Uşak TV

Kıbrıs sorunu için yeni bir yol haritası şart

Politika

Kıbrıs sorunu için yeni bir yol haritası şart

Protokol ziyaretleri için hafta sonu KKTC’de bulunan genç işadamları, KKTC Başbakanı EROĞU ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı ATUN ile bir araya geldi. Ziyarette konuşan TÜGİK Genel Başkanı Hazim SESLİ, Kıbrıs sorunu ile ilgili AB ve BM’nin çifte standart uyguladığına dikkat çekerek, “Çözüm için KKTC ve Türk Hükümeti tarafından yeni bir yol haritası belirlenmeli” dedi.

 

KKTC/TÜGİK

 

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) ve İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) heyeti, hafta sonu KKTC Başbakanı Derviş EROĞLU ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat ATUN’u ziyaret etti. TÜGİK & İSGİD KKTC Ziyaret ve İşbirliği Organizasyonu çerçevesinde yapılan ziyaretlerde, genç işadamları hem Kıbrıs sorununa ilişkin son bilgileri alırken hem de Kuzey Kıbrıs’daki iş imkanları ile ilgili Kuzey Kıbrıs’lı genç işadamları ile ikili görüşmelerde bulundu.

 

Çözümde sonuca gidilmeli

 

KKTC Başbakanı EROĞLU ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı ATUN’u ziyareti sırasında konuşma yapan TÜGİK Genel Başkanı Hazim SESLİ, “Kuzey Kıbrıs halkı 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan referandumda çoğunluk bir oranla evet dedi. Aslında o andan itibaren Kuzey Kıbrıs halkı tarihi bir sürecin de Türkiye ve KKTC lehine işlemesine yardımcı oldu” dedi. Türkiye ve KKTC’de AB müzakerelerinin devam ettiğine dikkat çeken Hazim SESLİ, ancak her iki ülkenin de AB sürecinin yavaş ilerlediğine dikkat çekti. Hazim SESLİ, “Bu durum genç işadamları olarak bizleri oldukça düşündürmektedir. Bizler Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği adaylığını desteklemekte ve bir an önce sonuca gidilmesi konusunda ısrarcı olunmasından yanayız” dedi.

 

Ekonomideki büyüme özel sektör ile mümkün

 

Tarihi süreç boyunca Kuzey Kıbrıs halkı ve KKTC yönetiminin adanın bütünlüğü noktasında üzerine düşeni yaptığını da ifade eden Hazim SESLİ, ancak gelinen noktada AB’nin ve BM’nin çifte standart uyguladığını belirtti. Hazim SESLİ, “Bizler, tıpkı Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de serbest piyasa ekonomisine inanan, Avrupa Birliği normlarına uygun, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümü arzulamaktayız. Kuzey Kıbrıs ekonomisinin büyümesi, özel sektörün güçlü yapısı ile mümkün olacaktır. Özel sektörün gelişmesi ile Kuzey Kıbrıs daha fazla kalkınacak ve diğer refah seviyesi mevcut durumundan daha üst seviyelere çıkacaktır” diye konuştu.

 

Limanlar karşılıklı ve eşit zamanda açılmalı

 

Kıbrıs sorununda çözümün 2009’da oldukça güç olduğunu da vurgulayan Hazim SESLİ, sorunun 2010 yılı Nisan ayında KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar bir sonuca ulaştırılmasında fayda olacağını kaydetti. Kıbrıs müzakerelerinin limanların açılması noktasında sıkıştığını da söyleyen Hazim SESLİ, bu konunun KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılması ve Kıbrıs ekonomisinin canlanmasında oldukça önem arz ettiğine dikkat çekti. Hazim SESLİ, “Ancak tek taraflı limanların açılması, izolasyonların kaldırılması söylemleri ile çelişmektedir. Yapılması gereken limanların Kuzey ve Güney Kıbrıs tarafında karşılıklı ve eşit zamanda açılmasıdır. Aksi bir durum, Kıbrıs sorununun çözümünü değil, çözümsüz sürecin devamlılığından başka bir işe yaramayacaktır” şeklinde konuştu.

 

Sonuca odaklı yeni bir yol haritası gerekli

 

Sorunun çözümü noktasında Türkiye’nin; iki halk, iki demokrasi ve iki devlet pozisyonunu aldığını söyleyen Hazim SESLİ, buna karşılık KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Adası’nın 2 eyalete bölünmesini öngördüğünü belirtti. Hazim SESLİ, “Genç işadamları olarak bizim düşüncemiz, diyalogun hakim olduğu bir müzakere sürecinin yaşanmasıdır. Gelinen noktada Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetimlerinin birlikte hareket ederek, her iki ülkenin çıkarlarını koruyan bir müzakere süreci yürütülmeli ve o şekilde de sonuca gidilmelidir. Genç işadamları olarak, bizim düşüncemiz; Kıbrıs sorunun çözümü için yeni bir yol haritası belirlenmeli, bu bağlamda, uluslararası toplumlar harekete geçirilerek ve daha sıkı lobi faaliyetleri yürütülerek, sonuca endeksli, konunun üzerine daha titizlik ile gidilmelidir. Avrupa Birliği şunu çok iyi bilmelidir ki; Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, her iki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda hareket edecektir” diye konuştu.

 

Toplantıda konuşan İSGİD Başkanı Erkan GÜRAL ise; genç işadamları olarak KKTC’de yatırım imkanlarını araştırmak için bulunduklarını belirterek, “KKTC’nin geleceği parlak. Ve yatırım açısından da oldukça elverişli bir ülke. TÜGİK ve İSGİD üyesi işadamı arkadaşlarımız ile KKTC’de bulunan işadamlarımızı buluştular. Ve karşılıklı iş imkanlarını değerlendiriyorlar” dedi.

 

TÜGİK Genel Başkanı sayın Hazim SESLİ, TÜGİK YİK Başkanı sayın Oktay MERSİN, TÜGİK Başkanvekili sayın Erdal ŞAHBAZ, İSGİD ve MARGİF Başkanı sayın Erkan GÜRAL, İSGİD Başkanvekili sayın Murat ERSOY, KKTC GİAD Asbaşkanı sayın Gizem ÇELİKER ile TÜGİK ve İSGİD Yönetim Kurulu ve üyeleri katıldığı protokol ziyaretleri sonrasında heyet, Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği’nin organize ettiği akşam yemeğinde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali TALAT ile bir araya geldi. Kıbrıslı işadamları ile ikili görüşmelerde de bulunan TÜGİK & İSGİD heyeti, organizasyon çerçevesinde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan TAÇOY’u da makamında ziyaret etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.