Uşak TV

Yerli Sanayide Katma Değer Vergisi Sorunu

Güncel

Yerli Sanayide Katma Değer Vergisi Sorunu

Katma değer vergisi (KDV) nedeniyle sektörde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, yerli üreticilerin ithal ürünler karşısında pazar payı kaybettiğini söyledi.
İlk yerli tasarım traktörü üreten Armağan, yerli sanayide yaşanan katma değer vergisi sorununa dikkat çekerek, “Biz malzemelerimizi yüzde 18 ile alıp, ürettiğimiz ürünü yüzde 8 ile satmak zorundayız. Bu kanun 2008 yılından beri yürürlükte. 2014 Haziran ayı sonu ve 2015 Haziran ayı sonundaki değerleri karşılaştırdığımızda ithalat yüzde 58 artarken; yerli üreticiler pazarda ancak yüzde 14 büyüyebildi” dedi.
“BAZI FİRMALAR İŞ YERLERİNİ KAPATTI”
Uzun süre taşımak zorunda kaldığı bu yüzde 10’luk fark nedeniyle sanayicinin çok büyük maddi sıkıntılar yaşadığını dile getiren Zeynep Erkunt Armağan, şöyle konuştu: “Yüzde 18 ile alıp yüzde 8 ile sattığınız zaman sanayicinin üzerinde yüzde 10 gibi büyük bir vergi yükü kalıyor. Bakanlarımız bunun yanlış olduğunu yıllar önce kabul etti ama bir sebepten bu uygulama bir türlü sonlandırılamıyor. Devlet biriken farkı çok iyi niyetli bir şekilde ödemeye çalışıyor ama o kadar çok bürokrasi var ki; farkı geri almak için sunduğumuz belgelerin kontrolü ve verginin iade aşamasına gelebilmek neredeyse bir-bir buçuk yıl sürüyor. İki yıla vardığından şikayet eden üreticilerimiz var. Bugün tarım makineleri sektörünün Hazine’den alacağı toplam 700 milyon civarında devreden katma değer vergisi var. Alacağı sermayesini aştığı için kapılarını kapatan üreticiler var.”
"YERLİ ÜRETİCİLER PAZARLARINI YÜZDE 14 BÜYÜTEBİLDİ"
İthalatçıların mamul traktör getirdikleri için yüzde 8 ile alıp, aynı oranla sattığını ve yerli sanayide haksız rekabet oluştuğu bilgisini veren Armağan, sözlerini şöyle sürdürdü: “2014 Haziran ayı sonu ve 2015 Haziran ayı sonundaki değerleri karşılaştırdığımızda sektördeki ithal traktörlerin satış miktarındaki artış yüzde 58. Halbuki yerli üreticiler pazarlarını ancak yüzde 14 büyütebildi. Dolayısıyla biz yerli üreticiler pazarda ancak yüzde 14 büyürken; ithalat markalarına baktığımızda yüzde 58 büyümeleri burada bir yanlışlık olduğunu gösteriyor. Sektör toplam yüzde 23 büyüse bile, biz yerli üreticiler yüzde 23 büyüyemedik.”
Yerli üretimin öneminin Sanayi Bakanlığı tarafından kabul edildiğini ve üreticiye destek olmaya çalıştıklarını kaydeden Zeynep Erkunt Armağan, sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi bakanlığımız, yerli sanayinin gelişmesi, büyümenin hızlanması için müthiş uğraşıyor. Fakat indirilmiş KDV uygulaması nedeniyle koşmamız gereken yerde sektörü emekletiyoruz. KDV’nin yüzde 18’e yükseltilerek, üreticinin üzerinden bu yükün ivedilikle kalkması ancak satış fiyatının üzerinde kalan yüzde 10 KDV’nin de çiftçiye defaaten ödenmesi gerekir. Bu uygulama bütün gelişmiş ülkelerde böyle yapılıyor, neden Türkiye bir türlü bu konuda yanlış atılmış bu adımı düzeltemiyor, anlayamıyorum."
“6. YAŞIMIZDA PAZAR 3’ÜNCÜSÜ OLDUK”
Sektörün en güçlü kadın üreticilerinden biri olan Armağan, “Yerli traktör kavramıyla ilk ortaya çıktığımız zaman bize keskin bir şekilde, ‘çiftçiler yerli traktör almaz’ dediler. Tarım ülkesinde kendi traktörünü üretememe gibi bir eksiklik vardı. Biz bunu ispat ettik. Ortaya, çok güzel, çok sağlam, kaliteli bir ürün çıkarttık. 6’ncı yaşımızda pazar 3’üncüsü olduk. Çiftçi bize güvendi. Biz de onlar ne istediyse geri vermeye çalıştık. Önerilerini dinledik ve yeni modellerde hep onların önerileri üzerinde çalıştık. ‘Yerli traktör, yerli otomobil’ olmaz diye bir şey yok” ifadesini kullandı.
YERLİ TRAKTÖR İHRAÇ EDİYORLAR
Erkunt Traktör’ün kendini son iki senedir iyileştirmeye ve yeni ürünler çıkartmaya adadığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, sözlerini şöyle tamamladı: “Erkunt, yıllar önce yine zor bir işe odaklandı ve Türkiye’de üretilen bir markayı dünyaya ihraç etmeyi başardı. İlk yıllar can acıtacak kadar zordu. 2007 yılında ihracata başladık. Bugün traktörün doğduğu İngiltere ve otomotiv ülkesi Almanya dahil traktörlerimizi rahatlıkla satıyoruz. Kuzey Afrika, Orta Doğu, Balkan ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’ne ihracat gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki beş yıllık planımız içinde umut ediyorum Erkunt Traktör’ü pazar ikincisi olarak göreceksiniz.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.