Uşak TV

Çocuklarda Masum Üfürüm Spora Engel Değil

Güncel

Çocuklarda Masum Üfürüm Spora Engel Değil

Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nazlıhan Günal, çocuklarda kalp üfürümlerinin çocuğun sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmadığını belirterek, "Bu çocuklar da tüm sağlıklı çocuklar gibi serbestçe koşup oynayabilirler, spor yapabilirler. Tedaviye gerek yoktur" dedi.
Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nazlıhan Günal, çocukların kalbinde oldukça sık rastlanan üfürümlerin ailede büyük bir endişeye yol açtığını, ancak herhangi bir kalp hastalığı olmayan sağlıklı çocukların hemen hemen yarısında masum nitelikli böyle üfürümlerin duyulabildiğini belirtti. Masum üfürümün çocuğun sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmadığını söyleyen Prof. Dr. Günal, "Bu çocuklar da tüm sağlıklı çocuklar gibi serbestçe koşup oynayabilirler, spor yapabilirler. Tedaviye gerek yoktur" ifadelerini kullandı.
Günal, kalbin daha hızlı çalışmak durumunda olduğu kansızlık, ateş, egzersiz, guatr gibi durumlarda masum üfürümlerin daha belirgin duyulabildiğine işaret etti.
’Hekim tarafından steteskop ile kalp dinlenirken kalp sesleri arasında duyulan ve üflemeyi andıran sesler’ olan üfürümlerin, büyük kısmının zararsız olduğu belirten Prof. Dr. Nazlıhan Günal, masum üfürümler konusunda şunları kaydetti:
"Bu üfürümler, kalbin çalışması sırasında kan pompalanırken oluşan doğal titreşimlerin neden olduğu hafif şiddette seslerdir ve ’masum üfürüm’ olarak adlandırılır. Çocuklarda göğüs duvarı erişkinlere göre daha ince olduğu için çocukluk çağlarında masum üfürümler çok daha sık rastlanır ve yıllarca duyulabilir. Çocuk büyüdüğünde ve göğüs duvarı kalınlaştığında bu sesler azalır ve kaybolur. Devam etmesinin veya kaybolmasının da çocuğun sağlığı açısından hiçbir olumsuz etkisi yoktur."
PATOLOJİK ÜFÜRÜMLERE DİKKAT
Çocukluk çağlarında üfürümlerin bir kısmının da kalpte bulunan yapısal bozukluklardan ileri gelebildiğine işaret eden Günal, böyle üfürümlere yol açan hastalıklar arasında kalp odacıklarını bölen duvarlar üzerinde bulunan VSD, ASD gibi kalp delikleri, PDA gibi damar açıklıkları, kalp kapaklarında darlık veya işlev bozukluklarının sayılabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Günal, şöyle devam etti:
"Bu durumlarda, bozuk olan yapıdan veya kalp deliğinden geçen kan, türbülans veya devamlı akıma yol açarak patolojik üfürümlerin duyulmasına neden olur. Masum üfürümler ile patolojik olanlar, nitelikleri bakımından farklıdırlar ve deneyimli bir hekim için bunları birbirinden ayırt etmek kolaydır. Ancak tereddütlü durumlarda veya masum üfürüme benzeyen farklı durumların aydınlatılması için ekokardiyografik inceleme yapılması yararlı olur."
ROMATİZMAL ATEŞE BAĞLI GELİŞEBİLİYOR
Günal, kalpte üfürüm oluşturan doğuştan kalp hastalıklarından başka, sonradan olan bazı hastalıklarda da üfürüm duyulabildiğini, bu hastalıkların en önemlisinin romatizmal ateşe bağlı kalp kapağı bozuklukları olduğunu sözlerine ekledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.