Uşak TV

Teknik Tekstiller Araştırma Ve Uygulama Merkezi Tanıtıldı

Güncel

Teknik Tekstiller Araştırma Ve Uygulama Merkezi Tanıtıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından 2002 yılından bu yana düzenlenmekte olan VI. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi’nde Türkiye’nin tekstil alanındaki yüz akı olarak nitelendirilen, yanmaz elbise, çelik uçlu ayakkabı, ıslanmaz veya terletmez kumaşlar gibi özellikli tekstil ürünleri alanında çalışmalar yapacak olan Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi tanıtıldı.
Tanıtım toplantısı ve kongre açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Murat Yılmaz Çoban, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ateş Demirkalkan ile akademisyen ve işadamları katıldı.
Açılışta konuşan EİB Başkanı Sabri Ünlütürk, “2,5 yıl kadar önce fikirle başladığımız ardından fizibilite çalışması yaptığımız merkezimize İZKA projesiyle yola çıktık. 50 firmaya ulaştık ve bölgenin potansiyelini anamaya çalıştık. Sonuçta firmalardan gelen taleple fikir berraklaştı. Ortaya çıkan fikir koruyucu tekstiller alanında bir merkezdi. Güdümlü projemizin 4.7 milyon TL proje. Bunun yüzde 75’ini İZKA karşılarken yüzde 25’ini EİB karşıladı. Daha önce bu tür merkezlerde savurganlıklar yapıldığını gördük ve bunun yerine o bölgede yapılan testlerin hiçbirini laboratuvarlarımızda yapmama kararı aldık. Türkiye’de olmayan ARGE ve üretimin yapılması için çalışacağız. Bunun için Türkiye’de olmayan lif çekim cihazı gibi cihazları merkeze getireceğiz. Koruyucu testili seçtik ki hem konfeksiyon hem tekstil alanına hizmet verecek. Konvansiyonel firmalarımızı teknik tekstille katma değerli üretim yapmaya çağırıyoruz. Kendi firmalarına çok az yatırımla bu dönüşümü yapabileceklerdi. Bu projemizin diğer sektörlere de yayılmasını umuyoruz" dedi.
DEÜ Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Sarıışık, 2002 yılından beri bu kongreyi düzenlediklerin belirtti. Yurtiçi ve yurtdışından araştırmacılarla firmaları bir araya getirmeyi, üretime başlamayı düşünenlere de yeni fırsatlar yaratmak istediklerini söyledi.
Geçtiğimiz yıl 28 milyar dolarlık tekstil ihracatının geçtiğimiz yıl toplam ihracatın yüzde 18’ini gerçekleştirdiğini aktaran Sarıışık, “Bu rakamla dünya listesinde de 6’ncı sıradayız" dedi. Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi projesinin de tanıtımının yapıldığı toplantıda Sarıışık, “Akademik bilginin sektörle buluşması için kurulan bu merkez dünya standartlarında bir Arge çalışmaları yürütecektir. BU merkezin teknik tekstiller gibi katma değeri son derece yüksek katkılar sunacağına inanıyoruz. Bu yıl toplam 95 sunum yapacak ve çalıştay düzenlenecek” dedi.
Yapılan çalışmaları desteklediğini vurgulayan İzmir Valisi Mustafa Toprak ise “Teknik tekstil konusunda önemli bir altyapıya sahip Türkiye ve İzmir’in de bundan sonra bu alana daha fazla odaklanacağına inanıyorum. Ülkemizin 10. Kalkınma Planında tekstil ve deri de desteklenmektedir. İzmir’de yüksek teknoloji kapasitesinin arttırılması da öncelikli konudur. Bunun için fiziki altyapının geliştirilmesi, bilim ve teknoloji alanında insan kaynakları güçlendirilmelidir. Artık geleneksel ürünlerin yerine katma değerli ürünler meydana getirmeliyiz. Bunun için de sanayi ve üniversiteler arasındaki işbirliği, yenilikçi anlayış bunun en önemli kısmıdır. Bugüne kadar İZKA tarafından kenti için hazırlanan projelere 214.7 milyon liralık destek sağlandı” diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.