Uşak TV

Ekonomi Bakanı Zeybekci: “Türkiye’nin Hedefi AB İle Tam Entegrasyondur”

Güncel

Ekonomi Bakanı Zeybekci: “Türkiye’nin Hedefi AB İle Tam Entegrasyondur”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) ve Trans Pasifik Ortaklığı (TTP) gibi anlaşmalar ile dünyada çeşitli bloklar oluştuğunu ve Türkiye’nin hedefi AB ile tam entegrasyon olduğunu söyledi.
Türkiye-İtalya İş Forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Carlo Calenda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Confindustria Genel Müdür Yardımcısı Daniel Kraus ve DEİK Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın katılımları ile bugün İtalya’da gerçekleşti. Expo Milano 2015 Türkiye Milli Günü kapsamında DEİK tarafından düzenlenen forumun açılış konuşmalarında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İtalya pavyonun da Anadolu kültürünün tüm inceliklerini aktarmaya çalışıldığını söyledi. Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelirinin 13 yılda 3 bin dolardan 13 bin dolara yükseldiğini belirten Zeybekci, Türkiye’nin tarım sektöründe dünyada yedinci, Avrupa’da birinci sıraya geldiğini vurguladı. Türkiye’nin dördüncü büyük partnerinin İtalya olduğunu belirten Zeybekci, iki ülke arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu söyledi. Ticaretin önündeki sınırların kaldırılması gerektiğini belirten Zeybekci, “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) ve Trans Pasifik Ortaklığı (TTP) gibi anlaşmalar ile dünyada çeşitli bloklar oluşuyor. Türkiye’nin hedefi AB ile tam entegrasyondur” dedi.
EXPO ANTALYA 2016 İÇİN DESTEK
İtalya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Carlo Calenda, Türkiye pavyonunun Expo Milano 2015 kapsamında en çok ziyaret edilen pavyonlardan biri olduğunu söyledi. Türkiye İle İtalya arasındaki ikili ticarette 2015 yılının ilk 6 ayında yüzde 12’lik büyümenin gerçekleştiğini söyleyen Calenda, iki ülke arasındaki ithalat ve ihracatın son derece dengeli olduğunu belirtti. Enerji, savunma, altyapı ve finans gibi sektörlerde başarılı işbirliklerinin mevcut olduğunu vurgulayan Calenda, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme(KOBİ)’ler arasında da güzel bir sinerjinin mevcut olduğunu söyledi. Calenda, “Tekstil, gıda ve turizm sektörlerinde son dönemde Türkiye’den İtalya’ya 40 civarında yatırım gerçekleşti. Yenilenebilir enerji ve biomedikal sektörlerinde daha çok iş birliği yapabiliriz. İran gibi Orta Asya ülkeleri gibi üçüncü ülkelerde işbirliği yapabiliriz. DEİK’in yaptığı çalışmalar büyük önem taşıyor. Expo Antalya 2016 için bizde aynı desteği vermek isteriz” ifadelerini kullandı.
STRATEJİK ORTAK İTALYA
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ve İtalya arasında Akdeniz havzasında eskilere dayanan dostluk ilişkilerinin son 10 senede “stratejik ortaklık” noktasına yükseldiğini söyledi. İtalya’nın Türkiye’de en büyük beşinci küresel yatırımcı haline geldiğini belirten Vardan, Türkiye’nin İtalya’daki yatırımlarının hızlı bir artış gösterdiğini söyledi. İki ülke arasında önümüzdeki dönemde daha güçlü bir yatırım ilişkisi tesis edilebileceğini belirten Vardan, “Türk özel sektörünün küresel markası DEİK sahip olduğu ulusal, bölgesel ve küresel network’ü, profesyonel kadrosu ile sizlerin Türkiye’deki iş ve yatırım projelerine destek vermeye hazırdır” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.