Uşak TV

Tükdes’ten Borç Tahsilatı Uyarısı

Güncel

Tükdes’ten Borç Tahsilatı Uyarısı

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, satıcı ve sağlayıcıların, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 19. Maddesindeki şartlar tamamlanmadan borcun tamamı borçludan isteyemeyeceğini belirtti.
Taksitle satışlarda tüketicilerin ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda ilgili kanunun hükümlerini düzenleyen maddenin uygulandığına dikkat çeken Süleyman Bakal, muacceliyeti, borç alacak ilişkilerinde vadenin dolması ya da şartın gerçekleşmesi gibi sebeplerle, borcun borçludan resmen istenebilir hale gelmesi şeklinde tanımladı. Bakal, taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda, satıcı veya sağlayıcının tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz, komisyon ve benzeri masraflar dikkate alınmadığını önemle vurgulayan Bakal konuyla ilgili şunları söyledi:
“Yazılı taksitli satış sözleşmesi var mı? Muacceliyet şartı konulmuş mu? Ödenmeyen birbirini izleyen iki taksit miktarı mal bedelinin onda birinden fazla mı? Ödenmeyen taksit ise bu miktar kalan borcun dörtte birine tekabül ediyor mu? 30 gün süre verilerek yazılı uyarı yapılmış mı? Bu şartlar oluşmadan satıcı ve sağlayıcılar muacceliyet hükümlerini uygulayamazlar. Anlaşmazlık durumunda tüketiciler haklarını anlaşmazlığın miktarına göre Tüketici Hakem Heyetlerinde veya Tüketici Mahkemelerinde arayabilirler.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.