Uşak TV

PROJESİ TÜBİTAK`TAN DESTEK ALDI

Güncel

Yrd. Doç. Dr. Senem Şanlı’nın Projesi TÜBİTAK- 1002 Programı Kapsamında Destek Almaya Hak Kazandı

Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Analitik Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Senem Şanlı’nın “Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezinde Bulunan Bazı Fenolik Maddelerin Tayini İçin Kapiler Elektroforez Yönteminin Geliştirilmesi” başlıklı projesi TÜBİTAK- 1002 programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

-Yrd. Doç. Dr. Senem Şanlı: “Keçiboynuzu meyvesi en önemli doğal antioksidan kaynaklarından biridir.”-

Yrd. Doç. Dr. Senem Şanlı “Bitkilerde bulunan doğal antioksidan özellik gösteren fenolik bileşiklerin kanser, akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, göz hastalıkları, katarakt ve Alzheimer gibi hastalıkları engellediğini söyledi. İnsan yaşamını tehdit eden büyük bir unsur olan kanserin giderek artmasının gıdaların yapısında bulunan doğal fenolik bileşiklerin tespitinin önemini ortaya koymakta olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Senem Şanlı “Bundan dolayı antioksidan kapasitesi yüksek gıda ürünleri tüketmek kanser gibi hastalıkları önlemede ve yaşlanma sürecini geciktirmede önem kazanmaktadır. Keçiboynuzu meyvesi de bu bakımdan en önemli doğal antioksidan kaynaklarından biridir. Keçiboynuzunun Türkiye’de doğal ortamlarda herhangi bir gübre veya tarım ilacı kullanılmadan yetişme alanı geniş olduğundan dolayı, pekmez içerisindeki doğal fenolik bileşiklerin tespit edilmesi insan sağlığı açısından büyük bir önem arz etmektedir. Bu proje ülkemizde doğal olarak yetişebilen keçiboynuzu meyvesinin ve pekmezinin dünya üzerinde öneminin anlaşılmasına destek sağlayacak bir çalışma olacaktır. Aynı zamanda bu çalışma ile geliştirilecek olan tayin metodu, diğer bilimsel çalışmalara da bir örnek kaynak teşkil edecektir. Yapılacak olan çalışmalarda Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Yrd. Doç. Dr. Onur Güneşer araştırmacı olarak yer alacak ve proje kapsamında 12 ay boyunca yüksek lisans ve/veya doktora öğrencilerine burs imkânı sağlanacaktır.”dedi.

Rektör Prof. Dr. Sait Çelik Uşak Üniversitesi’nin proje üreten bir üniversite olduğunu belirterek Yrd. Doç. Dr. Senem Şanlı’yı tebrik etti. Uşak Üniversitesi’nde son yıllarda proje sayısında artış olduğuna dikkat çeken Rektör Çelik, Yrd. Doç. Dr. Senem Sanlı’nın projesinde kullanılacak tayin metodunun bilimsel çalışmalara örnek teşkil edeceğini söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.