’İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor

’İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor

Güncel 25.06.2011, 01:11
’İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor

İçişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Genel Sekreterliği arasında ’’İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Projesi’’ protokol imza töreni düzenlendi.

 

Törene İçişleri Bakanı Osman Güneş, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile projesi kazanan 25 ilin Valileri ile Vali yardımcıları katıldı. 

İçişleri Bakanı Osman Güneş, törende yaptığı konuşmada, AB Bakanlığının kurulmasının çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde son yıllarda çok önemli adımlar attığını ve hatırı sayılır mesafe katettiğini söyledi.

Türkiye’nin gerçekleştirilen kapsamlı siyasi reformlar ve yasal değişikliklerle daha şeffaf, daha demokratik ve saygın bir ülke konumuna geldiğini ifade eden İçişleri Bakanı Osman Güneş, ’’Özellikle bu süreçte bakanlığım insan hakları ve Kopenhag Siyasi Kriterleri’nin uygulanması konusunda hem güvenlik mekanizmaları hem de yerel yönetimlerle ilgili farklı çalışmaların yürütüldüğü, adımların atıldığı önemli bir rol oynamıştır’’ dedi.

 

AB ile zorlu bir müzakere sürecinin yaşandığını kaydeden İçişleri Bakanı Osman Güneş, katılım müzakerelerinin zorluğuna rağmen bu sürecin tam üyelikle sonuçlanması konusundaki kararlılıktan hiçbir şeyin eksilmediğini dile getirdi.

AB’ye tam üyelik için gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda bakanlığının üzerine düşeni yapmak için yoğun gayret gösterdiğini bildiren İçişleri Bakanı Osman Güneş, 35 müzakere faslından 20 faslın İçişleri Bakanlığının sorumluluk alanına girdiğini ve bunlardan iki tanesinin doğrudan bakanlığını ilgilendirdiğini söyledi.

 

İçişleri Bakanı Osman Güneş, özellikle insan hakları konusunda ciddi ilerlemeler kaydedildiğini anlatarak, ’’Hükümetimiz tarafından halkımızın günlük hayatında belli rahatlıkları, kolaylıkları ve özgürlükleri sağlayan düzenlemeler yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bu reformlar, bu mevzuat değişiklikleri öncelikle kendi insanımız için yapılan düzenlemeler ve yeniliklerdir. Kendi insanımızın mutluluğu için attığımız adımlar aynı zamanda ülkemizin AB sürecine olumlu katkılar sağlamaktadır’’ dedi.

 

AB heyecanının Türkiye’nin en ücra köşelerine de yayılması için merkezi idarenin yanı sıra taşra teşkilatlarına da önemli görevler düştüğünü dile getiren İçişleri Bakanı Osman Güneş, şunları kaydetti:

 

’’Valilik ve kaymakamlıklarımızın AB’ye katkı sürecine daha etkin katkı sağlamaları ve AB ile ilgili konularda merkez teşkilatı ile daha fazla iş birliği ve iletişim içinde olmaları kaçınılmazdır. Gerçekleştirdiğimiz hukuki ve idare reformların tam olarak hayata geçirilmesi en önemli hedeflerimizdendir. Bu hedeflerin takibinin sağlanması önemlidir. Mülki idare amirlerinin taşrada AB heyecanının yayılması için yeni projeler hazırlamak suretiyle sürdürülen çalışmalara destek olmaları önem verdiğimiz husustur. AB’ye katılım sürecimiz, tüm kamu, sivil veya yerel kuruluşların katkılarına ihtiyaç gösteren aynı zamanda da ciddi gayret ve eş güdüm gerektiren süreçtir. Valiliklerimizin daha etkin şekilde katkı sağlamaları AB’ye uyum sürecine önemli ivme kazandıracaktır.’’

 

 

 

’’VALİ YARDIMCILARININ ALDIKLARI EĞİTİMLERİ HAYATA GEÇİRME VAKTİ GELMİŞTİR’’

 

Valiliklere AB sürecinde önemli görevler düştüğünü anlatan İçişleri Bakanı Osman Güneş, AB mali fonlarının kullanılmasında kapasitenin artırılması için verimli projelerin hazırlamasının şart olduğunu kaydetti.

 

Proje geliştirme konusunda valiliklerde önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan İçişleri Bakanı Osman Güneş, şunları söyledi: ’’AB temas noktası olan vali yardımcılarının aldıkları eğitimleri hayata geçirme vakti gelmiştir. İllerimizde özel projeler hazırlanması ve uygulanması hususunun özellikle takip edileceğini değerli arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum. AB sürecinde yaşanan geçici tıkanmaların ve ufak tefek sorunların süreci yavaşlatmasına ve şevkimizi kırmasına asla müsaade etmeyin. Bugün, İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Programı çerçevesinde imzalanacak protokoller AB yolundaki şevkimizi ve bu konudaki irademizi, isteğimizi daha da artıracaktır. AB sürecinin yerelde de sahiplenildiğinin göstergesi olacaktır. 50 yılı aşan katılım sürecinin bundan sonraki kısmının çok daha kısa olacağına olan inancımı paylaşmak istiyorum.’’

 

"AB SÜRECİ, KİMİ GÜN HIZLANIR, KİMİ GÜN YAVAŞLAR AMA ENİNDE SONUNDA DİĞER BÜTÜN ÜLKELER GİBİ BİZ DE MÜZAKERELERİMİZİ BİTİRİRİZ"

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB sürecinin bazen yavaşlayıp bazen hızlandığını belirterek, "Ama eninde sonunda diğer bütün ülkeler gibi biz de müzakereleri bitiririz" dedi.

 

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Vilayetler Evi’nde Valiliklerin AB Sürecinde Etkinliğinin Arttırılması Projesi kapsamında yürütülen "İllerimiz Avrupa Birliğine Hazırlanıyor Programı Proje Teklif Çağrısı" protokol imza töreninde yaptığı konuşmada 81 ilin 79’unun projeye başvurmasının illerin AB’ye verdiği önemi gösterdiğini belirtti.

 

AB’ye ilk başvurduğu tarihe göre Türkiye’nin bugün çok daha güçlü, müreffeh, demokratik ve şeffaf olduğunu kaydeden Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ancak hala kat edilmesi gereken yolların bulunduğunu söyledi.

 

Türkiye’de iktidar ve muhalefetin AB ortak paydasında birleştiğini ve sürece sahip çıktığını vurgulayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Seçim meydanlarında AB süreci hiçbir zaman istismar edilmedi" dedi.

 

Gönüllerinden 79 ilin projesini de desteklemenin geçtiğini ancak bütçeleri sınırlı olduğu için 25 ilin projesine ABGS bütçesinden destek verebileceklerini dile getiren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, projeler için AB fonlarından da yararlanılabileceğini ifade etti.

 

Bağış, Türkiye’nin her köşesinde AB’ye duyulan heyecanı gözlemlediklerini belirterek, 2023 yılında Türkiye’nin dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olma amacında kenetlendiklerini söyledi.

 

Dünyanın en güçlü 10 ülkesi içinde yer alan Türkiye’nin AB’nin de en güçlü üye ülkeleri içinde yer alacağını aktaran Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Bugüne kadar müzakerelere başlayıp da bitiremeyen bir ülke yok. Zor olanı Türkiye trenini AB rayına oturtmaktı. Onu 17 Aralık 2004 tarihinde sayın Başbakanımızın Brüksel’deki kararlı duruşuyla çok şükür sağladık. Bundan sonra bu süreç kimi gün hızlanır, kimi gün yavaşlar ama eninde sonunda diğer bütün ülkeler gibi biz de müzakerelerimizi bitiririz" diye konuştu. 

TÜRK YEREL MEDYASI AB YOLUNDA

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "AB yerelde başlar" sloganının altında "Türk yerel medyası AB yolunda" projesinin de yer aldığını ifade ederek, bu proje kapsamında da 50’den fazla yerel medya mensubunun Ankara’da toplandığını kaydetti.

 

AB sürecindeki bilgi birikimini yerel medya mensuplarıyla paylaştıklarını anlatan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bu bilgilerin Anadolu’nun dört bir yanına yayılması için onların desteklerini beklediklerini söyledi. 

81 ilde de AB’den sorumlu vali yardımcıları olduğunu hatırlatan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Artık AB, Türkiye’nin 81 ilinde de kurumsallaşmış bir yapıya kavuştu. Bundan sonra bu süreçte birlikte çalışarak, vatandaşlarımızı bu ortak payda konusunda doğru bilinçlendirerek çok önemli adımlar atacağımıza ben yürekten inanıyorum" dedi.

 

Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ilk projelerinden birinin, AB konusunda birikime ulaşmış ve uzmanlaşmış personelin AB’den sorumlu temas noktası olan vali yardımcılarının altında görevlendirilmesi olduğunu belirten Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bu personelin AB projelerini hazırlama ve yönlendirmede çalışmasını amaçladıklarını dile getirdi.

 

AB SÜRECİNE VATANDAŞ DESTEĞİ

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB üyelik süreci konusunda vatandaşlara uygulanan anketlere de değinerek, vatandaşların yüzde 70’lere varan bir destekle AB üyeliğini desteklediğini belirtti.

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Belki biraz güvenleri kırıldı. AB sürecinde Türkiye’nin üye olacağına inanıyor musunuz sorusuna o kadar yüksek netice alamıyoruz" diye konuştu.

 

Önyargılarla mücadele edeceklerini de kaydeden Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bunun için iletişime ağırlık vereceklerini, vatandaşları AB ilkeleri konusunda bilinçlendirmeye devam edeceklerini bunun için de medyanın, akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

 

Projesi kabul edilen illerin projeleri konusunda da kısa bilgiler veren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bu projelerin Türkiye’nin kararlılığının bir göstergesi olacağını ifade etti.

 

Türkiye’nin muazzam bir potansiyeli olduğunu da belirten Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Genç nüfusumuzla, enerji kaynaklarına olan coğrafi yakınlığımızla, ekonomik büyüme potansiyelimizle Türkiye bugün AB’nin karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünde kilit ülke. O çerçevede, AB’deki bir takım vizyon sorunu yaşayan siyasilerin de eninde sonunda gerçeği göreceğini biliyoruz. Türkiye’nin potansiyeli ortada bunu görebilenler göremeyenlere anlatmaya başladılar" dedi.

Yorumlar (0)
14
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13