Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan Cizre’ye Ferguson Benzetmesi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan Cizre’ye Ferguson Benzetmesi

Güncel 15.09.2015, 16:59
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan Cizre’ye Ferguson Benzetmesi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan terör olaylarıyla ilgili, "Ferguson’da kimse hendek kazmamıştı, sokaklarda eli silahlı teröristler yoktu, canlı kalkanlar yoktu, evlere, sokak aralarına, okullara, hastanelere, camilere ve ibadet yerlerine gizlenmiş teröristler yoktu. Ama orada kamu düzenini sağlamak için ne tür tedbirler alındığını, sokağa çıkma yasağı dahil olmak üzere her tür adımın atıldığını gördük" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, terörle mücadeleden mülteci krizine, basın ve ifade özgürlüğünden G-20 Liderler Zirvesi hazırlıklarına kadar önemli açıklamalarda bulundu. Kalın, terör propagandası ve terörün yüceltilmesiyle mücadele konusunda İspanya, İngiltere ve Fransa’da çıkarılan yasalardan örnekler verdi. Sözlerine terörle mücadelede şehit düşen askerlere Allah rahmet dileyerek başlayan Kalın, "Kabe’de meydana gelen vinç kazasında hayatını kaybeden Türk hacı adayları dahil diğer bütün hacı ve hacı aylarına Allah’tan rahmet diliyorum. Bununla ilgili gerek Diyanet İşleri Başkanlığımız gerek diğer kurumlarımız gerek diğer ilgili kurumlarımız temaslarını yoğun bir şekilde sürdürüyorlar" dedi.
Terörle mücadele konusunda Türkiye’nin kazanımlarını ortadan kaldırmak, toplumsal barışını, birlik ve beraberliği bozmak için tekrar ortaya çıkan terör belasıyla devletin ilgili bütün kurumlarıyla yoğun bir şekilde mücadele verdiğini belirten Kalın, "Kamu düzeni bütün vatandaşlarımızın, ülkenin neresinde olursa olsun can ve mal güvenliği sağlanana kadar herkesi özgür bir ortamda yaşayacağı şartlar temin edilene kadar terörle mücadele kararlı bir şekilde sürdürülecektir. Nitekim bu süreç içerisinde de yüzlerce terörist ülke içinde ve dışında etkisiz hale getirilmiştir. Kanun dışı yollarla, sokak çatışmalarına yeltenmek, toplumsal husumet yaratmak ancak ve ancak terör örgütünü sevindirir. Bu konuda toplumumuzun büyük bir sağduyu içerisinde hareket etmesini temenni ediyoruz. Bu yöndeki çağrılarımızı tekrar yeniliyoruz" ifadelerini kullandı.
"TERÖRİSTLERİ SEVİNDİRECEK BİR EYLEMİN İÇİNDE ASLA OLMAMAK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR"
"Teröristleri sevindirecek bir eylemin içinde asla olmamak hepimiz için büyük önem arz ediyor" diyen Kalın, "Bizim bu zor imtihan döneminde, husumeti, savaşı, kalleşliği, ihaneti değil barışı, huzuru, güveni, sevgiyi yaşatmamız ve çoğaltmamız gerekiyor. Türk-Kürt, Sünni-Alevi, Diyarbakırlı-İstanbullu, Bursalı-Batmanlı, Trabzonlu-Hakkarili fark etmez, bu ülke coğrafyasındaki her vatandaşımızın özgür, güvende ve müreffeh bir hayat yaşaması için elbirliği ile mücadele ediyoruz. Bu mücadele kararlı bir şekilde bundan sonra da devam edecektir" dedi.
CİZRE OLAYLARI
Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan olaylara değinen Kalın, "Terör örgütünün Cizre gibi yerlerde yaptığı girişimlere hiçbir demokratik ülkede müsamaha gösterilemez. Nitekim ilgili güvenlik kurumlarımız, devlet birimlerimiz de bu konuyla ilgili kararlı bir mücadele vermiştir" diye konuştu.
Kalın, şöyle devam etti:
"Burada zaman zaman ulusal ve uluslararası basında özellikle buralarda yaşanan hadiselerle ilgili çok abartılı haberlerin yapıldığını, yalan yanlış haberlerin yayıldığını görüyoruz. Böyle bir güvenlik zafiyetinin ortaya çıkmaması için güvenlik kurumlarımız, birimlerimiz üzerine düşeni kanunlar çerçevesinde yapmıştır, bundan sonra da yapmaya devam edecektir. Burada bir mukayese yapmak gerekirse geçen yıl Amerika’da Ferguson şehrinde yaşananlar aslında çok ibret verici bir tablo ortaya çıkarmıştı. Ferguson’da kimse hendek kazmamıştı, sokaklarda eli silahlı teröristler yoktu, canlı kalkanlar yoktu, evlere, sokak aralarına, okullara, hastanelere, camilere ve ibadet yerlerine gizlenmiş teröristler yoktu. Ama orada kamu düzenini sağlamak için ne tür tedbirler alındığını, sokağa çıkma yasağı dahil olmak üzere her tür adımın atıldığını gördük. Türkiye de vatandaşlarının can ve mal güvenliğini sağlamak, toplumun barış ve huzurunu temin etmek için bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Bundan sonra da yerine getirmeye elbette de devam edecektir. Özellikle terörle mücadele sürecinde hep yaşadığımız bir konudur. Toplumsal duygular çok daha hassas hale gelir. Ama vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, kanaat önderlerimizin, iş çevrelerinin Türkiye’nin her tarafında sağduyu ile aklıselim ile hareket etmesi büyük önem arz ediyor."
Terörle mücadelede birlik ve beraberliğine önemine dikkat çeken Kalın, bu çerçevede bu Perşembe günü Ankara’da yapılacak olan işçi, işveren ve diğer meslek kuruluşlarının yürüyüşünün sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Kalın, Pazar günü İstanbul’da da büyük bir miting hazırlığı olduğuna dikkat çekerek, söz konusu yürüyüşlerde "barış, kardeşlik ve dostluk mesajları verileceğini ve teröre çok açık, net, kesin bir dille ’hayır’ denileceğini" vurguladı.
"TERÖRİZM NASIL SUÇSA, TERÖRİZMİ ŞİRİN GÖSTERMEK DE SUÇTUR"
Terör propagandasına alet olan çeşitli mecralar, aktörler ve bunlarla ilgili yürütülen tartışmalara dikkat çeken Kalın, "Terörizm nasıl bir suçsa terörizmi övmek, desteklemek, yüceltmek, şirin göstermek, onu estetize ve romantize etmek de aynı şekilde bir suçtur" dedi.
Her terör saldırılarının başladığı dönemde olduğu gibi Türkiye’de de Uluslar arası basında da basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığına dair çeşitli haberler yapıldığını ve bazı iddiaların ortaya atıldığını vurgulayan Kalın, "Bu konuyu bir tavzih etmemiz, aydınlığa kavuşturmamız gerekiyor" diyerek İspanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde terörün yüceltilmesini önlemek amacıyla çıkartılan yasaları örnek gösterdi. "Bakın bunlar terör eylemine bulaşmış kişiler değil terör eylemlerini şirin gösteren, terör propagandası yapan kişilerle ilgili" diye konuşan Kalın, şunları kaydetti:
"Mesela İspanya’da 19 Mayıs 2015 tarihinde ’ETA’, ’Terra Llilure’ ve ’Grapo’ terör örgütlerinin propagandasını yapmak ve terörizmi yüceltmek ve ayrılıkçı görüşler ile bu örgütlerin geçmiş eylemlerini övmek ve yetkililere karşı yeni saldırılarda bulunmak suçlarından dolayı 19 kişi tutuklanmıştır. Yine İspanya’da geçtiğimiz yıl Nisan ve Kasım aylarında 10 kişi ETA terörünü sosyal medya üzerinden övdükleri, yücelttikleri için tutuklanmıştır. Aynı şekilde İngiltere’de terörün yüceltilmesini önleme yasası çerçevesinde yaklaşık 300 kişi, geçtiğimiz yıl içerisinde tutuklanmış, gözaltına alınmış, haklarında hukuki süreçler başlatılmıştır. Yine Fransa’da 7 Ocak’ta yapılan Charlie Hebdo saldırısından sonra gene terörü övmek amacıyla sosyal medya üzerinden, basın üzerinden yayın yapan, açıklamalarda bulunan kişilerle ilgili hukuki süreçler başlatılmış ve yaklaşık 70 kişi gözaltına alınmış, bunların önemli bir kısmı tutuklanmış ve hakların hukuki işlemler devam etmekte. Bir kısmı da ceza almıştır. Dolayısıyla burada terörle mücadele ederken aynı zamanda terör propagandasına alet olmamak, toplumsa husumeti besleyen, derinleştiren, yetkilileri hedef gösteren yayınlardan da kaçınmak gerekir. Bununla ilgili hukuk çerçevesinde devletin alacağı tedbirler ortadadır."
"BATI BASINININ PKK’YI ŞİRİN GÖSTERMEYE ÇALIŞMASI KABUL EDİLEMEZ"
Batı basınında Türkiye’nin terörle mücadelesine ilişkin son derece yanlı ve yanlış bilgiler yer aldığını vurgulayan Kalın, "Batı basınının güya DEAŞ terör örgütüyle mücadele ediyor bahanesiyle PKK terörünü, teröristleri şirin göstermeye çalışması, onları adeta romantize etmesi, estetize etmesi asla kabul edilemez. Şöyle bir an düşünün, bu tür yayınlar PKK terör örgütü için değil de DAEŞ gibi El Kaide, IRA gibi terör örgütleri için yapılsaydı, bunların yaptığı terör örgütlerini şirin göstereni yücelten yayınlar yapılsaydı acaba Batı kamuoyunun tepkisi ne olurdu? Herhalde herkes infial gösterir, bunların kabul edilemez bir şey olduğunu açıkça ifade ederdi. Türkiye’de hem toplumu hem devleti hem de ilgili bütün kurumlarıyla terörle mücadele ederken terörün propagandasına karşı gerekli tedbirleri almak durumundadır. Bu konuda hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir" ifadelerini kullandı.
MÜLTECİ KRİZİ
Kalın, "Avrupa topraklarına kadar yayılan mülteci krizi maalesef Aylan Kurdi’nin o yürek burkan fotoğrafından sonra oluşan infiale rağmen tekrar bir krize doğru gidiyor" dedi.
"O fotoğraf, Aylan Kurdi’nin cansız bedeni bütün dünyayı ayağa kaldırdı ve biz de umutlandık" diye konuşan Kalın, şunları söyledi:
"Belki bu sefer dünyanın ileri zengin ülkeleri bu mülteci krizini çözmek, on binlerce, yüz binlerce Suriyeli, Eritreli, Afganistanlı mülteciye bir hayat alanı tanımak, bir şans tanımak için adım atar diye ümitlendik. Hala bu ümidimizi muhafaza ediyoruz. Özellikle Avrupa’da bazı siyasi liderlerin, sivil toplum kuruluşlarının hatta Papa’nın bu mültecilere ’kapılarınızı, evlerinizi açın’ çağrıları son derece memnuniyet vericidir. Bunu tabii ki takdirle değerlendiriyoruz. Maalesef daha dün yaşanan bir hadisede onlarca kişi gene boğularak hayatını kaybetti. Ege ve Akdeniz’de insanlar ölmeye devam ediyor. Dolayısıyla yeni Aylan Kurdi’ler maalesef yaşanmaya devam ediyor. Bu insanlık adına utanç verici bir durumdur. Biz Türkiye olarak bugüne kadar açık kapı politikası çerçevesinde 2 milyon mültecimizi aldık, onların her türlü ihtiyaçlarını, eğitim, sağlık ihtiyaçlarını karşıladık, karşılamaya devam ediyoruz. Bu yükü taşımak bizim için bir şereftir. Türkiye aslında mültecileri ülkesinde ağırlamak suretiyle aslında insanlığın yüzünü ağartıyor. Türkiye dünyanın en zengin ülkesi değil ama Avrupa Birliği bir bütün olarak dünyanın ikinci büyük ekonomisi. Hatta bazı açılardan birinci ekonomisi olmasına rağmen hala mültecilere gerekli yardımı, ihtimamı göstermemiş olması hakikaten çok düşündürücü bir tablodur. Avrupa liderlerinin de kurumlarının da mülteci krizinin sonlanması için ve bu gariban gureba insanların en azından bir nebze nefes almasını sağlayacak adımları atmasını bekliyoruz. Bu son zamanlarda sık sık soruluyor. Suriyelilerin en çok gitmek istediği yer neresi, Avrupa mı, Amerika mı, Avustralya mı, Kanada mı? Şunu çok açık ifade etmek gerekir ki bütün Suriyelilerin gitmek istediği bir tane yer var. O da kendi ülkeleri. Ama barış içinde, huzur içinde, savaşın, ölümün, varil bombalarının, kimyasal silahların olmadığı bir Suriye’ye gitmek istiyorlar. Türkiye bu konuda üzerine düşen insani, ahlaki görevi yerine getiriyor. Bundan sonra da getirmeye devam edecektir."
"DEAŞ’A HAVA OPERASYONLARI DEVAM EDECEK"
Kalın, DEAŞ’la mücadele konusunda uluslararası koalisyonun etkin bir üyesi olarak kendi yürütülen terörle mücadele çalışmalarının yanı sıra 28 Ağustos’tan itibaren Suriye’de uluslararası koalisyonla beraber hava harekatları yürütüldüğüne dikkat çekti. Hava operasyonlarının sınır boyunda alınan diğer tedbirlerle beraber devam edeceğini belirten Kalın, "Özellikle Suriye-Türkiye sınırında terörden arındırılmış bölgelerin oluşturulması konusunda çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir" dedi.
DEAŞ’la ilişkisi olduğu şüphesiyle 20 bin kişinin Türkiye’ye girişine yasak getirildiğini bildiren Kalın, 2 bini aşkın kişinin ise sınır dışı edildiğini açıkladı. Kalın, Türkiye’de yapılan operasyonlarda 500 kişinin gözaltına alındığını, 165 kişinin tutuklandığını bildirerek, hukuki süreçlerin devam ettiğini belirtti.
YABANCI SAVAŞÇILAR
DEAŞ’la mücadelenin sadece Türkiye’nin meselesi olmadığını, bu konuda herkesin üzerine büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Kalın, özellikle yabancı savaşçılar konusunda zaman zaman Türkiye aleyhine kasıtlı haberler yapıldığına dikkat çekti. Kalın, "Bu haberlere bakıldığında sanki yabancı teröristlerin geldiği ülkelerin hiçbir suçu, sorumluluğu yokmuş gibi bütün sorumluluğu adeta bir günah keçisi gibi Türkiye’nin üzerine yıkmak elbette kabul edilebilir bir şey değildir, DEAŞ’la mücadelede işe yarar bir strateji de değildir. Eğer bu yabancı savaşçıların DEAŞ’a katılmasını istiyorsak ki bu ortak hedefimizdir, o zaman bu savaşçıların geldiği ülkelerde, ilk çıkış noktalarında durdurulması gerekir. İkinci aşamada bu eğer temin edilememiş ve bu insanlar gitmişse onların mutlaka istihbarat bilgilerinin paylaşılması ve Türk güvenlik birimlerinin bilgilendirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
G-20 ZİRVESİ HAZIRLIKLARI
G-20 Liderler Zirvesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da toplanacağına işaret eden Kalın, zirveye ilişkin ara toplantıların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti. Kalın, Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığını 1 Aralık 2014 tarihinde Avustralya’dan devraldığını hatırlatarak, Antalya’da yapılacak zirveye kadar 60 bin kişinin katılacağı 70’e yakın toplantıya ev sahipliği yapılacağını vurguladı.

Yorumlar (0)
14
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Karahallı Belediye Başkanı Ali Tpçunun Çalışmalarından mennumusunuz?
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14