Uşak TV

4. Özel Sektör AR-GE Merkezleri Zirvesi

Güncel

4. Özel Sektör AR-GE Merkezleri Zirvesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Ar-Ge harcamaları içinde özel sektörün payı yüzde 28’lerden bugün yüzde 47’lere ulaştı. 2023 için hedefimiz bunun yüzde 65’i geçmesi" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sheraton Otel’de düzenlenen 4. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’ne katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Işık, “Geçen yılki zirvemizden bu yana Ar-Ge merkezi belgesi alan 56 firmamıza da belgelerini takdim edeceğiz. Öğleden sonra ise tüm katılımcılar için çok faydalı geçeceğini umduğum ‘Ar-Ge Merkezlerinde Mali Uygulamalar ve Mevzuat Detayları’ başlıklı bir panel gerçekleştireceğiz. Zirvede 70 Ar-Ge Merkezimiz de stantlarını açacak ve çalışmaları bizlerle paylaşacak. Bu stantlarda sergilenen ürünlerin hepimizi heyecanlandıracağını, mutlu edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Cumartesi günü herkesi derinden üzen bir terör saldırısıyla karşı karşıya kalındığını belirten Işık, terör saldırısında hayatını kaybeden 97 kişiye Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diledi. Işık, “Bu hain tuzaklara iç barışımızı, birlik ve beraberliğimizi, demokrasi ve özgürlükleri güçlendirerek cevap vermek durumundayız. Başta bilim, teknoloji, araştırma ve geliştirme olmak üzere her alandaki iddialarımızı ve hedeflerimizi sürdüreceğiz. Bunun için de herkesin bu güçlü ve kalkınmış Türkiye idealine inanması, ayrılık yerine birlik siyasetinden yana olması gerekir. Etrafımızın ateş çemberinde olduğu, ihracat yaptığımız komşularımızda sorunların yaşandığı bir dönemde dahi ekonomimiz ve sanayimiz büyüyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan veriye göre, sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 7,2 artış gerçekleştirildi. Bu başarı sanayicimizin ve işadamlarımızın üretim ve büyüme konularındaki gayretlerinin ve ekonominin dinamiklerinin sağlamlığının bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
“2020’DEN ÖNCE YOLLARIMIZDA YERLİ MARKA BİR OTOMOBİL GÖRECEĞİZ”
Dün de Ar-Ge çalışmaları TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilecek yerli otomobilin 3 ayrı prototipini kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Bakan Işık, “Bu prototiplere geniş bir ilgi olduğunu ve vatandaşlarımızın yerli otomobil konusunda büyük bir beklentisinin olduğunu gördük. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, inşallah 2020’den önce yollarımızda yerli marka bir otomobil göreceğiz" dedi.
Ar-Ge merkezlerinin, bilimsel birikimin artmasına, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesine, firmaların küresel araştırma ağlarına entegrasyonuna, sanayinin yüksek teknolojili alanlara yönelmesine ve tersine beyin göçünün hızlandırılmasına katkı sağladığını ifade eden Işık, “Ar-Ge Merkezlerinde bugüne kadar 10 milyar TL’nin üzerinde Ar-Ge harcaması yapıldı. 180 milyar TL üzerinde ciro elde edildi ve 55 milyar TL dolayında da ihracat yapıldı. Yakaladığımız bu gelişim ivmesi inşallah 1 Kasım sonrası oluşacak siyasi istikrarla birlikte daha da artarak devam edecektir. Biz Ar-Ge merkezlerine Ar-Ge indirimi, Gelir vergisi stopajı teşviği, sigorta prim desteği ve damga vergisi istisnası gibi çeşitli destekler sağlıyoruz. Halen verilen Ar-Ge desteklerinin önemli bir kısmını, özel sektör Ar-Ge merkezlerine sağlanan teşvikler oluşturuyor. Ar-Ge merkezleri için yasal sınır olan 50 Ar-Ge personeli sayısını 30’a indirerek, özellikle orta ölçekteki firmalarımızın da Araştırma Geliştirme merkezi kurmalarını kolaylaştırdık. 30 Ar-Ge personeli istihdam edebilecek olan firmalarımız Ar-Ge merkezi kurarken, daha küçük firmalarımızı da teknoparklara yönlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
"AR-GE HARCAMALARI İÇİNDE ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI YÜZDE 28’LERDEN BUGÜN YÜZDE 47’LERE ULAŞTI"
“Bu düzenlemeyle birlikte daha önce 150 olan Ar-Ge merkezi sayımız hızla artarak215’e ulaştı” diyen Bakan Işık, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl içinde bakanlığımız toplamda 24 Ar-Ge merkezi belgesi verirken, bu yıl yaklaşık 9,5 ayık sürede 50 adet Ar-Ge Merkezi belgesi vermiş oldu. Yani 10 ayda verilen belge sayısı geçen yılında ikiye katını geçmiş oldu. Anadolu’nun 28 farklı şehrinde Ar-ge merkezi var. Ar-Ge merkezlerinde 25 bin civarında nitelikli Ar-Ge personeli istihdam edilmekte. Şu rakamı da çok önemsiyorum: Ar-ge merkezi belgesi alan firmalar içinde 35 tanesi yabancı veya yabancı ortaklı firmalardır. Bakanlık olarak özel sektöre yönelik desteklerimize ve işbirliğimize bundan sonra da devam edeceğiz. Bu yıl için Ar-Ge faaliyetlerine bakanlığımızın bütçesinden neredeyse tamamı hibe olmak üzere 1,5 milyar lira destek ayırdık. Ar-Ge harcamaları içinde özel sektörün payı yüzde 28’lerden bugün yüzde 47’lere ulaştı. 2023 için hedefimiz bunun yüzde 65’i geçmesi.”
Toplantıda Bakan Işık, en başarılı olan 3 Ar-Ge Merkezi Kordsa, Arçelik ve Tofaş yetkililerine ve diğer başarılı olan Ar-Ge merkezlerine ödüllerini takdim etti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.