Uşak TV

Tpf Başkanı Altunbilek: “KDV İndirimi Tüketiciye Yarar Sepetler Çok Daha Ucuza Dolar”

Güncel

Tpf Başkanı Altunbilek: “KDV İndirimi Tüketiciye Yarar Sepetler Çok Daha Ucuza Dolar”

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek; manav, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde KDV oranının toptanda olduğu gibi perakende de yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi çağrısında bulundu.
Türkiye’nin istihdamda en büyük üçüncü sektörü olan perakende, istikrarlı büyümesini perçinlemek ve tüketicilerin daha ucuza alışveriş yapabilmeleri için KDV indirimini gündeme aldı. Yerel perakende zincirlerinin 377 üye ve 4 bine yakın satış noktasıyla yılda 10 milyar dolarlık ciroya imza attığını belirten TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, sektörün sürdürülebilir başarı yakalaması, 2023 yılına kadar 70 milyar TL cirosal büyüklüğe ulaşabilmesi için KDV gibi düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Organize yerel perakendenin hedeflerine ulaşabilmesi için devlet tarafından desteklenme ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Altunbilek, “Yıl sonu itibari ile ortalama yüzde 14 büyümeyi hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ciromuzu 70 milyar TL’ye ulaşmaya çabalayan sektörümüz yalnız başına bırakılmamalı. Bu nedenle toptanda olduğu gibi yerel perakende de manav, kırmızı et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde KDV düzenlemesi bekliyoruz. Bu ürünler tüketicilerin en çok ihtiyaç duyduğu ürünler olup geri dönüşümün en hızlı alınacağı ürünlerdir” dedi.
“REKABET ETMEK VE UCUZA SATMAK İÇİN İNDİRİM İSTİYORUZ”
Yerel perakendenin agresif bir büyüme beklentisinde olmadan, istikrara dayalı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Altunbilek, şu bilgileri verdi:
“KDV indirimi ile kayıt dışılık, haksız rekabet gibi önemli konuların önüne geçilirken, tüketiciler Türkiye genelinde daha ucuza alışveriş yapabilecek. Peki nasıl? Örneğin pirinci ele alalım. Bu ürün için alım yapıldığında 5.05 TL +0.05 KDV olduğunda 5,10 TL’lik maliyet oluşuyor. Satarken KDV yüzde 1 yerine yüzde 8 olduğunda maliyetimiz 5.05 TL+0.40 TL KDV olduğunda maliyet 5.45 TL olmaktadır. Dolayısıyla tüketici yüzde 7 indirimli ürünler alabilecek. Depolama, taşıma, iletişim, market kirası, istihdam, eğitim ve diğer giderler için de işletme karı olarak bu ürünü satmaya kalksanız 5,9 TL’ye geliyor ki, 1 kilo pirinci bu fiyata satmanız mümkün değil. Minimum kârlarla tüketicilerimizi memnun etmemiz, rekabet ederek gücü kendimizde bulmamız gerekiyor. yüzde 8 yerine yüzde 1 KDV tüketicide alım gücünü, bizlerde de rekabet gücünü; büyüme gücünü destekleyecek”.
Piyasalarda Temmuz ve Ağustos aylarının siyasi belirsizliğin gölgesinde seyrettiğini kaydeden TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, Ramazan ayı sonrasındaki 1,5 aylık dönemi de değerlendirdi. Süt ürünleriyle sebze meyve satışlarında artış yaşandığını söyleyen Altunbilek, bölgelere göre piknik mevsimiyle birlikte et ve tavuk tüketiminin arttığını belirtti. Altunbilek, mevsimsellikten kaynaklı bazı manav ürünleri, çay, ayçiçek ve zeytinyağında en çok fiyatı artan ürünler olduğunu kaydetti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.