Uşak TV

Edebiyat-Coğrafya LYS-3 Sona Erdi

Eğitim

Edebiyat-Coğrafya LYS-3 Sona Erdi

Bu yıl ilk kez uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu başladı. Ülkemizde 1974 yılından bu yana uygulanan üniversite giriş sınavının en farklısı olan LYS, adayların farklı günlerde yapılan oturumlarda faklı testleri çözmelerini hedefliyor.

LYS-3, Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da gerçekleştirildi. Saat 10.00’da başlayan sınava 635 bin aday girdi. 2 bin 22 binada, 30 bin 557 salonda yapılan sınavda 92 bin 515 kişi görev aldı. Tek oturumda gerçekleştirilen sınav, 120 dakika sürdü. LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya-1 testleri yer aldı. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika, Coğrafya-1 testinde 24 soruya 35 dakika cevaplama süresi verildi. Sınavlarda her test için ayrı soru kitapçığı bulunacak ancak tek cevap kâğıdı kullanılacak. Bir test için tanınan süre bittiğinde ilgili teste ait soru kitapçıkları toplanırken ve diğer teste ait soru kitapçıkları dağıtılırken ara verilmeyecek.

Öğrenciler üniversitede yerleşmek istedikleri bölümlere göre sınavlara katılıyor ve testlere yanıtlar veriliyor. Örneğin TM alanında Hukuk veya İşletme bölümüne yerleşmek isteyen adaylar sadece Matematik ve edebiyat-coğrafya sınavlarına katılıyorlar. TM alanında üniversitede okumak isteyen adaylar Fen bilimleri veya Sosyal Bilimler sınavına katılmıyorlar. Ayrıca bu sınavlarda adaylara her ders için farklı kitapçık ve farklı süre veriliyor. Böylece hem şans faktörü azaltılıyor hem de farklı derslerin farklı oranlarda katkısı kullanılarak 12 çeşit puan üretiliyor. Böylelikle işletme bölümüne yerleşmek isteyen aday daha çok matematik, geometri çözerken, psikoloji bölümüne yerleşmek isteyen aday daha fazla edebiyat ve coğrafya çözüyor.

Uğur Dershaneleri Türkçe-Edebiyat Bölüm Başkanı İbrahim Yıldırım; ’’ÖSYM’nin sorularında dershane olarak bizim beklediğimizden farklı bir soru ile karşılaşmadık. Biz de dershanede uyguladığımız sınavlarda 18-20 soruyu dil anlatım sorusu olarak öğrencilerimizin karşısına çıkardık. İlk 20 soruda müfredatın dışına çıkılmadı. Tüm programı yoklamaya yönelik sorular sorulmuştur. 36 soru Türk Edebiyatı dersini yoklayan sorulardan oluşturulmuştur. Çok uç noktalara değinilmediğini söyleyebiliriz. Ancak terimlerde edebi terimlere aağırlık verildiği de görülmektedir. Çok uç noktada olarak tanımlanabilecek bir soru yoktur.’’ dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.