Uşak TV

İLERİKİ YAŞLARDA KEMİK ERİMESİNE DİKKAT

Sağlık

İLERİKİ YAŞLARDA KEMİK ERİMESİNE DİKKAT

Dizde özellikle ileri ve genç yaşlarda oluşan yıpranmalar ağrılara hatta çoğu zaman yürüyememe sorununa neden olabiliyor. Normalde bir saat rahat yürüyebilen bir kişi diz sorunları nedeniyle 10 dakika yürüyemez hale gelebiliyor.

Diz kireçlenmesi olan hastalarda son yıllarda uygulanan yarım diz protezleri ile hastanın hareket sorunu ortadan kalktığı gibi tam bir konfora ulaşılabiliyor.

Medical Park Uşak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Oğuz Çırpıcı; Unikondiler Diz protezleri (yarım Diz protezleri) ve bu yöntemi uyguladığı hastası hakkında genel bilgiler verdi:

İleri ve genç yaşlarda oluşan diz eklemindeki kıkırdak harabiyetinin sonucunda yük taşıyan bölgelerin etrafına kalsiyum birikmesiyle yeni kemik oluşumuna kireçlenme deniyor. Hastada ağrı, yürüyememe ve zamanla dizlerde eğrilik, bacaklarda çarpıklık oluşuyor. Hasta bir süre sonra hiç yürüyememe noktasına geliyor. Durum bu hale gelmeden mutlaka tedavi edilmesi gerekir. İleri yaşta olan diz kireçlenmesinin tedavisi ise protez ameliyatıdır. Bu ameliyatla diz eklemine protez yerleştirerek hastayı ağrısız yürütüyoruz. Bugün dünyada hastaya en fazla yarar sağlayan ameliyatlardan bir tanesidir. Çünkü dizi ağrıyan insan, ağrısı için her gün bir ilaç almak zorundadır. Oysa protezle hasta uzun yıllar ağrısız yürüyebilir.” 61 yaşındaki Melek Uğur son 4-5 yıldır uzun süre yürümekte çok zorlandığını, merdiven çıkamadığını ve dizlerinde sürekli ağrı şikâyetleri ile hastanemize başvurmuştur. Yapılan tetkik ve incelemelerden sonra dizlerindeki kireçlenmeden dolayı bu sıkıntıları yaşadığı tespit edilmiş. Kendisine son yıllarda hastalara çok büyük rahatlık sağlayan yarım diz protezi uygulanmıştır.

Yarım veya unikondiler denilen diz protezleri dizin kireçlenmiş iç veya dış ana ekleminin birini değiştirme esasına dayanır. Dizin özellikle sadece bir kısmının kireçlendiği durumlarda uygulanan bu yöntem tam diz protezinden çok daha küçük bir kesi yapılır, kemik kesisi ve kanama çok daha azdır. Bu ameliyatın en önemli avantajlarından biri ise tam diz protezinde elde edemediğimiz dizin tam bükülmesine olanak sağlamasıdır. Hastalar günlük hayata tam diz protezlerine göre 15 gün daha erken, 1. ay sonunda dönerler. Değişmesi gerektiğinde tam diz protezi ile değiştirilir.

Hastamız Melek Uğur’un da sağlık durumu gayet iyi olup erken ayağa kalktığı için başka insanların yardımına ihtiyaçı kısa sürdü hem de daha az ağrılı bir süreç geçirmiştir.

Neden Unikondiler Diz protezleri (yarım Diz protezleri)

Tam diz protezlerinde kireçlenmiş alan dışında sağlam dokularda alınmakta ancak yarım diz protezlerinde (unikondiler) sağlam dokular ellenmemekte sadece kireçlenmiş alan düzeltilmektedir.

Kısaca avantajlarınıda şöyle özetleyebiliriz;

Daha küçük yara izi Minimal kesi Açık bir cerrahi yaklaşımına göre çok daha düşük ağrı düzeyleri Ameliyat sonu daha konforlu Daha kısa süre hastanede kalış Açık ameliyata oranla daha düşük enfeksiyon riski Daha erken iş / fonksiyon / spora dönme
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.