Uşak TV

SOMALİ DÜNYANIN AYIBI İNSANLARIN GÜNAHIDIR

Güncel

SOMALİ DÜNYANIN AYIBI İNSANLARIN GÜNAHIDIR

Bugün Somali’de herkesin gözü önünde insanların açlığa mahkum edilmesi, içecek su bulamaması, evsiz barksız kamplarda yaşamaya zorlanması ve bir çok çocuğun gıdasızlıktan hayatını kaybetmesi Dünyanın ayıbıdır. Aslında adilce paylaşıldığında dünyadaki bütün insanlara fazlasıyla yetecek olan kaynaklar bazılarının aç gözlülüğü ve dünya üzerinde hakimiyet kurmaya yönelik çirkin oyunların sergilenmesi sonucu insanların büyük kısmı yoksulluğa açlığa mahkum edilmiştir.

Kendilerine medeniyetler çatışmasını referans kabul ederek kendi değerleri dışındaki değerleri kabul etmeyen ve kendileri dışındaki hiçbir guruba yaşama şansı tanımayan batılı güçler dünyanın birçok yerinde acımasız katliamlar, zulümler ve adaletten yoksun uygulamaları sahneye koyuyorlar. Somali 30 yıldır batılıların bu çirkin oyunlarının sergilendiği ve Somali halkının kendi değerlerine sahip çıkma adına mücadele verdikleri bir coğrafya.İşte bu nedenle acımasızca cezalandırılıyor ve tüm dünya önünde vahşeti andıran manzaralar yaşanıyor.

Oynanan oyunlardan en çok etkilenen her zaman olduğu gibi sivil halk. Somali de sıkıntı her geçen gün artıyor. İnsanlar günübirlik yaşıyor,olumsuz çevre koşulları ve güvenlik sorunları nedeniyle şartlar her geçen gün ağırlaşıyor.Son yılların en büyük kuraklığı da bu tabloya eklenince çığlık sesleri her geçen gün artıyor ve gelecekle ilgili bir umut ışığı gözükmüyor.

Somali’de şu anda kış mevsimi olduğu ve topyekün çatışmaların başlamadığı düşünülürse havaların ısınmasıyla kuraklığın artması ve silahlı grupların çatışmaların şiddetlenmesiyle daha dramatik manzaralarla karşılaşacağız. Ölümler artacak insanlar göçe zorlanacak ve yardım çığlıkları daha yükselecek.

Ramazan Bayramında Uşak Ebrar Derneği vasıtasıyla Uşaklılardan topladığımız yardımları Somali halkına ulaştırdık. Orda bulunduğumuz sürece sizlerin yardımıyla onların gününü kurtardık ama yarına dair karamsarlığımız arttı görünürde adı büyük olan uluslararası kuruluşlar Birleşmiş Milletler, Dünya Gıda Örgütü oradaki sorunları çözmek yerine oradaki sorunun bir parçası olmuş.Somali’de yada Somalilerin yaşadığı kamplarda Türkiye’deki sivil toplum örgütleri dışında dünyanın hiçbir yerinden sivil toplum örgütü yok.

Ramazan Bayramında sizlerin yardımıyla Somali’ye biraz nefes aldırdık ama Somali’de insanlık namına yapılması gereken daha çok şey var. O nedenle Somali’yi hatta Afrika’yı unutmamalıyız, unutturmamalıyız.

Usak Ebrar Derneği olarak bu amaca hizmet edeceğine inandığımız bir konferans düzenliyoruz. 15 Ekim 19.30’ da Atatürk Kültür Merkezi 1 Nolu Salondaki SOMALİ konferansında Dr Erol UYSAL ve Öğretmen Abdul Vahit YUCEL SOMALİ izlenimlerini anlatacaktır. Konferansa tüm halkımız davetlidir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.