Uşak TV

Fındığı Sertifikalı Üreticiler Budayacak

Güncel

Fındığı Sertifikalı Üreticiler Budayacak

Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" hayata geçti.
Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Fındık Tanıtım Gurubu(FTG) tarafından desteklenen Karadeniz Bölgesi’nde 5 İl ve 48 ilçede uygulanacak olan "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelinin öncülüğünde Trabzon’un Ortahisar ilçesinde başladı. Projenin start aldığı ilk günde Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Kıvanç Günay, FTG adına Proje Teknik Koordinatörü Şenel Öztürk, şube müdürleri, teknik personeller ve çiftçiler katıldı. Proje ile üreticilere fındık budama işleminin nasıl yapılması gerektiği, budamada yapılan hatalar, toprak numunesi alımı ve gübreleme teknikleri arazi üzerinde uygulamalı olarak gösterildi. Eğitim sonucunda eğitime katılan üreticilere FTG tarafından finanse edilen budama makası, budama testeresi, fındık yetiştiriciliği kitabı ve diğer hediyeler dağıtıldı.
"VERİMİ ARTTIRMAYI PLANLIYORUZ"
Hayata geçirilen "Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi" hakkında açıklamalarda bulunan Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz "Dünya fındık üretiminin tek başına yüzde 75’ini gerçekleştiren ve üretimde lider olan ülkemizde fındık yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Bu konuda hazırladığımız eğitim projeleriyle üreticilerimizi bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar ile dekara 90 kg civarında olan verimi 150-200 kg’lara çıkarmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Üreticilerimiz bahçelerinde budamayı teknik talimatlarda belirtildiği gibi yapmıyorlardı. Bunu gözlemleyerek bu konuya bir ağırlık vermek istedik ve bir proje hazırladık. Bu projemiz Fındık Tanıtım Grubu İle birlikte Ekonomi Bakanlığına sunuldu ve Ekonomi Bakanlığı tarafından projemiz kabul edildi. Karadeniz Bölgesi’nde 5 ilde 48 ilçede uygulanacak olan projemiz ile her ilçede 20 sertifikalı budama elemanı yetiştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
"BUDAMADAKİ SIKINTILARI ORTADAN KALDIRACAĞIZ"
Projenin sonuçlanması ile birlikte üreticilerin budama konusunda bilinçleneceğini dile getiren Yılmaz, "Bu projemiz özellikle fındıkta budama konusunda yaşanan ciddi sıkıntıları, eksiklikleri ortadan kaldıracak olup verim ve kalite de önemli bir artışa neden olacak. Projeyi bu açıdan önemsiyoruz. Hem kendi bahçelerinde hem de üretici bahçelerinde budama yapan üreticilerimiz var. Yani bu kişiler budamayı meslek haline getirmiş kişiler ancak gözlemlediğimiz bir hususu belirtmek istiyorum ki bu budama yapan üreticilerimizin bir takım doğru bildikleri yanlış uygulamaları var. Zamanla bunu sürekli yaptıkları için artık bunu doğru bir uygulama olarak gerçekleştiriyorlar. Yapacağımız bu proje ile öncelikli olarak her ilçede 20 kişi tespit edilecek ve budamayı meslek haline getiren kişilere öncelik verilerek bu üreticilerimizin doğru bildiği ama yanlış yaptıkları hususları düzeltmek suretiyle budamada ki ciddi sıkıntıları ortadan kaldıracağız" diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.