Uşak TV

Deik, Finlandiya Cumhurbaşkanını Çırağan Sarayı’nda Ağırladı

Güncel

Deik, Finlandiya Cumhurbaşkanını Çırağan Sarayı’nda Ağırladı

DEİK, Finlandiya ile ticari ilişkilerin artması için FINPRO ile arasında mutabakat zaptı imzaladı. Toplantıya Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Finlandiya Ekonomi Bakanı Olli Rehn’in katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk katıldı.
Finlandiya ile ticari ilişkilerin artması için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Finlandiya Ticaret Ofisi (FINPRO) arasında mutabakat zaptı imzalandı. Finlandiya Ceo Yuvarlak Masa Toplantısı, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Finlandiya Ekonomi Bakanı Olli Rehn’in katılımları ile DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-Finlandiya İş Konseyi Başkanı Halil Kulluk ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye ve Finlandiya arasındaki ilişkilerin geçmişe dayandığını belirterek, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1917 yılında Finlandiya’nın bağımsızlığını kabul eden ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.1 milyar euro olduğunu belirten Niinistö, önümüzdeki dönemde ticaret hacminin iki katına artırılmak istendiğini söyledi. Finlandiya’nın çok işlevsel bir yapısının olduğunu ve lojistik imkanlarının çok iyi olduğunu belirten Niinistö, önümüzdeki dönemde yatırımların 140 milyon euro civarında olduğunu söyledi. Finlandiya pazarının küçük olmasına rağmen pragmatik ve işlevsel olduğunu belirten Niinistö, Finlandiya için sürdürülebilirliğin önemli olduğunu belirterek, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer enerji alanlarındaki hedeflerinde Finlandiya’nın bu alanlarda fırsatlar sunabileceğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk ve Finlandiyalı ikili iş çevreleri arasındaki ilişkileri derinleştirmek için bugün bu toplantının gerçekleştiği belirterek, Türk ekonomisinin 2015 yılı ikinci çeyreğinde 3.8’lik büyüme oranı ile AB’nin 24 ülkesinden fazla büyüme sergilediğini söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin potansiyelinin altında kaldığını belirten Zeybekci, ikili ticaretin kazan-kazan ilişkisi ile arttırmasının amaçlandığını söyledi. DEİK ve FINPRO arasında imzalanan Mutabakat Zaptı’nın önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek bir zemin hazırlayacağını belirten Zeybekci, 110 Finlandiyalı şirketin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini vurguladı. İki ülke arasında çevre teknolojileri ve enerji, otomotiv, turizm, tekstil, kimya ve alt yapı gibi alanlarda işbirliği fırsatlarının olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye’nin 2012 yılında dünyanın en şeffaf Teşvik Sistemi’ni getirdiğini belirterek, Finlandiyalı şirketlerin de bu teşvik sisteminden yararlanmasının beklendiğini söyledi.
Finlandiya Ekonomi Bakanı Olli Rehn, Türkiye ve Finlandiya arasındaki ticaretin iki katına çıkartılmasına ilişkin hedefin Cumhurbaşkanı Niinistö’nün toplantıda belirttiğini söyledi. İş adamlarının ticaret hacmini arttırmak için rota’yı çizeceğini belirten Rehn, Türkiye ve AB’nin birbirine ihtiyacının bulunduğunu vurgulayarak, Finlandiya’nın da bu açıdan Türkiye’ye destek verme taahhütünü sürdüreceğini ifade etti. Finlandiya’nın bilgi ekonomisi toplumu olarak geliştiğini belirten Rehn, ekonomik ve yenilik açısından ülkenin kendini yenilediğini söyledi. Sağlık ve temiz teknoloji gibi alanlarda büyüme kaydetmek istediklerini belirten Rehn, Türk ve Finlandiyalı iş adamlarına sunabilecekleri çok iş fırsatının olduğunu ve Türkiye ve Finlandiya arasında hangi alanlarda işbirliği yapılabileceğini incelemek istediklerini söyledi.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Ülkelerimiz arasındaki güçlü siyasi ilişkilerimizin yanı sıra ihtiyacımız olan şey ekonomik ilişkilerimizi istenen seviyeye getirmek için güçlendirmektir” dedi. Finlandiya denince akla kalite ve yüksek teknolojinin geldiğini belirten Vardan, Türkiye ve Finlandiya arasında çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir ikili ekonomik ilişkiler çerçevesinde yeşil teknoloji, yenilenebilir enerji, araştırma geliştirme, bilgi teknolojileri, turizm ve sürdürülebilir iş uygulamaları gibi bir çok sektörde potansiyel olduğunu söyledi. Vardan, DEİK’in 127 iş konseyi ile Finlandiya’dan gelen iş adamlarına sadece Türkiye’de değil üçüncü ülkelerde de işbirliği fırsatını sunduğunu söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.