Uşak TV

Muş’ta Lahana Hasadı Başladı

Güncel

Muş’ta Lahana Hasadı Başladı

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, bu yıl 3 bin dekar alanda lahana ekiminin yapıldığını belirterek, şehir ekonomisine yaklaşık 10 milyon lira civarında girdinin olduğunu söyledi.
Muş Ovası’nda bu yıl ekimi yapılan lahana hasadı başladı. Bağlar köyünde tarlada lahana hasadına katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, 3 bin dekarlık alanda 10 bin 500 ton civarında bir lahana üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, şehre katma değeri ise 10 milyon lira olduğunu söyledi. Ülkede belli miktarda lahana üretiminin yapıldığını ifade eden Çolakoğlu, “İlimiz; tarım ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı illerden bir tanesidir. İlimizin ovaları nedeniyle tarım potansiyeli çok yüksektir. Biz şu anda bir lahana tarlasında bulunmaktayız. Lahana dünyada üretimi yapılan sebzeler içerisinde dördüncü sırada bulunmaktadır. Ülkemizde de belirli miktarda üretimi yapılmaktadır. Muş ilimize geldiğimiz vakit, ilimizde 3 bin dekarlık bir alanda 10 bin 500 ton civarında lahana ekimi bulunmaktadır. İlimizde sebze üretimi 35 bin dekar civarındadır. Lahana da bu sebze ekimlerinin arasında önemli bir yere sahiptir. Arazilerde lahanaların mayıs ayı gibi fidelerinin dikimi yapılmakta ve eylül, ekim gibi de hasadı yapılmaktadır. Soğuğa çok bırakılmaması gerekiyor, çünkü soğuk olduğu zaman lahanalarda çatlama olup ürün kaybına neden olabilir. Bir dekarlık lahana tarlasından bin civarında baş lahana elde edilebilmektedir. Bunlarda üreticilerimiz tarafından piyasada 3-3,5 TL civarında satılmakta, manavlarımızda lahanalar 5 liradan satılıyor” dedi.
Lahana üretiminin il ekonomisine önemli bir ekonomik katkı sağladığını kaydeden Çolakoğlu, “İlimize bunun girdisine bakacak olursak da 10 milyon TL gibi ilimize bir katma değer sağlamaktadır. İlimizde lahana üretimi şu an bulunduğumuz Bağlar köyünde yüzde 70-80 civarında üretimi yapılıyor. Bunun dışında Çöğürlü ve Sütlüce köylerimiz ile Korkut İlçemizin bazı köylerinde üretimi yapılmaktadır. Lahanalarımız daha çok çevre illerden Van ve Batman illerine pazarlanabilmektedir. Kalanlarda daha çok ilimiz içerisinde satılarak pazarlaması yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.