Uşak TV

UTSO’DAN MADEN SEKTÖRÜNE ZEKA PROJESİ

Ekonomi

UTSO’DAN MADEN SEKTÖRÜNE ZEKA PROJESİ

Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) “Doğrudan Faaliyet Destek Programı” kapsamında, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilmekte olan “TR33 Bölgesi Maden Potansiyelinin Araştırılması” başlıklı projede, faaliyetin ortaklarından olan Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda (UTSO) bilgilendirme ve bilgilenme toplantısı yapıldı. UTSO önderliğinde gerçekleştirilmiş olan bu toplantıya, DPÜ Maden Mühendisliği Bölümü Temsilcilerinin yanı sıra, Uşak İli’nde faaliyet gösteren maden firmalarının temsilcileri katıldı. Bu girişim madencilik sektörü ile ilgili il bazında gerçekleştirilen katılımı en yüksek toplantı oldu.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası adına Genel Sekreter Yrd. N.Utku YUMUŞAK ve Basın-Halkla İlişkiler Bölüm Yöneticisi Sevil OYUR’un, DPÜ Maden Mühendisliği Bölümü adına ise proje koordinatör yardımcıları Doç.Dr. Cengiz KARAGÜZEL ve Doç.Dr. Önder UYSAL ile Doç.Dr. Mustafa ÇINAR, Yrd.Doç.Dr. Sunay BEYHAN ve aynı zamanda DPÜ Dış İlişkiler Koordinatörü olan Yrd.Doç.Dr. Oktay ŞAHBAZ’ın katıldığı toplantıda; ildeki madencilik firma temsilcileri ile madenciliğin sorunları, bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri, üniversite-sanayi işbirliği, hukuksal düzenlemeler gibi konularda fikir alış verişinde bulunuldu.

Tüm katılımcıların ortak görüşü;

Bölgedeki üniversite-sanayi işbirliğindeki durağan halin her iki tarafı da olumsuz etkilediği, Madencilik faaliyetleri ile ilgili mevzuatların madencilere çok büyük zorluklar yarattığı ve konuyla ilgili kanunların konunun uzmanlarınca güncellenmesi gerektiği, Madencilerin ortak bir platformda toplanmalarının bir zorunluluk olduğu, Madencilik faaliyetleri için özellikle KOBİ’lere çeşitli teşviklerin ve fonların olması gerektiği, Basında madencilik ile ilgili çıkan yanlış bilgilendirmelerin düzeltilmesi gerekliliği, Diğer illere oranla Uşak İli’nde madencilik firmalarına yaptırımların çok daha fazla olduğu ve bunun il yetkililerine duyurulması gerektiği olmuştur.

Bunlarla birlikte katılımcılar; eğitim müfredatlarının yenilenmesi, staj problemlerinin çözülebilmesi, denetimlerle ilgili sıkıntıların giderilmesi gibi konularda da fikirlerini bildirmişlerdir. Bölgedeki kalkınmanın geliştirilmesi adına kurulmuş olan ZEKA’dan ve verdiği desteklerden de bahsedilen toplantıda, firma temsilcilerine ulusal fonlar ve madencilerin bunlardan yararlanabilmesi gibi konularda da bilgiler sunulmaya çalışılmıştır.

Ayrıca, proje faaliyetleri kapsamında hazırlanan anketlerin doldurulması, madencilikle ilgili şirketlerin görüş ve önerilerinin alınması, Aralık ayında DPÜ’de düzenlenecek olan “Madenin Zaferi” paneli ile ilgili fikir alış-verişinin yapıldığı bu toplantı; ZEKA tarafından desteklenen bu projenin olgunlaşması açısından büyük önem taşıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.