Uşak TV

Soğuğa Dayanıklı Ceviz Fidanları Yetiştirilecek

Güncel

Soğuğa Dayanıklı Ceviz Fidanları Yetiştirilecek

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yapılacak olan çalışmaların ardından soğuğa dayanıklı ceviz fidanı üretimi yapılacak.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ve Yardımcı Doç. Dr. Adnan Yaviç, Adilcevaz’a gelerek uygulanacak olan proje çalışmaları kapsamında Belediye Başkanı Necati Gürsoy’u makamında ziyaret etti. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, ilçede soğuğa dayanıklı cevizleri tespit etmek amacıyla bir çalışma başlattıklarını ifade ederek, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Adilcevaz Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Adilcevaz ilçemizde yetişen ceviz ağaçlarından soğuğa dayanıklı cevizleri tespit ederek hem Adilcevaz ilçemizde hem de Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde tespit ettiğimiz bu ağaçlardan kalem aşıları ve tohumlar alarak soğuğa dayanıklı ceviz fidanı bahçeleri oluşturacağız. Bildiğiniz gibi bölgemizde donlar sebebiyle ceviz üretiminde ve veriminde ciddi anlamda kayıplar söz konusu olmaktadır. Bu kayıpların önüne geçebilmek ve ceviz verimini arttırmak için böyle bir çalışma başlattık. Yapacağımız bu çalışma kapsamında Belediye Başkanımız Necati Bey’in de desteklerini yanımızda görmek istedik ve sağ olsun bizleri kırmayarak bu konuda bizlere destek vereceklerini söyledi. İnşallah hep birlikte el ele vererek Adilcevaz cevizini tescillendirip sertifikalaştırma ve markalaştırma yolunda çeşitlerini de arttırarak daha iyi yerlere getireceğiz” dedi.
Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy ise, Adilcevaz cevizinin daha iyi yerlere gelebilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını ifade ederek, “Bildiğiniz gibi ilçemizde yetişen ceviz dünya standartları üzerinde bir kaliteye sahiptir. Ceviz ilçemiz için çok önemli bir yere sahiptir. Bu değeri daha iyi yerlere getirebilmemiz için hepimizin bu konuda elini taşın altına koyması gerekiyor. İlçemizde ceviz üretiminin arttırılması için belediye olarak gereken çalışmaları yapıyoruz ve bu konuda çalışma yapmak isteyen kişi ve kurumlara da her zaman destek vermekteyiz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliği ile ilçemizde soğuğa dayanıklı ceviz ağaçlarını tespit edilerek bu kapsamda oluşturulacak bahçeler ilçemiz için son derece çok önemli bir adımdır. Cevizimizin daha iyi yerlere gelebilmesi için yapılacak olan bu çalışmalar için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.
Daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ve Yardımcı Doç. Adnan Yaviç, Adilcevaz Kaymakamı Özer Özbek ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selami Savaş ile birlikte Bitlis Valiliği tarafından desteklenen Mehmet Akkoyun’a ait aşılı ceviz fidanlarının bulunduğu sera ile birlikte Bahçedere köyünde DAKA ve Adilcevaz Kaymakamlığı tarafından desteklenen Erdal Günay’ın örnek ceviz bahçesini ziyaret ederek incelemelerde bulundular.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.