Uşak TV

Atık Yağlar Toplanıyor

Güncel

Atık Yağlar Toplanıyor

 

limizde Çevre ve İnsan Sağlığına Zararlı Olan Atık Yağlar Toplanıyor.

19.04.2005 tarih 25791 sayılı resmi gazetede yayımlanan Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ve 03.11.2008 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığından bitkisel atık yağ üreticilerinin denetlenmesi ve bitkisel atık yağ üreticilerine idari yaptırım uygulanması konusunda alınan yetki devri ile; Belediyemiz, bölgemizde çalışan lisanslı firmalardan olan Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (Albiyobir) ile yönetmelik gereği çalışma protokolü imzalamıştır.
Çalışma protokolü imzalanan 31.03.2008 tarihi itibariyle, işletmelerin ruhsat aşamasında bitkisel atık yağlarını kaynağında ayrı biriktirmeleri ve toplayabilmeleri için lisanslı firmalarla sözleşme yapmaları sağlanmaktadır.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Kenan KARA “2009 yılı itibariyle; 108 işletme denetlenmiş ve lisanslı firmalarla sözleşme imzalamaları sağlanmış olup ilimizde faaliyet gösteren işletmelerden 6500 Kg atık yağ toplanmıştır.

2010 yılında ise ilimizde faaliyet gösteren işletmelerden 7500 Kg atık yağ toplanmış olup 2011 yılında da yoğun bir şekilde toplama faaliyetleri devam etmektedir.
Kullanılmış bitkisel atık yağlar atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Bir litre atık yağın lavabolardan dökülmesi sonucunda bir milyon litre içme suyunu kullanılamaz hale getirerek yüzey sularında yaşayan canlı hayatını tehlikeye sokmaktadır.

Lavabolara dökülen atık yağların aynı zamanda iletim sistemlerinde birikerek boru kesitlerini daraltmakta ve kanalizasyon sistemlerinde tıkanmalara sebebiyet vermektedir.

Bitkisel atık yağ konusunda işletmelerde yapılan denetimlere paralel olarak, hanelerde ve toplu yaşam alanlarında bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Gönüllü Evleri ve okullarda konu ile ilgili toplum bilincinin arttırılması, konunun öğrenciler aracılığıyla tüm halka duyurulması amacıyla bilgilendirme toplantıları düzenlenmeye başlanacaktır.” Dedi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.