Uşak TV

MEB, Sadece Okullara Bakan Oluru ile 998 Kişi Atamış

Eğitim

MEB, Sadece Okullara Bakan Oluru ile 998 Kişi Atamış

Milli Eğitim Bakanlığı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 76’ıncı Maddesine Göre Bakan Oluru ile Okullara; 998 Kişinin Atamasının Yapıldığını Açıkladı. Bakanlık, Diğer Kurumlara Yapılan Atamaları İse Açıklamaktan Kaçındı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 76’ıncı maddesine göre yapılan atamaların Milli Eğitim Bakanlığına sorulduğunu ve bakanlıktan gelen listeye göre sadece okullara 998 kişinin bakan oluru ile atamasının yapıldığını açıkladı.

Türk Eğitim-Sen’in usulsüz atamalardaki iddiasının doğru çıktığını ve müdür ve müdür yardımcısı atamalarında bine yakın kişinin 76. Maddeye göre kariyer ve liyakat gözetilmeden atandığını söyleyen Koncuk, "Bilindiği gibi Türk Eğitim-Sen, Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in "bakan oluru’ ile yaptığı usulsüz atamaları kamuoyu gündemine getirmiş ve konuyla ilgili hukuk mücadelesi başlatmıştı. Sendikamız son olarak Türkiye genelinde 700 kişinin 76. maddeye göre usulsüz atandığını tespit etmişti. Aynı zamanda Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığına usulsüz olarak atananların listesini göndererek, tüm 76. madde atamalarının iptalini istemiş ve Türkiye genelinde 76. maddeye göre kaç kişinin atandığını sormuştu" hatırlatmasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 76’ıncı maddeye göre Bakanlık makamınca eğitim kurumu yöneticiliklerine yapılan atamalara ilişkin listeyi sendikaya gönderdiğini bildiren Koncuk, "Liste incelendiğinde Türk Eğitim-Sen’in haklılığı bir kez daha gözler önüne serildi" dedi. Koncuk, listeye göre yapılan atamaların hepsini açıklarken listede en dikkat çekici atamalar ise Ankara’ya 133, Antalya’ya 46, Merkez Bakanlık Teşkilatına 4, Bursa’ya 28, İstanbul’a 161, İzmir’e 80, Malatya’ya 29, Uşak’a 30 kişinin atanması oldu.

-"TESPİT EDİLEN USULSÜZ ATAMA BİN 82"-

Bakanlıktan gelen listeye göre, Türkiye genelinde sadece müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak tam 998 kişinin kariyer ve liyakat ilkeleri göz önüne alınmadan makam onayıyla atandığının altını çizen Koncuk, "Bunların 934’ü müdür, 13’ü müdür başyardımcısı, 51’i de müdür yardımcısı atamasıdır. Bu rakamlara il/ilçe şube müdürü/müdür yardımcısı, ilçe milli eğitim müdürü, açıktan ve kurumlararası atamalar da eklendiğinde rakam daha artmaktadır. Sendikamızın tespitlerine göre 76. maddeye dayandırılarak 63 kişinin il/ilçe şube müdürü/müdür yardımcısı ve ilçe milli eğitim müdürü olarak ataması yapılmıştır. 20 kişi kurumlararası ve açıktan atama, 1 kişi de ilk atama ile atanmıştır. Böylece usulsüz atananların sayısı bin 82’ye çıkmaktadır" dedi.

-"SON OLARAK ELAZIĞ’DA 76. MADDE ATAMASININ YÜRÜTMESİ DURDURULDU"-

Sendika olarak 76. madde atamalarına dayandırılarak yapılan atamalara birer birer dava açtıklarını kaydeden Koncuk, bu konuda dava açmak isteyen öğretmenlere ücretsiz avukatlık hizmeti de verdiklerini söyledi. 76. maddeye dayandırılarak yapılan üç atamanın Mersin ve Kırıkkale İdare Mahkemeleri tarafından yürütmesinin durdurulduğunu belirten Koncuk, son olarak Elazığ’da da bakan onayı ile yapılan atamanın yargıdan döndüğünü anlattı. Koncuk sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kısa bir süre sonra Bakanlık tarafından 76. maddeye dayandırılarak yapılan binin üzerinde atamanın yargı tarafından iptal edileceğini düşünüyoruz. Bu noktada Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun, 76. madde atamalarına sahip çıkmasını anlamakta zorlanıyoruz. Hukuksuzluk vesikası olan, keyfi atamanın önünü açan, kariyer ve liyakati gözetmeden yapılan 76. madde atamaları Türkiye Cumhuriyeti tarihinin utanç vesikasıdır. Bakanlık 76. maddenin hangi yönüyle kendilerine atama yetkisini verdiğini açıklayamazken, Bakan’ın bu atamaları savunmasının izah edilir yanı da yoktur. Davaların sonuçlanmasını beklemek sadece yeni mağdurlar yaratacak ve Bakanlığın kamuoyundaki imajına büyük zarar verecektir. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığının daha fazla zaman kaybetmeden 76’ıncı madde ile yapılan bütün atamaları iptal etmesi gerekmektedir. Bu, hukuk devletine saygının bir gereğidir

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.