Uşak TV

ÜNİVERSİTEDE TÜRKÜ ŞÖLENİ

GENEL

Uşak Üniversitesi’nin 10. Yıl kutlamaları çerçevesinde ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Uşak Üniversitesi Kapalı Spor Salonunda türkü şöleni gerçekleşti.

 Programa Uşak Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim İlhan ve eşi, Rektör Prof. Dr. Sait Çelik ve eşi, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, kadının, toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsuru olduğunu söyleyerek kadının ilerlemesi ve sosyal hayatta daha aktif rol almasının sosyal adaletin de bir gereği olduğuna vurgu yaptı. Bu konunun, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel anlamda gelişmenin de en önemli koşulu olduğuna dikkat çeken Rektör Çelik “ Demokratik, ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, gibi imkânlardan eşit şekilde faydalanabiliyor olmaları büyük önem taşımaktadır. Selçuklu ve Osmanlıdan günümüze ülkemizde kadınlar, erkeklerle birlikte sosyo-kültürel, siyasal tarihimizin inşa ve ihyasında büyük roller üstlenmişlerdir.

Unutulmamalıdır ki, istiklal savaşının Nene Hatun’u, Halide Edip’i, Halime Çavuş’u, bizim kadınlarımızdır. Kadının müdahil olmadığı, hiçbir sosyo-kültürel ve siyasal hareket başarıyı yakalayamaz. Zira Çanakkale, Kurtuluş Savaşı gibi daha birçok mücadelede ortak değerler için kadın da erkek gibi bütün cesaretiyle bütün fedakârlığıyla varını yoğunu ortaya koymuştur. Hakkını arayan kadının mücadelesini Allah takdir ediyor. Hayat rehberimiz Kur’an-ı Kerim’de bir sure şöyle başlıyor “Allah, kocası hakkında seninle tartışan ve Allah’a şikâyette bulunan kadının sözlerini işitmiştir… Şüphesiz Allah her şeyi işiten, her şeyi görendir”. Bu sure kadının hakkını aramasına atfen mücadele suresi olarak isimlendirilmiştir. Böylece bir kadın batıl inançların ve cahiliye geleneklerinin değişmesine vesile oluyor. Peygamber Efendimiz veda hutbesinde ‘Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’ tan korkmanızı tavsiye ederim’ buyurmuştur.

Yine bir hadis-i şerifte Sizin en hayırlınız ailesine hayırlı olandır’ buyurmuştur. Bizler kadın ve erkeğin bir bütünün iki yarısı olduğuna inanan böyle kadim bir gelenekten geliyoruz. Cinsiyetler arası adaleti şiar edinen bir kültürün mensupları olarak kadın ve erkeğin karşılıklı adalet ve hakkaniyet içinde yeryüzünü birlikte imar edeceğine inanıyor ve bunun için çabalıyoruz. Kadının konumunu yükseltme ve demokrasi kültürünü geliştirme yolunda Uşak Üniversitesi olarak üzerimize düşeni yapmak, kadınlarımızın sosyal hayatta daha aktif ve sorunsuz bir şekilde yer almalarını sağlamak için kurmuş olduğumuz Uşak Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezimiz aktif olarak çalışmaktadır. Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz kadınlarımızın sorunlarını araştırmakta, sosyal yaşam içerisinde hak ettikleri şekilde yer almaları için araştırmalar yapmakta ve çözüm önerileri sunmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle haksızlığa uğramış, mazlum, mağdur özellikle şehitlerimizin kadınları ve Suriyeli mülteci kadınlar başta olmak üzere bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü tebrik ediyor, tüm kadınlarımıza saygılarımı sunuyorum.”dedi.

Rektör Prof. Dr. Sait Çelik’in açılış konuşmasının ardından Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosu bir konser verdi. Büyük ilgi gören konserin ardından Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürü Feridun Yüzgen ile Koro Şefi Bakır Karadağ’a üniversitemiz adına plaket verildi.






 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.