Uşak TV

Otomobilde Satışlar Düştü Kiralamalar Arttı

Güncel

Otomobilde Satışlar Düştü Kiralamalar Arttı

Döviz kurlarında yaşanan artış ile siyasi ve ekonomik belirsizlik otomotiv sektörünü vurdu. Otomotivdeki fiyat artışları nedeniyle alımlardan vazgeçmeye başlayan işletmeler, alternatif olarak kiralama yoluna gitmeye başladı.
2015 yılına hızlı giren ve 8 ay sürekli yükselen otomotiv pazarı, yılın bitimine 3 ay kala sert bir düşüş yaşadı. Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 22 oranında düşen otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında geriledi.
Araç satın alma maliyetlerinin yükselmesi ile alternatif arayışlarına yönelen işletmeler kiralık araç kullanmaya başladı. Türkiye’de her yıl ortalama yüzde 15’lik bir büyüme gösteren “operasyonel araç kiralama sistemi” 230 bin adetlik hacmi geride bıraktı.
Kiralama sisteminin araç sahibi olmaya göre daha ekonomik olduğunu dile getiren UZL Filo Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Pala, bu nedenle satışlar düşerken kiralamaların arttığını söyledi. Araç kiralama sisteminin ekonomik açıdan sağladığı kolaylıkların yanı sıra firmaların işlerine yoğunlaşmasını sağladığını aktaran Oğuz Pala, “Bir kere ulaşım ve dağıtım için baştan toplu bir ödeme yapmıyorsunuz. Buradan elde ettiğiniz kaynağı yatırım ve büyüme için kullanabiliyorsunuz. Öte yandan, yüksek vergiler, kaza ve hırsızlık riski, bakım, kasko bedeli, şoförlü araçlarda sigorta-maaş-izin gibi sorunları dikkate alındığında kiralık araç kullanımı satın almaya göre çok daha avantajlı” dedi.
Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün aktif büyüklüğünün 12 milyar lirayı aştığını hatırlatan Oğuz Pala, “Türkiye gibi otomobil ve ticari araçlarını dövizle satın alan ülkelerde kiralama sistemi en ekonomik yöntemdir. Eğer böyle olmasa sektör her yıl düzenli ve istikrarlı bir şekilde büyümezdi. Otomotiv sektöründe yaşanan yüzde 10’luk fiyat artışı piyasaya yüzde 22’lik bir düşüş olarak yansıdı. Fiyat artışının iki katından fazla yaşanan satış düşüşü gösteriyor ki işletmeler araç alımlarında bütçelerini bir hayli zorluyorlarmış. Bütün bu avantaj ve dezavantajları gören işletmelerin yakın bir gelecekte kiralamaya daha fazla yöneleceğini düşünüyorum” şeklide konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.