Uşak TV

Sosyal Bilimler LYS-4 Sona Erdi

Eğitim

Sosyal Bilimler LYS-4 Sona Erdi

Bu yıl ilk kez uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu başladı. Ülkemizde 1974 yılından bu yana uygulanan üniversite giriş sınavının en farklısı olan LYS, adayların farklı günlerde yapılan oturumlarda faklı testleri çözmelerini hedefliyor.

Uğur Dershaneleri Tarih Bölüm Başkanı Sedat Balcı; soruların tamamı lise müfredatının sosyal bilimler alanı kapsamındadır. Soruların genelinde öğrencilerin genel tarih bilgilerine yer verilmiştir. Sorularda bilgi yerine bilgiyi kullanma ve yorumlamaya öncelik verilmiştir. Bu da Bloom’un taksonomisinde Bilgi – Kavrama- uygulama- analiz- sentez- değerlendirme basamaklarına uygun olarak öğrenme sürecinin ikinci ve üçüncü basamağına ağırlık verilmiştir. Bu öğrenme teorisi açısından uygun bir yaklaşımdır. Soruların geneline baktığımızda YGS ile LYS sorularının birbirine yaklaştığı belirtilebilir. Tarih sorularında bir soru içerisinde birden fazla konu bilgisine yer verilmesi yine taksonomi açısından ilk kez analiz basamağının sorgulanması anlamına gelmektedir.

Alan dışından gelen bir öğrencinin TM veya MF gibi, “Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” dersini görmedikleri ve bu dersten 15 soru sorulduğu için başarılı olmaları çok zordur.

Tarih sorularından basın kopyası 15. tarih sorusunda ilginç bir yaklaşım göze çarpmaktadır. Soruya bakıldığında ilk bakışta sorunun “tamamlama” sorusu olduğu yorumu yapılabilir ancak sorunun seçenekleri yok sayıldığında soru “açık uçlu soru” olarak görülebilir. Böylece ÖSYM’nin hedefi olan açık uçlu soruya geçişin izleri görülmektedir. Öğrencilerin gelecek yıllarda bu tip sorulara alışık olması gerekmektedir.

Soruların dağılımı, İslamiyet öncesi Türk tarihi 6, Türk İslam tarihi 6, Osmanlı tarihi 17, Çağdaş Türk ve dünya tarihi 15 soru olarak sorulmuştur. Dağılım müfredata uygun yapılmıştır.

Uğur Dershaneleri Coğrafya Bölüm Başkanı Adil Kanbak; coğrafya soruları müfredat dahilinde ve güçlük derecesi yüksek sorulardan oluşmuştur. Soruların dağılımına bakıldığında 16 sorunun 2 tanesi 9.sınıf konulardan sorulmuş bu da YGS ve LYS müfredatının ayrışmadığının göstergesidir. Zaten ÖSYM 27.04.2010 tarihli bir cevabi yazısında, coğrafya sorularının 9.sınıfı da kapsayacağını belirtiyor. Ancak buna rağmen birçok okul ve dershanede soruların alan seçimi sonrasındaki yani 10. 11. ve 12. sınıf müfredatından olacağı öğrencilere ifade edilmektedir. Bu da öğrencileri yanlış yönlendirmiştir. Soru tiplerine bakıldığında basın kopyası 15. soruda seçeneklerin çok uzun olduğu görülmektedir. Bu soru tipi farklı ve yenidir. Bundan sonraki yıllarda bu tip soruları daha fazla göreceğimize işarettir. Coğrafya sorularında güncel bilgiler de kullanılmıştır.

Uğur Dershaneleri Felsefe Grubu Bölüm Başkanı Musatafa Balcı; sınavdaki sorular arasında müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Psikoloji, sosyoloji ve mantık konularını çalışmış ve kavramış olan öğrencilerin çözebileceği nitelikte sorulardır. Konuları kavrayamayan öğrencilerin zorlanacağı ya da çözmeyeceği birçok soru bulunmaktadır. Sınav LYS mantığına uyan bir tarzda, bilgi yoklayıcı sorulardan oluşmaktadır. Geçen yılki Sosyal-2’de yer alan sorularla benzerlik göstermektedir. Sorular konu bazında eşit dağıtılmıştır. Bu sınavda felsefe grubu sorularının seçicilik düzeyinin yüksek ve zorluk derecesinin normalin üzerinde olduğu değerlendirilebilir.

Ders özelinde incelemek gerekirse özellikle Sosyoloji sorularında paragrafların analiz edilmesine ve aynı zamanda belirli bilgilerin kullanımına yönelik bir donanımın gerektiği görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında Sosyoloji sorularında soru tarzında belirli değişimlerin olduğu gözlemlenmiştir. En seçici sorular ise şimdiye dek olan sınavlarda olduğu gibi mantık soruları olmuştur.

Uğur Dershaneleri Müdürü Ali Aykut; ’’Genel olarak bakıldığında LYS Sosyal Bilimler sınavı beklendiği gibi 10. , 11. ve 12. sınıf müfredatına dayalı, bilgi ve bilgiyi kullanma durumunu sorgulayan sorulardan oluşmuştur. LYS’nin geçmiş yıllarda yapılan ÖSS’den farklı olduğunu ve ÖSS’nin 2. bölümünden gerek kapsam gerekse soru sayısı olarak farklılıklar gösterdiğini belirtmiştik. Hem LYS–1 hem de LYS–4 uygulaması gösterdi ki LYS;

1- 9.sınıftan 12. sınıf sonuna kadar bütün müfredat LYS’ de kapsanmaktadır. Bu da öğrencilerin hazırlık sürecinde konular arasında ayrım yapmaksızın hazırlanmaları gerektiğini gösteriyor.

2- LYS’de sorulan soruların kapsamı bütün müfredattır. Bu da gerek okulda gerekse dershanelerde müfredatın eksiksiz olarak öğretilmesini gerektirmektedir.

3- Öğrencilerin lise son sınıfta okullardan koparak rapor almalarının sakıncalı olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle matematik sınavında lise son sınıfın ikinci yarıyılından fazla sayıda soru çıkması öğrencilerin okul devamsızlığının sakıncalarını ortaya çıkarmıştır.’’

şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) 26 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya–1 testleri yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika, Coğrafya–1 testinde 24 soruya 35 dakika cevaplama süresi verilecek.

Fen Bilimleri Sınavı (LYS–2) da 27 Haziran Pazar günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve 2 saat 15 dakika sürecek. LYS-2’de Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika yanıtlama süresi verilecek.

LYS sonuçlarının 15-17 temmuz tarihleri arasında açıklanması ve tercihlerin 17 temmuz- 06 ağustos tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.