Uşak TV

BELEDİYE BAŞKANLARINI İSTİFA POTASINA SOKAN 'KRİTERLER'

Politika

AK Parti, belediye başkanları için başlattığı istifa operasyonunu bir ay içinde tamamlayacak. Çatı adayların başarılı olabileceği yerler ve referandum başarısızlığı 'değişim potasında'

AK Parti yönetimi, il ve ilçe belediye başkanları ile il başkanları için yaptığı operasyonu bir ay içinde tamamlamayı planlıyor. Parti içinde, "Belediye başkanlarının başarısız olduğu, yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı için görevden alındığı" gibi tartışmaların partiye zarar verdiği belirtilirken, Analiz Raporu hazırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düğmeye basmaya hazırlanıyor.

AK Parti Genel Merkezi’nin hazırladığı raporda aralarında İstanbul İlçe Belediye Başkanları'ndan bazılarının da olduğu 10 kadar Büyükşehir ve İl Belediye Başkanı'nın yıl sonuna kadar istifasının istenmesi bekleniyor. AK Parti'de belediye başkanlarıyla ilgili yapılan çalışmaların uzun vadede sıkıntı yaratacağından, Kasım ayında istifası istenilecek belediyelerin belirleneceği ifade ediliyor. 

İSTİFA POTASINA KİMLER GİRECEK AK Parti'de 2018'de yapılacak büyük kongreye yönelik hazırlıklar da sürüyor. Partinin teşkilat başkanlığı verilerine göre, il kongreleri beklenmeden 22 il başkanı görevden alındı. Bu illerden 18'ine atama yapıldı. Büyük kongrenin en geç 2018 Eylül'de yapılması planlanırken, performansı düşük teşkilat yönetimlerinin de bir ay içinde değiştirilmesi bekleniyor. İstifa potasına girmesi beklenen belediye başkanları ve il başkanlarının belirlenmesi de çok çeşitli 'kriterlerle' ve bunların analiz edilmesiyle belirleniyor.

1) ANKETLERDE ÇIKAMAYANLAR Cumhurbaşkanı Erdoğan, il il anket yaptırdı ve belediye başkanlarının performanslarını ve halkla ilişkilerini masaya yatırdı. Memnuniyet, beğeni ve oy veririm oranları yüzde 50'in altın kalan belediyeler, istifa potasına girebilecekler arasında yer alıyor. Değiştirilmesi analiz edilen belediye başkanları yerel seçimler beklenmeden görevden alınacak. 

2) REFERANDUM RAPORU  1 Kasım genel seçimleri ile 16 Nisan referandum sonuçları masaya yatırılacak. MHP destekli referandum sonuçlarında 1 Kasım oy oranlarından düşük olanlar da değişim potasına giren başkanlar arasında yer alıyor. Anketlerde de benzer sonuç çıkarsa, belediye başkanı için 'istifa daveti' kapıda olabilir. 

3) YOLSUZLUK, İMAR VE RANT  İl il yapılan anket çalışmalarında ve BİMER, CİMER'e gelen şikayetler ile yargıya taşınmış bazı davalar mercek altına alındı. Özellikle belediyelerden kaynaklı, bazı imar uygulamaları, rant iddiaları ve gelen şikayetler inceleniyor. Özel bir ekip bu iddialarla ilgili raporlama yaparken, halktan uzak uygulamalar anketlerle de raporlandı. Bu kapsamda değerlendirilen belediye başkanları öncelikli 'istifa potasında'

4) ÇATI ADAY ETKİSİ  Yerel seçimlerde ilçe ve illerde AK Parti'ye karşı İYİ Parti ile CHP'nin ve diğer küçük partilerin çatı aday uygulamasına karşı seçimi kaybetme ihtimali olan belediye başkanları da görevden alınabilir. Özellikle 16 Nisan referandumunda kritik oy alan belediye başkanlarının 'çatı aday' ihtimali varsa, değişenler arasına girebilir. Bu uygulama ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin ‘çatı aday’ ihtimaline karşı da hazırlık yapılmış olacağı savunuluyor. 

5) METAL YORGUNU BAŞKANLAR
2018'in icraat yılı ilan edilmesi ve 2019 seçimlerine odaklı bir yol haritası izlenmesi çalışmasında il başkanlarının performansları da masaya yatırılıyor. 2019 yerel ve genel seçimlerini taşımakta güçlük çekecek, parti teşkilatına hakim olamayan il ve ilçe teşkilatları da istifaya yakın gözüküyor.

Yorumlar (1)

uşaktan 6 Yıl Önce

bizim başkan ne zaman gidecek yapıştı kaldı koltuğa :) en çok ta kendi fotoğrafını pazıllara bastırıp okullara dağıtmasına güldüm.. caddelerde gördüğümüz yetmedi fotoğraflarını sanki hayret bişeyy

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.