Uşak TV

Suriyeli Kozmonot Eyüplü Çocuklarla Buluştu

Güncel

Suriyeli Kozmonot Eyüplü Çocuklarla Buluştu

Uzaya çıkan 2’nci Müslüman olan Suriyeli kozmonot Muhammed Fares, Ali Kuşçu Uzay Evi’nde Eyüplü çocuklarla bir araya geldi. Çocukların sorularını içtenlikle yanıtlayan ve Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın’la da tanışan Fares, alanı ile ilgili olarak Türkiye’de çalışmak istediğini söyledi.
Suriye’deki iç savaş sırasında Beşar Esed’e karşı muhaliflerin yanında yer alan ve general rütbesine sahip havacı olan Muhammed Fares 2012 yılında ailesi ile birlikte Türkiye’ye sığındı. 1987 yılında Sovyetler Birliği ile Suriye arasındaki ortak bir proje kapsamında çeşitli kimyasal ve fiziksel deneyler gerçekleştirmek için uzaya çıkan ve MİR Uzay İstasyonu’nda 7 gün 23 saat kalan Muhammed Fares, dönüşünde Hava Kuvvetleri’ndeki görevine devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel isteği ile İstanbul’da yaşamını sürdürmeye devam eden 64 yaşındaki Fares, Eyüp Belediyesi Ali Kuşçu Uzay Evi’nde minik öğrencilerle bir araya geldi. Uzayda yaşadığı deneyimleri çocuklarla paylaşan ve öğrencilerin tüm sorularını içtenlikle yanıtlayan Muhammed Fares, astronot olmak isteyenlere de tavsiyelerde bulundu.
Program sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fares, Suriye’deki zulme karşı durmak için Türkiye’ye geldiğini belirterek, “3 buçuk yıldır Türkiye’deyim. Oradaki savaş başladıktan sonra buraya geldim. Bu çocuklar inşallah en yakın zamanda Türkiye’nin bilimsel geleceğini kurarlar. Bilim adamları güçlü olursa devlet o zaman güçlü olur. En önemli bilim adamları uzaya çıkanlardır. Uzaya hakim olan yere de hakim olur. İnşallah Eyüp’ün gençleri çocukları da geleceğin bilim adamları olur. Bizim uzaya çıkmamızın nedeni tamamen bilimsel çalışma amaçlıydı” diye konuştu.
“TECRÜBELERİNDEN FAYDALANMAK İSTERİZ”
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da, Muhammed Fares’i misafir etmekten mutluluk duyduklarını belirterek, “Son yıllarda hem bilimsel olarak hem teknoloji anlamında gerçekten ilerleme kaydeden bir ülkeyiz. Türkiye uzayda uydusu olan sayılı ülkelerden biri. Bu uydu teknolojik ve bilimsel anlamda hizmet veriyor. Tabii biz de bu ortamdan yararlanarak bunun meyvesini almak şartıyla çocuklarımıza temel anlamda, uzay ve bilimsel çalışmalarla ilgili enformasyon yapıyoruz. Uygulamalar yapıyoruz. Ali Kuşçu Uzay Evi bizim yaklaşık 7-8 aydır faaliyette olan bir merkezimiz. Buraya her hafta çocuklarımız geliyor ve uzmanlar eşliğinde eğitimler görüyorlar. Görseller ve temel pratik bilgiler eşliğinde. Bugün de Suriyeli Kozmonot ağabeyimizi misafir ettik. İnşallah güzel bir tevafuk oldu. Bundan sonra da Muhammed Fares’in kendisinden istifade etmek isteyeceğiz. Uzaya gitmiş birinin çocuklarımıza tecrübelerimi aktarmasının oldukça verimli olacağını düşünüyorum. Merkezimiz bereketleniyor Ve genişliyor. İnşallah bir planetaryum projemiz de vardı bizim. Bu sahayı biraz daha genişletip bilimsel çalışmaların yapıldığı, çocuklar ve gençlere yönelik bir alan olarak projelendirmiştik zaten. İnşallah bu süreç devam edecek ve güzel şeyler olacak” dedi.
Program sonunda Başkan Aydın, kozmonot Muhammed Fares’e üzerinde Eyüp’ün tasvir edildiği seramik bir tablo hediye etti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.