinin tamına yakını adenomatöz polipler üzerinde gelişir. Dolayısıyla erken saptanan poliplerin çıkarılmasıyla ileride oluşabilecek kanserlerden de korunulmuş olunur.’’
Kolon Kanserinin En Önemli Teşhis Yöntemi; Kolonoskopi
Sık rastlanan, geç kalınırsa ciddi sonuçları olan bir kanser olmasına karşın, kolon kanseri tarama testleri sayesinde önlenebilir ya da tedavi edilebilir bir kanser türüdür. Kanser taramalarının iki ana amacı vardır.
Birinci amacı kanser gelişmesini önlemek olup, polipleri ya da düz lezyonları henüz kansere dönmeden yakalayıp ortadan kaldırmaktır. İkincil hedef olarak ise, eğer kanser oluşmuş ise kanserin erken evresinde, henüz metastaz yapmadan yakalayıp, cerrahi olarak ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Erken yakalanan kanserlerde cerrahi sonrası tamamen kanserden kurtulma ihtimali yüzde 85 seviyesindedir.
Op. Dr.Abdullah AKDAĞ; kolonoskopi ile tespit edilen poliplerin kansere dönüşmeden endoskopik yöntemlerle çıkartılarak kolon kanserinin önüne geçilebileceğini belirtiyor.
Kolon Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?
• Yaş: 40 yaş civarında risk başlar.
• İltihabi bağırsak hastalıkları: Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi bir iltihabi bağırsak hastalığı zemininde geliştiklerinde kanser riskinin arttığı bilinmektedir.
• Aile öyküsü: Anne, babada veya kardeşlerde kalın bağırsak (kolon) poliplerinin olması durumunda, çocuklarda polip olma olasılığı artar.
• Sigara: Sigara içenlerde kalın bağırsak kanseri riski % 20 artar.
• Alkol
• Hareketsizlik
• Şişmanlık (obezite)
• Stres: İş kaybı, boşanma, vb. yaşam değişiklikleri
• Haftada 3 kere veya daha fazla kırmızı et tüketmek
• 1.70 m. uzun boylu olmak
Medical Park Uşak Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdullah Akdağ, son dönemde pek çok siyasetçinin de ilk tedavi yöntemi olarak tercih edilen laparoskopik yöntemle kalın bağırsak tümörü ameliyatını Uşak ve bölgesinde başarı ile uyguladıklarını belirterek; bu şekildeki operasyon ile hastanın çok daha az ağrıları olduğunu, kesi yeri fıtığı ve yara yeri enfeksiyonu riskinin en aza indirilerek kişinin kısa sürede ayağa kalkmasının sağlandığını belirtti. Hasta bir hafta -10 gün yerine, 2-3 gün gibi kısa süre de hastanede kalmakta ve tedavi olmaktadır dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.