Uşak TV

100 Yıllık Geçmişin Mührü Atatürk Anıevi’ne 10 Bin Ziyaretçi

Güncel

100 Yıllık Geçmişin Mührü Atatürk Anıevi’ne 10 Bin Ziyaretçi

Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Merkez Jupa Belediyesi tarafından inşa edilen Mustafa Kemal Atatürk’ün Babası Ali Rıza Efendi Anı Evi Müze Kompleksi yılda 10 bin turisti ağırlıyor.
TİKA, Makedonya’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Makedonya’da birçok alanda önemli projelere imza atan TİKA tarafından Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve Merkez Jupa Belediyesi işbirliğinde inşa edilen Mustafa Kemal Atatürk’ün Babası Ali Rıza Efendi Anı Evi Müze Kompleksi yılda 10 bin turisti ağırlıyor.
Makedonya’ya ziyarette bulunan turistler TİKA’nın restorasyonunu gerçekleştirdiği ve 100 yıllık geçmişin mührünü taşıyan bu eseri ziyaret ederek adeta tarihi bir kez daha iliklerine kadar hissediyorlar. Anı evi özellikle Türkiye’den gelen turistlerin uğrak noktalarından biri olma özelliğini taşıyor.
KocaTürk Derneği Başkanı Ertan İzet, TİKA’nın Kocacık Köyü’nde gerçekleştirdiği söz konusu projenin önemine değinerek, “Kocacık Köyü’nde Yörük Türkleri olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Atatürk’te bir yörüktü. TİKA’nın inşa ettiği bu eser sayesinde bölgenin çehresi değişti. Buraya gelen insanlar bizlere büyük bir saygı duyuyor. Böyle bir liderin babasının ve dedelerinin burada yaşaması bizlerede güven sağlıyor” dedi.
Kocacık Derneği Başkanı İzet, yılda 10 bin civarı turistin anı evini ziyaret ettiğini ve TİKA tarafından yeni inşa edilecek yol ile birlikte anı evinin daha fazla turistin uğrak noktalarından biri olacağını ifade etti.
Eski Merkez Jupa Belediyesi Başkanı Hasan Mazlam, anı evinin inşa edilmesi sürecinde kendisinin rol aldığını çalışmalara bizzat katıldığını böyle bir eserin buraya kazandırılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. Söz konusu eserin kendileri için ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Mazlam, “Anı evinin Türkiye tarafından inşa edilmesi, Türkiye gibi büyük bir ülke arkamızda algısı oluşturdu. Artık herkese karşı başımız dik geziyoruz, Osmanlı düştüğünde yetim kalmıştık bir kez daha yetim kalmak istemiyoruz. Bu eserin inşa edilmesi 100 yıllık geçmişin mührü oldu” diye konuştu.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN BABASI ALİ RIZA EFENDİ ANI EVİ MÜZE KOMPLEKSİ
Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, TİKA ve Merkez Jupa Belediyesi arasında imzalanan protokolle başlatılan Mustafa Kemal Atatürk’ün babası “Ali Rıza Efendi Anı Evi” Müze Kompleksi, her iki ülke uzmanları tarafından yapılan arkeolojik araştırmalar ve çevre köy evleri üzerine yapılan incelemeler neticesinde, aslına uygun olarak projelendirilerek bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede inşa edilmişti.
Birbirinden bağımsız iki evden oluşan kompleks alt kısmında kalan yapı akraba evi, üst kısımda olan ev ise anı evi olarak inşa ve tanzim edildi. Akraba evinin giriş katında bir mutfak ve üst katında Mustafa Kemal Atatürk’ün idadi yıllarını yansıtan manastır odası bulunuyor. Anı evi ise, giriş katında bilgilendirme odası ve bilgi panoları ile tanzim edilmiş olup, üst katlarda Ali Rıza Efendi, Zübeyde Hanım, Ali Rıza Efendi’nin baba ve annesi olan Kızıl Ahmet Efendi, Ayşe Hanım ile Mustafa Kemal Atatürk ve kız kardeşi Makbule hanımın çocukluk dönemleri gerçekçi silikon heykelleriyle yansıtılmaya çalışıldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.