Uşak TV

GEBELİK ŞEKERİ TADINIZI KAÇIRMASIN

Sağlık

Gebelik döneminde bazı kadınlarda ortaya çıkan diyabet, gerekli önlemler alınmazsa kalıcı olabilir.

Kadınlar; yaşamlarının ileriki dönemlerinde diyabetle karşılaşmamak için lohusalık bittiğinde şeker testi yaptırmalı, beslenmelerine ve kilolarına dikkat etmeli. 

Medical Park Uşak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emre CANVERENLER; ‘’Gebelik şeker hastalığına yatkınlık yaratan bir durumdur. Yatkın olanlar şeker hastası olurlar, şeker hastası olanlar ağır şeker hastası olurlar. Tanı sadece şeker yüklemesi yapılarak konur. Modern yaklaşımda artık 75 gram şeker yüklemesi tercih edilir. Açken ve şekerli suyu içtikten sonra 1. ve 2. saatlerde kan şekerine bakılır. Bu test için hasta aç olmalıdır. Ancak hasta toksa ve testi yine yaptırmak istiyorsa 50 gram yükleme de yapılabilir. Bu testte 1. saat kan şekeri normal çıkarsa test biter ancak yüksek çıkarsa hastaya bu sefer 100 gramlık 3 saat süren test yapılmalıdır. Anne adayı yüksek risk gurubunda değilse, şeker taraması 24-28’inci haftalar arasında yapılır. Herhangi bir risk faktörü varsa tarama, anne adayı ilk muayeneye geldiğinde istenir.

· Kilolu hastalar,

· Gebelikte fazla kilo alanlar,

· Ailesinde şeker hastalığı olanlar,

· Önceki gebeliğinde şeker hastalığı çıkanlar risk grubundadır.

Ø Tedavi edilmezse bebek risk altındadır

Eğer gebelikte şeker hastalığı saptanmış ve uygun tedavisi başlanmışsa ne anne nede bebek için bir problem oluşturmaz. Ancak tedavisiz şeker hastalıklarında bebek risk altındadır.

· Bebeğin iri olması ve buna bağlı doğumda bebeğin özellikle kola giden sinirlerinde kalıcı hasarlanma

· Anne ile bebek arası damar yapılarının hasarlanması ve anne karnında ani bebek kayıpları

· Bebeğin suyunun fazla olması ve buna bağlı erken doğum riski

· İlk 3 ayda şeker hastalığı varsa bebekte doğumsal kalp problemleri

· Doğum sonrası bebeğin şekerinin ani düşmesi ve buna bağlı nöbet geçirme, akciğer gelişiminin olumsuz etkilenmesi ve doğum sonrası solunum sıkıntısı

Ø Tedavi Şart

Hasta diyetisyen ile görüştürülerek uygun diyet programına alınır, 3 günlük diyet uygulaması sonrası kan şeker takiplerine bakılır. Eğer kontrol sağlandıysa diyet ile devam edilir, ancak yeterli gelmediyse insüline kaçınılmaz olarak başlanır.



Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.