Uşak TV

Dr.Zafer AYDIN: ACİL’E ACİL MÜDAHALE LAZIM

Sağlık

Dr.Zafer AYDIN: ACİL’E ACİL MÜDAHALE LAZIM

Aile Hekimliği Uygulaması nedeniyle Acil’de görev yapan Doktorların yükünün çok ağırlaştığını iddia eden Uşak Tabip Odası Başkanı Dr. Zafer AYDIN düzenlediği basın toplantısında “cil’e Acil Müdahale edecek kimse yok mu? dedi.


Dr. Zafer AYDIN düzenlediği Basın Toplantısında:

“Bilindiği üzere, ülkemizde Aile Hekimliği sistemi ilk olarak Düzce ilinde 4 yıl kadar önce uygulanmaya başladı. Düzce ilinden sonra en sonuncusu Uşak ili olmak üzere, toplam 34 il’de aile hekimliği sistemi uygulamaya konuldu.

Daha önce bir çok kez, çeşitli platformlarda ve basın açıklamaları yoluyla aile hekimliği konusunda kamu oyunu bilgilendirmeye çalıştık. Aile hekimliği üzerinde konunun uzmanlarının katıldığı birçok panel düzenledik. Hülasa bu konuda söylenmesi gereken her şeyi söyledik. Dolayısıyla, bugün sizlerin vasıtasıyla halkımızı aydınlatmaya yönelik bir basın açıklaması yapmak zaruretini duyma nedenimiz, bu uygulamanın doğru yada yanlış yönlerini ortaya koymak amacını taşımamaktadır. Artık sistemi yaşıyoruz. Sistemin ortaya koyduğu sorunlarla uğraşmak zorundayız. Bu sorunları aşmak için kamuoyunu ve halkımıza ulaşmak, bu konuda bilinçlenmeye katkı sağlamak amacıyla sizlere sesleniyoruz.

İlimizde Aile hekimliği uygulamasına 13 Temmuz 2009’da geçildi. Yani bugün itibariyle tam üç ay oldu. Her yeni sisteme geçişte, bazı aksaklıkların olması doğaldır. Bu aksaklıkları yaşıyoruz. Biz bu sisteme geçen 34. iliz. Daha önce bu sisteme geçen illerde ne gibi sorunların yaşandığını, bu sorunların bizim ilimizde yaşanmaması veya daha hafif yaşanması için nelerin yapılması gerektiğini, uygulamaya geçilmeden önce ilgili mercilerle ve kamu oyuyla paylaşmıştık. Fakat başarılı olamadık. Ne yazık ki, Amerika’yı yeniden keşfetme durumundayız. Yaşan tecrübelerden elde edilen bilgiler kullanılamadı. Daha önce sisteme geçen illerde hangi sorunlar yaşandıysa, bugün ilimizde aynı sorunlar fazlasıyla yaşanmakta. Uygulamanın çalışanları ilgilendiren sıkıntılarını bir yana bırakıyoruz. Halkımıza yansıyan sıkıntılar ve bu sıkıntıların giderilmesi için yapılması gerekenler, bugünkü basın toplantımızın ana nedenidir.

Bu sisteme geçen illerde en büyük sıkıntı öncelikle hastanelerin acil servislerinde yaşandı. Çünkü acillerde yıllardır çalışan hekimler aile hekimliği hizmeti için bir anda hastaneleri boşalttılar. Onların yerlerini doldurmak hem sayı anlamında, hem de tecrübe anlamında zor hatta imkansızdı. Nitekim ilimizde de acil servislerdeki hekim sayısı bugün son derece yetersizdir.

Yine tüm kamu oyunun bildiği gibi Uşak Devlet Hastanesi bölge hastanesi konumundan dolayı, Uşak ili nüfusunun yanında, komşu illerin ilçelerinin de sağlık hizmetinin görüldüğü oldukça yoğun çalışan bir hastanedir. Bu ay itibarı ile Uşak devlet hastanesi acilinde en azından 12 hekimle verilmesi gereken hizmet, 6 hekimle verilmeye çalışılmakta, bir memur ayda 160 saat mesai yaparken acildeki hekim arkadaşlarımız 280-saat civarı çalışmak zorunda kalmaktadır. Hekim arkadaşlarımız, insanüstü bir gayret ve özveriyle çalışarak, Uşak halkına bu hizmeti en iyi şekilde sunmaya gayret etmektedir.Acile günde ortalama 600-700 hastanın başvurduğu hastanemizde bir hekim 24 saatte 300-350 hastaya bakmaktadır. Bu istatistiki rakamlarla sağlık hizmetinin ne kadar sağlıklı ve verimli olacağı ortadadır.

Bizim Uşak Tabip Odası olarak halkımızdan isteğimiz, en azından bu geçiş sürecindeki birkaç ay içersinde devlet hastanesi acil servisine başvurusunu azaltmasıdır. Acil’e başvuranlar mutlaka gerçek manada acil hastası olmalıdır. Acile başvuruyu azaltmak içinde vatandaşlarımız hastalık belirtilerini hissettikleri anda, rahatsızlıkları ve ağrıları dayanılmaz seviyelere gelmeden mesai saati içersinde sağlık kuruluşlarına başvurmalıdırlar. Mesai saati içinde aile hekimlerine, ya da hastane polikliniklerine başvurarak, tedavilerini yaptırmayan vatandaşlarımız, acil servislerde sıkıntı çekmek zorunda kalacaklardır. Vatandaşlarımız, ilaç yazdırmak, yada rutin tahlillerini yaptırmak gibi talepler için acil servislere başvurmamalılar. Acil polikliniğine, gerçekten acil rahatsızlıklar için gidilirse, orada hizmet veren arkadaşlarımız sizlere gerekli müdahaleyi sağlıklı ortamlarda yapabilecektir.Aksi takdirde acil tanı ve müdahale gerektiren hastalarımıza yeterli zaman olmadığı için hayati tehlike arz eden mağduriyetlerin bile doğması kaçınılmazdır. Elbette ki; acile başvuru yapan her hasta, sadece başı ağrısa da acildir. Ama acilde görevli hekim arkadaşlarımız müdahale noktasında önceliği, kalp krizi geçiren bir hastaya yada trafik kazası geçirmiş travmalı bir hastaya vermek zorundadırlar. Acil önceliklerinin ortaya çıktığı bu gibi durumlarda vatandaşlarımızın daha anlayışlı davranması gerekir. Yani acile başvuran vatandaşlarımız bu gibi durumlarda biraz daha sağduyulu davranarak, sağlık ekiplerimize yardımcı olmalıdırlar. Tüm Uşaklılardan yaşanan bu süreçte sağlık çalışanları adına sabır ve anlayış istirham ediyoruz.

Herkesin insan onuruna yaraşır sağlık hizmeti aldığı, sağlık çalışanlarının da insan onuruna yakışır haklara ve şartlara sahip olduğu bir ortamda hizmet ettiği bir gelecek temennisiyle, saygılarımızı sunarız” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.