Uşak TV

Tarihi Sinogog’da Barış Konseri

Güncel

Tarihi Sinogog’da Barış Konseri

İzmir’de, Dünya Barış Günü kutlamaları kapsamında tarihi La Sinyora Sinagogu’nda ilk kez verilen konserde, barışa olan özlem müzikle dile getirildi.
İzmir’de Konak Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü programlarını farklı farklı etkinliklerle devam ettiriyor. Etkinlikler kapsamında, Yusuf Tuvi ve Nesim Bencoya’nın La Sinyora Sinagogu’nun bahçesinde Havralar isimli fotoğraf sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Etkinliklere katılan ziyaretçiler, barışın simgesi olan zeytin fidanını da toprakla buluşturdu.
Öte yandan, Devlet Senfoni Orkestrası tarihi La Sinyora Sinagogu’nda unutulmaz bir konsere imza attı. İlk kez verilen konser, katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Musevilerin ibadethanesi olan sinagogda müzik dolu bir gece yaşatan etkinlikte, konuklara sefarad mutfağına özgü boyoz ve sübye ikram da edildi.
Bu tarihi geceye, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın yanı sıra, İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar, Aya Fotini Rum Ortodoks Kilisesi Baş Rahibi Kyrillos Sykis, Haham Berti Derofe, Katolik Dominikan Kilisesi Rahibi Padre Lorenzo ile çok sayıda davetli tanıklık etti.
"ELLERİMİZ HEP DOSTLUK VE BARIŞ İÇİNDE SIKIŞSIN"
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, yaptığı konuşmada bu yıl 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü üç anlamlı etkinlikle kutladıklarını belirterek, "Bu sene barışı farklı bir şekilde kutlayalım istedik. Amacımız kentimizin zenginliklerini, tarihsel birikimini, demokrasiye katkısı ve şehirdeki barış dili nedeniyle ortaya çıkarmak, farkındalık yaratmaktı. Burada müziğin sesini, sanatın barış dilini yükselterek, İzmir’in farklılığını ortaya çıkarıyoruz. Biz İzmir’i birlikte oluşturduysak, İzmir kültürü bu kadar farklı zenginliklere dayanıyorsa, bu kadar farklı kültürler, etnik kimlikler, inançlar barış içinde yaşıyorsa bütün dünya da böyle yaşayabilir. Ellerimiz hep dostluk ve barış içinde sıkışsın. Birbirimize saygı duyarak, kentimize saygıyı yükselterek barışı da yükseltelim” dedi. Yunan şair Yannis Ritsos’un ’Barış’ şiirinden alıntı da yapan Başkan Pekdaş, "İnsanların sıkışan elleridir barış. Dünyanın masasındaki ekmektir. Gülümsemesidir annenin, budur yalnızca. Başka bir şey değildir barış" diyerek sözlerini bitirdi.
İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Sami Azar da, kendilerine böyle bir organizasyona ev sahipliği yapma fırsatı veren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, barışın önemine değindi. Konak Belediyesi’nin ‘Kentte, yurtta ve dünyada barış’ temasına vurgu yapan Azar, "Sadece barış gününe değil barış yılına ihtiyacımız var. Dünyamızın, anlayışa, dayanışmaya en önemlisi de sevgiye ihtiyacı var. Güzel İzmir’imizde bu güzellikler, faziletler asırlardır mevcut. Asırlardır bu güzelliklerin içerisinde yaşıyoruz ve yaşamaya da devam edeceğiz” diye konuştu.
Konak Belediyesi’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında 3 Eylül Perşembe günü Aziz Vukolos Kilisesi’nde İzmir Devlet Opera ve Balesi sahne alırken, 4 Eylül Cuma akşamı ise Antakya Medeniyetler Korosu Kadifekale’de konser verecek.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.