Uşak TV

Terör Olayları Bastonculuğu Etkiledi

Güncel

Terör Olayları Bastonculuğu Etkiledi

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan terör olayları, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi olan baston satışlarını olumsuz etkiledi.
Terör olaylarından dolayı bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısında düşüş yaşanırken, turizmde olduğu gibi kentteki el sanatı ürünlerinin satışı da durma noktasına geldi. Yaklaşık 100 yıllık aile mesleği bastonculuğu yaşatmak için ebru sanatını bastonla buluşturan Cumali Birol, yurtiçi ve yurtdışına pazarladıkları bastonların terör olaylarından dolayı ellerinde kaldığını söyledi. Çözüm sürecinde yaptıkları bastonları sorun yaşamadan yurtdışına pazarladıklarını, ancak terör olaylarından dolayı ürettikleri bastonların ellerinde kaldığını ifade eden Birol, "Yaşanan olaylardan dolayı satışlarımız durdu. 3 yıllık barış süreci içinde bastonlarımızı çok iyi satıyorduk. Sürecin bitmesiyle işlerimiz bir anda kesildi. Bölgeye gelen turist sayısının azalmasından dolayı işlerimiz neredeyse durma noktasına geldi. Ürettiğimiz bütün bastonlar elimizde kaldı. Van Gölü havzasına gelen turist sayısının bir anda kesilmesi işimizi olumsuz etkiledi. Bölgedeki sıkıntıların ve krizin bitmesi için barış sürecinin devam etmesi gerekiyor" dedi.
İlçede turizm sektörünün önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Birol, Adilcevaz’da bastonculuk sanatının yaklaşık 3 bin yıla dayandığını belirtti. Birol, "Biz aileden üçüncü kuşağız. Dedemin ve babamın mesleğini devam ettiriyoruz. Ancak terör olaylarından dolayı pazarlamada sıkıntı çekiyoruz. İşçilerimizin hepsi boş oturuyor. Satış olmayan bir yerde üretim, üretim olmadığı bir yerde de istihdam olmaz" ifadelerini kullandı.
Terör olaylarının Doğu Anadolu Bölgesi’nde turizmi baltaladığını vurgulayan Birol, turistlerin bölgeye bakış açısının değiştiğini ve bu nedenle ilçeye gelmediklerini bildirdi. İnsanların doğuya karşı ön yargıları olduğunu, ancak 15 yıldır bunu değiştirmek için çaba sarf ettiklerini belirten Birol, "Yurtiçi ve yurtdışı düzenlenen fuarlarda ön yargıyı kırdık. Bölgemiz çok güzel bir yer. Yaşanabilir bir bölge olması hasebiyle, tek kurtuluşumuzun bölgedeki turizm olduğuna inanıyoruz. Bölgeye büyük bir katkı sağlayan barış sürecinin devam etmesi lazım. Bunun için derhal yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor. Bölgemizin kalkınmasında çok büyük destek olan turizmin tekrar canlanmasını ve silahların susmasını rica ediyoruz. Güçlü bir devletiz ve güçlü bir Türkiye’yiz. Bu sorunları aşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
Birçok kişinin turizm sektöründen para kazandığını anlatan Birol, olaylar nedeniyle ilçedeki insanların evlerine ekmek götüremez duruma geldiğini vurguladı. Birol, "Turizmi geliştirme noktasında İzmir, İstanbul ve Ankara’daki fuarlarda bunun yansımalarını gördük. Doğuda turizm potansiyeli durdu, işsizliğe sebep oldu. Turizm sektöründe gitgide azalma yaşanıyor. İnşallah bölgemizde terör olayları biter ve tekrardan barış süreci gelir" şeklinde konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.