Uşak TV

Uzmanlardan Okul Öncesi Sağlık Kontrolü Tavsiyesi

Güncel

Uzmanlardan Okul Öncesi Sağlık Kontrolü Tavsiyesi

Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarından Dr. Abdullah Dağlı, okullar açılmadan önce çocukların ayrıntılı sağlık kontrolünden geçirilmesinin önemine dikkat çekti.
Okul öncesi sağlık kontrolünün ilk adımının, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak ayrıntılı bir fiziki muayene olduğunu belirten Uzm. Dr. Abdullah Dağlı, “Bu muayene ve tetkikler, çocukların hızlı büyüdükleri bir dönemde yaşayabilecekleri sağlık sorunlarının erken tespit ve tedavisini sağlayarak, okuldaki başarılarını da olumlu yönde etkileyecektir” dedi.
Hekim tarafından aileden çocuğun geçmişi ile ilgili bilgiler alınıp, geçirdiği hastalıkların yanısıra ailesel hastalıkların sorgulanacağını, muayeneye başlamadan önce kilo ve boy ölçümü yapılarak çocuğun büyümesinin değerlendirileceğini kaydeden Dağlı, “Son 1 yıl içerisinde yapılmadıysa tam kan sayımı, demir düzeyi, tam idrar tahlili, kan kolesterol-trigliserid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, ailesel hikayeye göre açlık kan şekeri gibi tetkikler yapılabilir. Bu tahlillerin içeriği, çocuğun sağlık durumuna ve ailenin hastalık öyküsüne göre değişebilmektedir. Aileler tarafından çocuğun aşı bilgileri veya aşı kartı hekim ile paylaşılmalıdır. Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yaptırılmalıdır” diye konuştu.
Yeni doğan bebeklere yapılan işitme testinin, okul öncesi de tekrar edilmesi gerektiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Dağlı şu bilgileri verdi: “Çocuğun bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı tarafından hangi sesleri nasıl işittiği kontrol edilmelidir. Okullarda çoğunlukla işitsel olarak edinilen bilgiler ağırlıktadır. Bu nedenle kulak ve işitme yolunun sağlığı öğrencinin başarısı için son derece önemlidir. Çocuklardaki işitme kaybının çoğu, okul çağından önce gelişir ve hem konuşma hem dil gelişiminde gecikmeye neden olur. Bu nedenle okula başlamadan önce (4-5 yaşlarında) ve okul çağında işitme fonksiyonunun değerlendirilmesi önem kazanır. Çocuğunuz, okula başlamadan önce yapılan göz taramalarında da görme tembelliği, şaşılık, yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebilmektedir. Çocukluk yaş grubunda her türlü göz hastalıkları, erken dönemde müdahale edilmesi halinde çok başarılı sonuçlar vermektedir.Gerek görme, gerekse işitme fonksiyonlarındaki sorunlar, çocuğun okuldaki başarısını, arkadaşları ile uyumunu olumsuz yönde etkilediğinden üzerinde önemle durulması gereken taramalardır. Yine okul öncesi dönemde çocukların diş muayenesinin yapılması da önerilmektedir. Böylece okul döneminde çocuklarda dişlerle ilgili çıkabilecek sorunların önüne geçilebilir ve diş hekiminin uygulaması gereken koruyucu işlemler için çocukların okuldan uzaklaşması gerekmez. Çocuğunuzun eğitim hayatını doğru ve eksiksiz bir biçimde ilerleyebilmesi için okul öncesi gerekli sağlık kontrollerini yaptırmak oldukça önemlidir.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.