Uşak TV

Taşyaran Vadisi'ne "tabiat parkı" projesi

Güncel

Uşak'ta suyun kayalar üzerinde yüzlerce yılda oluşturduğu şekiller dolayısıyla yöre halkının Taşyaran Vadisi olarak adlandırdığı bölge, "Tabiat Parkı Projesi" çerçevesinde turizme kazandırılacak

- Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Tekin:
- "Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun ziyareti sırasında verdiği talimat doğrultusunda bölgenin tabiat parkı ilan edilmesi ve turizme kazandırılması için çalışma başlattık"
 Uşak'ta suyun kayalar üzerinde oluşturduğu şekiller dolayısıyla halk arasında "Taşyaran" adıyla anılan vadi, "Tabiat Parkı Projesi" kapsamında turizme kazandırılacak. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Hüseyin Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uşak-İzmir karayolu üzerindeki Yenişehir köyü yakınlarındaki Taşyaran Vadisi'nin turizme kazandırılması için çalışmalara başlandığını söyledi. 

Aşırı soğuklarda zeminde akan suyun buz tutmasıyla adeta doğal bir akvaryuma dönüşen bölgenin jeolojik açıdan ilginç ve özel bir alan olduğunu aktaran Tekin, üç bölümden oluşan yaklaşık 57 hektarlık alanda yapılacak çalışmalarla ilgili etüt raporunun Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne sunulduğunu belirtti. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun geçen ay Uşak ziyareti sırasında verdiği talimatın ardından kısa süre içinde çalışmaların tamamlandığını dile getiren Tekin, "Sayın Bakanımızın Taşyaran Vadisi'nin tabiat parkı ilan edilmesi ve bölgede düzenlemeler yapılması için verdiği talimatı ivedilikle yerine getirdik. Ekiplerimiz, bölgede bir hafta süren saha araştırması yaptı. Görsel arşiv oluşturarak neler yapabiliriz rapor haline getirdik" dedi.

- Jeolojik laboratuvar

 Suyun 300-400 yılda gnays adı verilen çok sert yapılı kayaları şekillendirilmesiyle oluşan bölgenin 1 kilometrelik uzunluğa sahip olduğunu, jeolojik açıdan doğal bir laboratuvar olarak tanımlandığını anlatan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aşırı soğuklarda vadinin zemininden akan su, buz tutuyor ve bölge doğal bir akvaryuma dönüşüyor. Eşsiz bir alan. Bölgenin tabiat parkı olarak ilan edilmesinin ardından rahatlıkla gezilebilmesi için yürüyüş yolları ve yönlendirme levhaları, vadinin üst bölümüne asma köprü yapımı için çalışma yapılacak. Gelişim planında tüm bu detaylar yer alacak. Bölgede farklı jeolojik dokular var. Hiçbir özelliği atlamadan titiz şekilde çalışıyoruz. Bölgenin turizme kazandırılması için düğmeye basıldı."

Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk ise bölgeye ziyaretçi ilgisinin her geçen gün arttığını belirterek, bölgenin şu an için rehbersiz gezilmeye elverişli olmadığını, yüksek kayaçlar üzerinde yürümenin tehlikeli olabileceğini kaydetti. Arıtürk, bu nedenle gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra bölgenin ziyaret edilmesinin uygun olduğunu uyarısında bulundu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.