Uşak TV

Hipospadiyas Hastalığında Cerrahi Çözüm

Güncel

Hipospadiyas Hastalığında Cerrahi Çözüm

Doç. Dr. Ünal Bıçakcı, halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen hipospadiyas hastalığının cerrahi müdahale ile düzeltilebilen bir sorun olduğunu söyledi.
Hipospadiyasın toplumda erkek çocuklarda yüzde 2-3 oranında görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı ve Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal Bıçakcı, hastalıkta ön taraftaki sünnet derisinin tam gelişmemiş olup, idrar deliğinin pipinin daha alt kısımlarına açıldığını ve çocuğun idrarını aşağı doğru ve ince olarak yaptığını söyledi. Çoğu vakada pipinin öne doğru eğik şekilde olduğunu vurgulayan Bıcakcı, hipospadiyasın çeşitli tipleri mevcut olduğunu, bu tiplere göre de birçok cerrahi yöntem geliştirildiğini ifade etti. Çoğu tek seansta düzeltilebilmekle birlikte iki seanslı aşamalı ameliyat gerektiren hipospadiyas tipleri olduğunu belirten Doç. Dr. Ünal Bıçakcı, aynı zamanda ameliyat sonrası oluşabilecek olası yüzde 5-10 sorunlardan darlık, fistül gibi bu hastaların takiplerinin iyi yapılması gerektiğini söyledi.
“HİPOSPADİYAS CERRAHİSİ İÇİN UYGUN YAŞ 1 İLE 3 YAŞ ARASIDIR”
Hipospadiyas vakalarının her tipinin OMÜ’de başarılı bir şekilde yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Ünal Bıçakcı, hipospadiyaslı çocukları olan ailelerin mutlaka çocuk ürolojisi veya çocuk cerrahisi uzmanlarına başvurmaları gerektiğini kaydetti. Bıçakcı, “Farkına varılamayan vakalar sünnet esnasında göze çarpmakta ve hatta sünnet yapıldıktan sonra merkezimize yollanmaktadır. Bu durumda operasyon için önemli olan sünnet derisi kaybedilmekte ve cerrahiyi kötü yönde etkileyebilmektedir. Ailelerin çocuklarını doğum sonrası muhakkak genital muayene açısından sağlık kuruluşlarına götürmeleri önerilir. Çocuğun psikolojik durumu göz önüne alındığında hipospadiyas cerrahisi için en uygun yaş, 1 ile 3 yaş arasıdır. İdrar deliğinin çok aşağıya açıldığı şiddetli vakalarda onarım yapılmazsa erişkinlik döneminde kısırlığın bir sebebi olabilir. Aileler hipospadiyas tanısı konmuş çocuklarını ileri dönemlere kadar bekletmemeli ve en azından bir yaş sonrasında muhakkak operasyon için çocuk ürologlarına veya çocuk cerrahlarına götürmelidirler" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.