Uşak TV

SGK DA BORÇ YAPILANDIRMA 31 EKİMDE SONA ERİYOR

Ekonomi

SGK'da borcunu ödemek isteyene her türlü kolaylık sağlanıyor.

 SGK Uşak İl Müdürü İbrahim Öztürk yaptığı açıklamada yeniden borç yapılandırmalarının 31 Ekim 2016 da sona ereceğini yeniden hatırlatarak borçluları uyardı.

SGK Uşak İl Müdürü İbrahim Öztürk yaptığı açıklamada:

“Bilindiği üzere Bazı alacakların yeninden yapılandırılmasına ilişkin 6736 sayılı kanun Resmi gazetede yayınlanarak 01.09.2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti. 2016 Haziran ve daha önceki dönemlere ait alacaklarını kapsayan yapılandırmayla, borçlulara borçlarını taksitler halinde ödeme kolaylığı getiren uygulama 31.10.2016 tarihinde bitecek olması nedeniyle Kurumumuza borcu bulunan vatandaşlarımızın borçlarını yeniden yapılandırma kapsamında gecikme zamları silinerek TEFE TÜFE oranında yeniden hesaplanıp daha düşük oranlarda ödeme imkanından faydalanmaları amacıyla biran önce Kurumumuza müracaat etmeleri yararlarına olacaktır. Söz konusu kanun ile;

- Hangi alacakları kapsıyor?

Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminin asılları, yaşlılık, emekli veya malullük aylıkları bağlandıktan sonra, kendi işinde çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 Şubat ve önceki aylara ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asıllarıyla bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak.

- İdari para cezalarında anaparanın yüzde 50'si silinecek

2016 yılı Haziran öncesine ait kesinleşmiş olan idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50'si silinecektir. Yani 100 lira idari para cezası, 40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu, borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla ödeyecek.

- Genel Sağlık Sigortası borçları da yapılandırma kapsamında

 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek, borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksitle ödeme imkanı getirilmiştir.

Hiç Gelir testi yaptırmamış olanlar, 2 Ocak 2017'ye kadar ikametlerini bulunduğu yerdeki SYDV’lere müracaat ederek gelir testi yaptırarak, belirlenecek gelir testi sonucuna göre GSS primleri ödeme imkanı sağlanacaktır.

- 36 aya varan taksit imkanı

Yapılandırma kapsamında, SGK'ya borcu olanlardan, bunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak.

SGK'ya borcu bulunanlar, peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecek. Buna göre, 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit (36 ay) vadeyle ödeme gerçekleştirilebilecek.

 - Borçlarını yapılandıran işveren nelerden yararlanacak?

Borcunu yeniden yapılandıran İşverenlerimiz , "Borcu yoktur" yazısı alarak ihalelere katılabilecekler, borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtularak, teşviklerden yararlanabileceklerdir.

Kapanan iş yerlerine ait 31 Aralık 2014'e kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçlar ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirayı aşmayanlar silinecek.

Borçlarını Yapılandırma kapsamında ödeyen esnaf ve tarım sigortalılarımız 5 puanlık prim indiriminden faydalanabileceği için aylık primlerini düzenli ödemeleri halinde ödeyecekleri primler azalacaktır.

Borçları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayan genel sağlık sigortalılar, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.

- Yapılandırma hakkı hangi durumlarda kaybedilecek?

Kanun kapsamında SGK borcu olanlar, yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi, taksitlendirme süresi içinde cari ay prim borçlarının, bir takvim yılında ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma haklarını kaybedecek.

Kanun kapsamında borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 31 Ekim 2016'ya kadar başvuruda bulunacaklardır. Borçlarını peşin ödemek isteyenler ile ilk taksit ödemesini 2 Ocak 2017'ye kadar yapılabileceklerdir.

 

BORÇLARIN KREDİ KARTI/BANKA KARTI İLE ÖDENMESİ

 

6552 sayılı kanuna istinaden borçlarını yeniden yapılandırılan alacakların bankalar kanalıyla ödenmesi mümkün olduğu gibi, kredi kartı veya banka kartı ile ödenmesi de mümkün bulunmaktadır.

Bu amaçla, sgk.gov tr adresinden, “E-SGK” “Kart ile ödeme” seçenekleri işaretlenerek erişilen ekran vasıtasıyla ödeme yapılabilecektir.


Uygulamanın 31.10.2016 tarihinde son bulacak olması nedeniyle son günü beklemeksizin il müdürlüklerine biran önce başvurularını yapmaları vatandaşlarımızın lehine olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” Dedi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.