Uşak TV

Çocuk Yaşlardaki Güneş Yanıkları Deri Kanserine Neden Olabilir

Güncel

Çocuk Yaşlardaki Güneş Yanıkları Deri Kanserine Neden Olabilir

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Sinem Karaca, çocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıklarının ileride deri kanserine neden olabileceğini, bu yüzden erken yaşlarda güneşten korunma bilincinin çocuklarda geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Güneşten gelen ultraviyole A ve ultraviyole B ışınlarının deri kanserleri gelişiminde önemli bir etken olduğunu söyleyen Cildiye Uzmanı Dr. Sinem Karaca, güneşten korunma ile deri kanserlerinin oluşumundaki risklerden birinin ortadan kalkacağını söyledi. Karaca, “Tüm yaşamımız boyunca aldığımız toplam UV’nin yüzde 50’sini hayatımızın ilk 20 yılında alıyoruz. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıkları, ileride gelişebilecek deri kanserleri açısından çok riskli olduğundan, daha erken yaşlarda güneşten korunma bilincinin gelişmesi önemlidir” dedi.
Güneşten korunmada en önemli unsurun güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 10.00 - 14.00 arasında güneşli ortamlarda bulunmamak olduğunu anlatan Uzm. Dr. Sinem Karaca, “Giysilerimiz güneşten korunmada önemli bir bariyerdir. İdeal olarak 10 santim güneşliği olan şapka kullanılmalıdır. Şapka seçimi yaparken ışığa tutularak bakılmalı, ışık geçirmeyen şapkalar tercih edilmelidir. Kalın ve sıkı dokunan, yıkama ile hafif çekmiş kumaşlar ve polyester giysiler daha yüksek koruyucu özelliğe sahiptir” dedi.
Karaca, çocukluk çağında bir ya da daha fazla su kabarcıklı güneş yanığı geçirilmesinin deri kanseri riskini iki kattan fazla arttırdığını, melanomun diğer deri kanserlerine oranla daha az sıklıkla görülmesine rağmen daha yüksek oranda ölümcül olduğunu kaydederek, “6 aydan küçük bebeklerin uzun süreli direkt güneşten korunması, 6 aydan sonra ise yüksek koruma faktörlü ürünlerle korunmaları unutulmamalıdır” diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.