Uşak TV

KKTC’de Şehit Ailelerinden Bkp Ve Akel’in Şehitlik Ziyaretine Tepki

Güncel

KKTC’de Şehit Ailelerinden Bkp Ve Akel’in Şehitlik Ziyaretine Tepki

KKTC’de BKP ile AKEL heyetlerinin 14-16 Ağustos 1974 tarihleri arasında EOKA-B tarafından gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenlerin mezarlarının bulunduğu Muratağa-Sandallar ve Atlılar Şehitlikleri ’ne gerçekleştirdikleri ziyarete bölgedeki şehit aileleri tepki gösterdi.
BKP ile AKEL heyetlerinin 14-16 Ağustos 1974 tarihleri arasında EOKA-B tarafından gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenlerin mezarlarının bulunduğu Muratağa-Sandallar ve Atlılar Şehitlikleri ’ne ziyaret gerçekleştirdi. KKTC BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou başkanlığındaki parti heyetlerinin ziyaretini öğrenen bölgedeki şehit aileleri, Muratağa-Sandallar Şehitliği’nin kapısında toplanarak, ziyarete şiddetle karşı çıktıklarını ve izin vermeyeceklerini açıkladılar. Heyetlerin gerçekleştirdikleri ziyarete bölgedeki şehit aileleri tepki göstererek ziyaretleri şiddetle kınadı. Şehitliğe gelen polis ekipleri, olay çıkmaması için büyük çaba gösterdi. Şehit aileleri, Atlılar Şehitliği’ne konan karanfilleri toplayarak heyetin üzerine fırlattı.
Şehitliği ziyarete gelen bir vatandaş ziyaretin yapılmaması gerektiğini kaydederek, “Kimse 14 Ağustos’u hatırlamaz ve gelmez. Şimdi de gelmesin. Önce saygı gösterecekler ondan sonra ziyaret edecekler” dedi.
Atlılar Muhtarı Olsan Karabatak, "41 yıl önce burada 137 şehidimiz katledildi. Bu dönem zarfında 41 yıldır gerek İzzet İzcan tarafından gerek AKEL tarafından hiçbir ziyaret ya da özür yapılmadı. Bu amaçla herhangi bir ziyaret herhangi bir özür ve girişimde bulunmayan AKEL’i kınamak için burada toplandık” dedi. Karabatak, aldıkları karara göre heyetlerin içeri girmesini engellemek için geldiklerini kaydetti.
Atlılar Şehitliği’nde basın açıklaması yapan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ise,iki toplumun bir daha bu acıları yaşamaması için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti. Bir daha iki halkın çatıştırılmaması gerektiğini vurgulayan İzcan,“Bir daha bu halkların çatıştırılmaması lazımdır. İki Cumhurbaşkanı’nın yönettiği barış sürecinin başarıya ulaşması lazımdır. Bu katliamları gerçekleştirenleri kınıyoruz ve bundan sonraki barış sürecini AKEL yetkilileri ile barış isteyen Kıbrıslı Rumlarla, Kıbrıslı Türklerle barış istiyoruz ve bunun için çalışacağız” dedi.
DERNEKTEN KINAMA
Muratağa Sandallar ve Atlılar Şehitlerini Yaşatma Derneği Asbaşkanı Hüseyin Güler, ziyareti şiddetle kınadıklarını bildirdi. Güler, söz konusu ziyaretin bilgileri dışında gerçekleştirildiğini, köylünün polisle karşı karşıya getirildiğini belirtti. Şehitlikte yatanların Rumlar tarafından katledildiğini hatırlatarak, köylülerin hassasiyetini dile getiren Güler, BKP’nin Rum tarafından bir heyetle gelip şehitliğe çiçek koymasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Kıbrıs tarihine kara bir leke olarak geçen Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı, 14-16 Ağustos 1974 tarihleri arasında, EOKA-B tarafından Kıbrıs’ın Muratağa (Maratha), Sandallar (Santalaris) ve Atlılar (Aloda) köylerinde Kıbrıs Türkleri en genci 16 günlük bebek, en yaşlısı ise 95 yaşında olmak üzere 126 Türk öldürülüp toplu mezarlara konmuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.